Gottfrid Svartholm, grundare av Pirate Bay, berättar i en tv-intervju att han tycker det är helt ok att upplåta serverutrymme för terrorister och pedofiler. Detta för att stärka yttrandefriheten trots att han "inte gillar det dom står för". Samtidigt så medger Gottfrid med ett leende att han tjänar pengar på denna verksamhet.
Så vad säger då lagen? Här är ett utdrag från riksdagens hemsida:
Grundlagsskydd för webbplatser
Yttrandefrihetsgrundlagen gäller inte bara för radio och tv utan också för medier som film och andra ljud- och bildupptagningar. Det betyder att även till exempel videoinspelningar och cd-romskivor omfattas av lagen. Bestämmelserna för radio och tv har dessutom utvidgats till att gälla vissa webbsändningar.
Det har också införts ett frivilligt grundlagsskydd för databaser genom till exempel Internet. Det innebär att inte bara massmedieföretag grundlagsskyddas. Även andra, som organisationer och enskilda personer, kan ansöka om och få grundlagsskydd för en webbplats.
Så även om det finns begränsningar för t ex hets mot folkgrupp, publicering av namnunppgifter etc så påverkar det sällan utländska servrar från att publicera det mesta. För övrigt så går det ju alltid att stödja sig på Voltaires uttryck om yttrandefrihet till vilket pris som helst. Men jag gissar att det finns gränser såväl hos mig som hos andra om vad som borde få publiceras.
andra bloggar om politik, yttrandefrihet, internet.
1 kommentar:
Det går inte att säga att vi ska ha yttrandefrihet till vilket pris som helst, men vi kan inte heller bara ha yttrandefrihet när det passar oss. Att ha yttrandefrihet när det som uttrycks är allmänt accepterat och något vi gillar är hur lätt som helst. Men yttrandefriheten är som viktigast när det handlar om åsikter och tankar som bär emot.
Skicka en kommentar