onsdag, juni 20, 2007

Skyll inte på LO, Bäckström!

Beslutet från Riksbanken att höja räntan idag var knappast oväntat. En som reagerar fort och fel på detta är före detta Riksbankschefen Urban Bäckström. Bäckström som tidigare jobbat som statssekreterare 91-93 under Bildt-regeringen är numera VD på Svenskt Näringsliv och därmed företrädare för många stora företag och arbetsgivare. Därför var det ingen nyhet att han väljer att skylla räntehöjningen på LO och årets lönerörelse.

Den verkliga orsaken till räntehöjningen hittar Bäckström hos sina moderatkompisar i regeringen som gjort sitt bästa för att elda på inflationsbrasan. Genom att sänka skatterna med över 65 miljarder kr, bland annat fastighetsskatten, samtidigt som landet befinner sig i en högkonjuktur så medverkar regeringen till att inflationen ökar. Riksbankens mål är att hålla inflationen nere och därför höjer man nu räntan.

Så Bäckström, sluta skyll på LO. När till och med Svenskt Näringsliv egna medlemmar, bl a Svensk Handel, ansåg att årets lönekrav var rimliga så blir det ganska magstarkt att Bäckström vill påstå att det t ex är Kommunals och Handels medlemmar som är orsaken till räntehöjningen. Löneökningar på 3,5 procent per år för LOs medlemmar medan direktörerna haft lönelyft på allt mellan 15-30 procent. Man kan ju fundera om det är Bäckströms lön som skymmer sikten och därmed gör att han inte kan se klart?

I morgon har jag min sista interpellationsdebatt denna vårtermin.
Med arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.
Om arbetsmarknadspolitik. Inte om utbildning.

Andra bloggar om politik, LO, Svenskt Näringsliv, regeringen, moderaterna, Sven-Otto Littorin.

Inga kommentarer: