onsdag, februari 21, 2007

Tre sanningar om mediers påverkan på opinion och valresultat

Kent Asp, professor vid institutionen för journalistik och masskommuniktion på Göteborgs universitet konstaterade efter många års forskning följande:

1.Mediebilden gynnar/missgynnar alltid
- det verkar dock inte finnas någon systematik vilka som gynnas utan rollerna växlar.
2. Mediebilden påverkar alltid valresultatet/valutgången
- mer eller mindre i olika val
3. Mediebilden bestäms i samspel/kamp mellan partier, journalister, väljarna och verklighet.

Inget man blir förvånad över direkt, även om det på något sätt känns bra att få bekräftat. Under en period i samband med valrörelsen 2006 var en liberal krönikör anlitad som åsiktsredaktör på Nerikes Allehanda, en tidning som går under beteckning oberoende liberal.
Om det var ett misstag att ha krönikören som åsiktsredaktör eller bara en mycket medveten placering av tidningens ledning? Det kommer vi förmodligen aldrig att få reda på.

Att det behövs en mångfald i medielandskapet för att även arbetarrörelsens åsikter ska få kommma till tals var det ingen som tvivlade på, efter kvällens seminarium på ABF.

Andra bloggar om media, forskning, och arbetarrörelsen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var kul att träffa dig och prata. Nu har jag lagt in dig i min blogglista också.
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

Media påverkar oss nog mycket mer än vi själva kanske tror, på alla fronter. En bra anledning att blogga kanske? Eftersom man då kan ge sin bild av sanningen, och inte bara de borgerligt styrda mediernas. Man får bara hoppas att någon läser det man skriver...