"Knytnävsslag. Sexuella trakasserier. Förnedrande tillmälen. Och slutligen hot om att få sparken. I ett brev till facket berättar personalen på Silja Lines passagerarfärja Silja Symphony om hur de uppfattade att det gick till när styrelsen för Silja Lines nya ägare, det estniska rederiet Tallink, reste med färjan till Stockholm." Citatet är hämtat från SEKO-tidningen.
Där man dessutom kan läsa att ledningen, efter att skandalen blivit offentlig, försökte få ut personallistor vid den aktuella resan. Först behandlar man alltså sin personal som skit, när dessa vägrar acceptera detta så vill ledningen uppenbarligen skrämmas alternativt sparka dessa obekväma människor som kan tänka själva och insett man inte kan ägas av sina chefer. Den svenska linjechefen vägrade dock att lämna ut listor över personalen vilket ledde till att hon fick sluta istället.
Och så finns det som säger att facket inte behövs.
För en del höga chefer men också borgerliga politiker verkar det som gamla förlegade systemet medherrskap och tjänstefolk ska återuppväckas i dagens samhälle. "Folk ska vara tacksamma för att de fått ett arbete". Eller "hon får en lön på samma villkor (lika låg lön betyder det) som alla andra au-pairs som arbetar i Sverige". Dessutom får de ju bo hos sina uppdragsgivare. Vad snällt, eller snarare praktiskt, då står ju hemhjälpen till tjänst dygnet runt men får inte betalt för sin jour.
Läste för övrigt att VDn på Almega tyckte att ingångslönerna i Sverige var alldeles för höga. Ok, prova själv att leva på en bruttolön på 13000-14100kr/månaden så får du ser hur "för hög" den lönen är.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar