tisdag, november 27, 2007

Två debatter och flera märkliga svar

Hade två interpellationsdebatter under tisdagskvällen. Den första var med infrastrukturminister Åsa Torstensson, och det var en sällsynt tråkig tillställning. Trots att jag ställde olika frågor om hur regeringen såg på mindre satsningar för att lösa viktiga trafiksäkerhets- och miljöproblem så hade Torstensson ett och samma svar som hon upprepade vid fyra tillfällen. Nu verkar det vara Torstenssons strategi att hon upprepar sina svar gång på gång oavsett interpellation. Och man undrar ju varför. Är det så att ministern inte kan eller får svara med nåt annat än det som finns på ett papper från departementet? Saknas kunskap och kompetens? Lätt för riksdagens stenografer men urtråkigt för oss andra.

Den andra debatten med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni var något bättre. Även om hennes varierade svar dock visade på bristande insikt om grundproblemet. Det vill säga att det finns en struktur i samhället som gör att kvinnor i allmänhet har sämre villkor än män i allmänhet. Men eftersom vi har en jämställdhetsminister som inte vill kalla sig feminist så är det inte så konstig.

I Sabunis skriftliga svar fanns bland annat följande påstående:
"Genom att förstärka motiven att återgå till arbete motverkas osakliga löneskillnader. "
Vilket enligt regeringen innebär att man sänker ersättningen för arbetslösa och sjuka, så försvinner osakliga löneskillnader. HALLÅ!
Det är förbjudet att ha osakliga löneskillnader och arbetsgivarna är skyldiga att göra en lönekartläggning för att det ska uppdagas och i såfall undanröjas. Det står i jämställdhetslagen men det är kanske ingen kvar på departementet som har tillgång till den?
Att det sedan finns stora löneskillnader som enbart beror på att vissa arbeten är kvinnodominerade eller mansdominerade är inget man kommer tillrätta med genom att ge sämre ersättning till som inte har ett jobb. Inte heller genom att införa vårdnadsbidrag.

Sabuni undrade om vi socialdemokrater inte hade några förslag på vad som borde göras istället för att bara komma med kritik. Jag antar att hon inte har läst alla våra reservationer eller motioner där vår politik finns formulerad.
Men jag tyckte att hon hade rätt att få veta ändå...
Vi kräver en rättvis och jämställd politik Sabuni!
Med den borgerliga regeringens politik lär vi dessvärre få vänta ända till 2010.

Att det inte bara är vi socialdemokrater som tycker att den nuvarande jämställdhetsministern saknar intresse för sitt jobb, bekräftades förra veckan av den liberala ledarsidan i Expressen. Det är inte ofta som en liberal tidning ifrågasätter en minister som är folkpartist så hårt som man faktiskt gör med Sabuni.

Andra bloggar om politik, infrastruktur jämställdhet, feminism, regeringen.

1 kommentar:

Neda sa...

Jag får nog hålla med dig om att Åsa verkar väldigt enformig. Jag hade inte tänkt på just det innan, utan det jag hade lagt märke till var hur oförskämd hon verkade under en av hennes debatter för några månader sedan. Beter hon sig fortfarande så?