måndag, mars 27, 2006

Avregleringarna, ett fiasko som hör historien till?

Under flera år har fackförbundet SEKO varit den hårdaste kritikern avseende avregleringarna som skedde under början av 90-talet. SEKO beslutade på sitt förbundsmöte 2003:
* Initiera en bred diskussion dels om vilka av samhällets verksamheter och infrastrukturer som är av sådan vikt att de bör ägas och drivas i samhällelig regi, och dels om vilka av samhällets verksamheter och infrastrukturer som inte lämpar sig för upphandling och avreglering.
* Verka för att i de fall offentligt driven verksamhet inte visat sig fungera under konkurrensutsättning ska denna återföras till samhällelig drift.

Men redan 2002 skrev Janne Ruden och Thomas Abrahamsson i en debattartikel följande:
"Elmarknaden avreglerades 1996. Elpriserna har sjunkit men främst för storanvändarna, den vanlige konsumenten har sällan kunnat tillgodogöra sig några prissänkningar, de närmaste veckorna kommer däremot många att känna av kraftiga prisökningar. Det mest frapperande är kanske ändå att kvaliteten och servicen tydligt försämrats."

Nu verkar det som om tillskyndarna av avregleringarna ha vaknat upp ur den rosa drömmen om att konkurrens ska göra världen vackrare och bättre.
Både Dn och Expressen kritiserar nu tillsammans med företrädare från industrin elpriserna och menar att elmarknaden har utvecklats till ett oligolpol. Och Göran Persson "erkänner" att han aldrig gillat avregleringarna.

Dags att gå från ord till handling då. Redan vid partikongressen hade Persson haft möjligt att bifalla min och Lars Bjurströms motion om att reformera Vattenfall, en motion som hade var ett steg i rätt riktning för att bidra till sänkta elpriser. Men en kompensation på avslaget på motionen skulle kunna vara en förändring i ägardirektiven till Vattenfall...

Inga kommentarer: