onsdag, augusti 08, 2007

Maud Olofsson öppnar upp för lönedumpning

Trots att flera centerpartister säger sig stå bakom den svenska modellen så går nu deras partiordförandeMaud Olofsson ut vill stoppa fackens möjligheter att vidta konfliktåtgärder mot arbetsgivare där facket inte har medlemmar. Vilket är helt i linje med det Olofsson tidigare har sagt att hon vill åstadkomma. Lönedumpning. När vi gick med i EU fick bönderna konkurrens och nu är det dags för de svenska löntagarna att också konkurrera. Ungefär så sa Maud både 2005 och 2006 i Almedalen. Konkurrera med lägre löner alltså. Och det är precis vad man kan åstadkomma om facken inte får vidta konfliktåtgärder mot företag som vägrar teckna kollektivavtal.

Och visst är det rätt märkligt att Maud Olofsson fortfarande tycker att de som var anställda på en salladsbar i Göteborg är mindre värda en de som serverar sallad på en restaurang med kollektivavtal. Eller att några byggnadsarbetare från Lettland ska tjäna sämre än deras kollegor från Örebro, trots att samtliga bygger hus i Stockholm.

Andra bloggar om politik, centerpartiet, Maud Olofsson, facket, kollektivavtal, arbetsrätt.

Läs mer i Dn och
SvD.

8 kommentarer:

Mikael sa...

Om folk inte vill vara med i facket, varför skall man få tvinga dem?

Joakim Carlsson sa...

Mikael!
Handlar inte om att tvinga folk att vara med i facket. Vi har faktiskt rätt att teckna kollektivavtal även om det inte finns några medlemmar på den aktuella arbetsplatsen för det har vi faktiskt lovat arbetsgivarna, tro det eller ej. Enligt det huvudavtal som LO har med dåvarande SAF så är vi (LO) skyldiga att kräva kollektivavtal av alla arbetsgivare så det blir rättvist. Vi har inte rätt att tvinga folk att vara med i facket, men vi har rätt att vidta stridsåtgärder mot dom företag som inte har kollektivavtal, något som företag med kollektivavtal är glada över.

Ron sa...

Facket tyckte ju att de som jobbade på salladsbaren inte skulle ha några jobb överhuvudtaget.

Anonym sa...

Du måste ha en väldigt skruvad människosyn om du tror att alla vill vara med i facket. Tips: se en film eller läs en bok så kanske du lär dig något om hur andra ser på världen.

Moderat arbetare sa...

Visst är det 'frivilligt' att va med i facket, men snacka om påtryckningar från ombuden och du avstår från att stödja sossarnas valapparat via facket.

Anonym sa...

Det är just såna påtryckningar från socialistmaffiosos som gör att jag fortfarande är kvar i facket.....skrämd att vara med.....snygga metoder de använder de goda socialisterna.

Mikael sa...

Joakim,
Rätta mig om jag har fel men ett kollektivavtal reglerar ju även villkoren för de som inte är fackanslutna. I praktiken spelar det då inte någon större roll om man inte vill vara med i facket, annat än att man slipper fackavgiften.

Utan kollektivavtal får facket bara föra sina medlemmars talan vilket är mycket rimligare i mina ögon. Om jag inte vill vara med så vill jag inte heller att de för min talan.

Joakim Carlsson sa...

Mikael!
Jag kan garantera dig att vi för bara medlemmarnas talan! De som ej är medlemmar har mycket liten möjlighet att påverka arbetsplatsen därför att arbetsgivaren ofta inte lyssnar på enskilda personer. Kollektivavtalet gäller ALLA, men det är inte samma sak som att vi för allas talan. Anledningen till att kollektivavtalet omfattar alla är för att det ska inte löna sig att anställa oorganiserade, dvs folk till lägre lön. När du säger att du inte vill omfattas av kollektivvavtalet så säger du samtidigt att du vill ha sämre lön och vilkor än dina kollegor som är fackanslutna. Du ska inte tro att arbetsgivaren betalar mer än han behöver bara för att han eller hon är så himla snäll. Ett kollektivavtal omfattar inte bara lön utan även saker som avtalspension och olika sjukförsäkringar. Folksam har nyligen gett ut en rapport som visar hur mycket anställda vid företag utan kollektivavtal förlorar i bl a pensioner och sjukersättningar och det är STORA summor. Så Mikael, om din arbetsplats omfattas av kollektivavtal så ska du vara nöjd. Blir du dessutom medlem kan du påverka hur du vill att avtalet ska utformas. Tillsammans blir vi starka!