måndag, april 30, 2007

Upp till kamp!

"1:a maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till åminnelse av Haymarketmassakern 1886. Denna dag firas runt om i världen av olika arbetarpartier och fackföreningar med demonstrationer och möten".
Så beskrivs 1:a maj av Wikipedia. Och så kommer också att ske i år, bland annat i Örebro där Helena Bergström & Thomas Östros kommer delta när socialdemokraterna och LO firar dagen som går på temat Alla ska med, alla behövs!
Sen finns det andra rörelser som gärna vill använda sig av denna dag för sina egna syften. Tidigare har nynazister gjort sina försök att göra denna röda dag till sin. Förra året var det Livets ord, Kristdemokraterna och andra abortmotståndare som ville ta tillfället i akt att få lite uppmärksamhet för sina frågor.

Och nu rapporterar DN att Sverigedemokraterna har ansökt om demonstrationstillstånd inför årets 1:a maj.

Min fråga till dessa högerkrafter, oavsett om dom kallar sig Kristdemokrater eller Sverigedemokrater: varför detta jätteintresse av arbetarrörelsens internationella högtidsdag? Har ni inga egna idéer på dagar där ni kan marknadsföra er politik?
Eller är det så enkelt att ni väljer 1:a maj för att ingen skulle bry sig om er om ni valde att demonstrera en annan dag?

Andra bloggar om 1:a maj, arbetarrörelsen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

1 maj är en utmärkt dag att demonstrera för eller emot allt möjligt. Detta eftersom stenkastarna på vänsterkanten själva demonstrerar och de har då inte möjlighet att störa andra demonstrationer. Så egentligen är 1 maj den enda dag då det råder mötesfrihet. Hurra!

Mattias sa...

Det är ju bara ni socialister som lyckats med konststycket att göra 1 maj till en röd dag.

... sen var kommer abortfrågan och Livets Ord in i bilden. Inga demonstrationer 1 maj förra året handlade väl om abort eller livets ord.

Mattias

Osman sa...

Det ”socialdemokratiska” turkiska partiet Cumhuriyet Halk Partisi uppmanar den turkiska militären att genomföra en statskupp mot den demokratiskt valda AKP regeringen i Turkiet.
Jag uppmanar den svenska socialdemokratin att bestämt fördöma den turkiska militärens hot om en statskupp, samt arbetar aktivt för att utesluta Cumhuriyet Halk Partisi ur socialistinternationalen.

Osman