lördag, februari 15, 2014

Det handlar om vilka värderingar och vilken politik som ska styra EU

Igår läste jag en artikel av Lena Mellin i Aftonbladet med rubriken ”Därför är också EU-valet viktigt”. Artikelns ingress har den följande innehåll ”Hundra dagar återstår till valet till EU-parlamentet. Skäms du för att du inte visste det? Glöm det, det gör nästan ingen. Här följer kortkursen – tio lektioner om EU-valet".

Jag måste erkänna att jag läste artikeln med stigande förvåning och en viss irritation. Varför anser Mellin att det är viktigt att folk ska veta exakt vad kommissionen, parlamentet eller rådet gör? Det finns säkert många som vill veta exakt hur många parlamentariker det finns men är det verkligen vad man behöver veta inför EU-valet? Som avslutning så skriver Mellin att artikeln var grundkursen, något som kan tolkas som att väljarna behöver veta ännu mer om EUs organisation och teknikaliteter på nörd nivå för att kunna rösta den 25 maj (förtidsröstningen startar den 7 maj).

När jag idag pratade på en facklig-politisk valupptakt inför EU-valet så visade jag artikeln, och sa att för en del så kunde artikeln säkert vara användbar men ställde också en fråga till de som var närvarande: tror ni att Aftonbladet eller någon annan kvällstidning kommer att publicera en artikel om tio lektioner om exempelvis landstingsvalet på liknande sätt Det vill säga, kommer media att  redovisa hur många ledamöter finns det i riksdagen, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige och vad man gör i dessa församlingar?  Kommer man att berätta om hur samspelet mellan fullmäktige, kommunstyrelsen och nämnder fungerar?

Nej,jag tror inte att några kvällstidningar kommer ha det upplägget i valen som äger rum den 14 september. Förhoppningsvis blir det en redovisning av politiska partiers olika inriktning på hur man vill påverka samhällets utveckling men det är som sagt min förhoppning. Ska jag vara krass så gissar jag att det tyvärr blir större fokus på personer och skandaler än på politiska förslag.

För mig finns det en grundläggande orsak till att rösta i val, oavsett om det är till kommun/landsting/riksdag eller EU-parlament. Jag vill vara med och påverka vilken ideologisk inriktning vill jag ha på politiken, vilka politiska prioriteringar vill jag se. Därför är EU-valet lika viktigt för mig som valet till riksdagen, till landstinget och till kommunen. Jag röstar för en politik som styrs av Socialdemokratiska värderingar och det är också vad jag kommer att vara ute och prata med väljarna om. Vi behöver inte komplicera EU-valet.  Gillar en person Socialdemokratisk politik i kommunen så gillar personen förmodligen Socialdemokratisk politik på EU-nivå. Tycker man att Moderat politik är dålig i riksdagen så tycker man det förmodligen är lika dålig på EU-nivå.  

Så mitt medskick till Aftonbladets Lena Mellin är att hon borde flytta fokus till den politik som förs i EU, redovisa exempelvis hur svenska parlamentariker från Socialdemokrater och Moderater röstar i olika sakfrågor. Berätta gärna om vilka frågor som är viktigast för Miljöpartiet och Piratpartiet i parlamentet. Vad har varit viktigaste frågan för Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet de fem senaste åren? Och framför allt, vilka politiska profilfrågor kommer partierna att lyfta fram i parlamentet efter valet den 25 maj 2014?

För den som är vill veta mer om Socialdemokraternas politik rekommenderas valplattform inför EU-valet där man läsa mer om vilka frågor som vi prioriterar och här är listan över partiets kandidater.
Läs gärna med om hur vi ser på ordning och reda på arbetsmarknaden,  medborgarnas Europa och hur ökad jämställdhet leder till fler jobb.

Dagens bloggtips: Ledarsidorna, en blogg som i huvudsak granskar borgerliga ledarsidor.
Andra bloggar om politik, EU-valet, val2014, Socialdemokraterna, Moderaterna.
 
För den som önskar läsa Lena Mellins så kallade "grundkurs" så finns artikeln här.

 

2 kommentarer:

Calle sa...

Det är bra för Sverige.

Johnny sa...

För mig är det viktigaste att flyktingsmugglingen till Europa stoppas helt så att inte nationalstaterna ruineras ekonomiskt, socialt och kulturellt.