torsdag, juni 07, 2007

Dubbla stolar för Frebran?

Förra veckan presenterade kulturminister Lena Adelsohn- Liljeroth att regeringen utsett kristdemokraten Rose-Marie Frebran som ensamutredare av public service. Frebran har sedan hösten 2006 ett uppdrag som ledamot i Granskningsnämnden på tre år. På nämndens hemsida kan man läsa följande:
Granskningsnämnden är en statlig myndighet som efterhandsgranskar innehållet i radio- och TV-program. Granskningen görs efter anmälningar från tittare och lyssnare eller på nämndens eget initiativ. Nämnden publicerar också rapporter om det svenska radio- och TV-utbudet.

Frågan är om inte Frebran sitter på dubbla stolar genom sina två olika uppdrag.

Andra som bloggar om public service, politik.

3 kommentarer:

vmm sa...

Som Sverigedemokrat så tycker jag Granskningsnämnden förlorade mycket i myndighetstrovärdighet när dom sa att SD skulle granskas enligt en annan mall.

När SD kommer in i riksdagen så kan du lita på att Granskningsnämnden får en och annan åthutning. HERREGUD att ha statlig television och sedan en myndighet som öppet säger att SD särbehandlas... och INGEN REAGERAR! Alltså ingen i dom etablerade partierna i riksdagen. Ingen människorättsorganisation. FN är tysta. EU gör inget. Men va-f-n!?

Ska det göras något så ska man f-n göra det själv. Man kan inte lita på någon. Staten, EU, FN... dom snackar om mänskliga rättigheter och demokrati men dom gör inte ett skit. Do it yourself.

Eva-Lena Jansson sa...

Jag förväntar mig att Sverigedemokraterna granskas på samma sätt som övriga politiska partier. Att det sedan är ett parti som inte ställer upp på alla människors lika rätt och lika värde är en annan sak. Så sluta låtsas vara martyrer.
För på samma sätt som jag ogillar att nationaldemokrater demonstrerar MOT mänskliga rättigheter så vill jag slå vakt om demokrati och yttranfrihet. Att folk blir förbannade över nassarnas budskap har jag all respekt för. Jag vägrar acceptera er/deras syn att man kan gradera människovärdet beroende på hudfärg, var en människa är född eller vem man blir förälskad i.
Jag tror fortfarande att det bästa sättet att möta er/deras demonstrationer är genom att inte gå dit. Tänk dig att ingen skriver om er/dom och ingen står bredvid och skriker till dessa människor dom vill bli hatade i brist på kärlek och respekt. Det vore något det.

Till dess kan vi demonstrera för mänskliga rättigheter och alla människors lika rätt och lika värde vid andra tillfällen. Varför inte vid Stockholm Pride den 30 juli till 5 augusti?

vmm sa...

"Jag förväntar mig att Sverigedemokraterna granskas på samma sätt som övriga politiska partier."

Ring till Ekot i SR och säg det. Ring Granskningsnämnden och säg det. Att en riksdagsledamot uttrycker en sådan önskan kanske hjälper, vad vet jag.

Det är sant att Sverigedemokraterna inte ställer upp på alla människors lika rätt. Vi gör skillnad på folk och folk. Alla länder gör skillnad på sina egna medborgare och dom som inte är medborgare i landet. Och hur är det med dig själv? Har du lagt någon motion om att man inte ska behöva vara svensk medborgare för att få rösta i riksdagsvalet, t.ex.? Eller gör du också skillnad på folk och folk?

Ditt parti avskaffade inte det svenska medborgarskapet och den nuvarande regeringen har inte heller gjort det. Dom vill alla tydligen göra skillnad på folk och folk.

Man ska inte blanda ihop människors olika rätt med värde. Jag vet inte om du gör det, men det är i alla fall farligt om man gör det. Åker jag till ett annat land så har jag inte samma rättigheter som det landets medborgare, men jag kräver tamejf-n att ha samma värde som det landets medborgare (att öht diskutera värde när det gäller människor känns konstigt, det är väl rätt självklart att alla har samma värde). Alla människor i Sverige har också självklart samma värde. Rättigheter? Nej. Jag som svensk medborgare får rösta i riksdagsvalet medan min kompis som inte är svensk medborgare får rösta i ett annat lands riksdagsval (som jag inte får rösta i). Vi har ju också andra indelningar av folk. Jag är inte läkare och får därför inte åka till sjukhuset och operera någon. Sjukhuset gör alltså skillnad på folk och folk eftersom dom bara låter dom som gått igenom läkarutbildning operera. Jag kan inte bli särskilt upprörd över den där indelningen av människor.

Jag tror också en bra taktik mot nassarna kan vara att inte titta på deras demonstrationer. Det blir, som du säger, lite meningslöst för dom att demonstrera om ingen kommer dit och tittar. Synd att dom håller på att göra 6:e juni till "sin" högtidsdag. Kanske skulle man kunna förbjuda politiska demonstrationer på nationaldagen? Det vore ju inget större ingrepp i yttrandefriheten eftersom man får demonstrera 364 dagar om året, men just 6:e juni kanske kan vara den dag på året som vi kan gräva ner alla politiska stridsyxor?

Om att komma på Pride... nä, jag tror jag hoppar över det. Jag gillar inte principen om att dela in människor i sexuella grupper och jag tycker Pride förstärker ett vi och dom-tänkande när det gäller homosexuella. Det är "att göra grupp". Me not like.