tisdag, september 04, 2007

Klass och kön

Besökte ett av många seminarier på ABF-huset i Stockholm denna kväll: Kvinnor i klassamhället - ett samtal om klass, kön och politik. Ca 200 personer, varav merparten var kvinnor, hade kommit för att höra Susanna Popova och Anneli Jordahl som debattera kring klass på detta seminarie anordnat av Feministas. Båda medverkande har skrivit varsin bok om klass men det är bara Anneli Jordahls bok, Klass är du fin nog, som jag läst. En väldigt bra bok som gav mig många aha-upplevelser.
Eftersom Susanna Popovas bok har Överklassen som tema så har den inte lockat mig som läsare tidigare, men efter kvällens diskussion bestämde jag mig för att försöka ta reda varför vi tycker så olika och hur det kommer sig att vi ser samhället på ur helt skilda perspektiv. Med andra ord, Överklassen finns nu i min ägo(!).

Det som var slående med kvällens samtal mellan Popova och Jordahlvar att båda kunde konstatera att klassamhället lever kvar (om nu någon hade trott att det inte längre fanns kvar) men att det bara var Jordahl som var upprörd över den utveckling som hon såg. För trots att Popova såg att skillnaden mellan de rikaste och de som har det sämst ställt hade ökat, så verkade det inte bekymra henne. Och trots att Popova slog fast att det varit utbildningssystemet som möjliggjort klassresor, så ville hon inte betygsätta den borgerliga regeringens nedmontering av den kommunala vuxenutbildningen.

Jag har alltid identifierat mig som arbetarklass och kommer trots en mycket hög månadslön att också fortsättningsvis anse mig vara en del av arbetarklassen. Men jag gissar att det finns andra som vill sätta andra etiketter på mig. Popova ansåg att jag var en del av den nya eliten, som hon för övrigt ansåg att hon själv tillhörde. Så frågan är om det är möjligt att definiera sig själv som arbetarklass även om man är riksdagsledamot?

För just klasstillhörighet och vem som definierar vem, är ett ämne som nog räcker till en lång kvälls debatt. Är nyrika lika med överklass? Och varför kategoriserade man invandrare som en heterogen grupp där alla tillhör samma underklass när det naturligtvis finns samma uppdelning i arbetarklass/medelklass/överklass som i övriga samhället?

Ett begrepp som nog kommit för att stanna och som citerades flera gånger denna kväll var att arbetarklassen bär bh. Att det är kvinnor som till allt större delen har de lägst betalda jobben, med minst inflytande och sämst anställningsvillkor är ingen nyhet. Något som LO i sin rapport Klass och kön slagit fast. Med den moderatledda regeringens politik så utökas nu orättvisorna på arbetsmarknaden.

Genom större möjligheter för arbetsgivarna och tillämpa visstidsanställningar, missgynnande av föräldralediga, fler deltidare på ännu lägre anställningsprocent i kommunen, och nu dessutom införandet av ett kommunalt vårdnadsbidrag så skapar borgarna en klassisk högersväng av samhället där kvinnorna blir de stora förlorarna. Inte konstigt att vi är många som vill skrika UPP TILL KAMP!

Ilse-Marie skriver bra om klass & kön och det gör Alexandra med.

Andra som bloggar om politik, klass, vårdnadsbidrag, feminism.

2 kommentarer:

Alexandra Einerstam sa...

Ett oerhört bra inlägg om klass Eva-Lena. Klassamhället är i högsta grad realitet. Det är bara att se sig om. Klass kommer aldrig att bli ett ointressant eller uttjatat ämne!

Anonym sa...

Läs Annika Marusarz recension av Popovas bok på www.annika.maydaymedia.se den är bra och säger en hel del om hur överklassen har utvecklats i dag till att bli en bratskultur.
Siri