måndag, december 10, 2007

Längtar Skytte efter China-TV?

I förrgår påstod Göran Skytte, i Svenska Dagbladet, att Rapport och Aktuellt hade haft en ett år lång "mosa Reinfeldt-kampanj". Det som är uppenbart med Skyttes konspirationsteori (kan inte uttala mig om han är med i konspirationsklubben) är att han verkar utgå från att Public Service ska vara en sorts China-TV som bara visar positiva inslag med den moderata statsministern. Men eftersom vi har en fri och oberoende television i SVT så har de faktiskt möjlighet att granska alla politiker oavsett partifärg. Den borgerliga regeringen och därmed också statsministern borde väl granskas eftersom det är de som faktiskt styr landet. Eller är det socialdemokraterna som ska ställas till svars för allt som Reinfeldt & Co åstadkommer?

Faktum kvarstår. Den borgerliga politiken gynnar de allra mest förmögna. Regeringen väljer att införa skattesubvention på hushållsnära tjänster samtidigt som man sänker ersättningen för de sjuka och arbetslösa. Man sänker skatten för de med förmögenhet medan pensionärer får betala högre skatt för att de inte längre arbetar.

Att Skytte gillar just det där med hushållsnära tjänster, var ju en nyhet i mitten av 90-talet när det visade sig att han och flera andra journalister också köpte svarta tjänster. En annan som gjorde detsamma heter Patrik Engellau och som bl a är ordförande för "Den nya välfärden". En stiftelse som i sann borgerlig tradition vill halvera arbetsgivaravgiften, försämra arbetsrätten och privatisera hela den offentliga sektorn. Typ.

Vore kul med ett reportage som granskar hur många av de som tidigare köpte svarta hushållsnära tjänster, trots höga inkomster, har övergått till att nu bli lagliga och börjat betala arbetsgivaravgifter och avtalsenliga löner. Intresset verkar ju inte stort direkt. Vilket kanske mer beror på människosynen hos de som väljer att ha någon boende i källaren än på själva kostnaden.

För er som föredrar media som lutar åt vänster rekommenderas ETC, som nu är på väg att göra en lokal tidning i Örebro. Det som behövs är tvåtusen prenumeranter, vilket jag fått indikationer på att det faktiskt kommer att finnas innan jul.

För övrigt så har även jag upptäckt Sveriges roligaste bloggare, Malin Wollin.

Andra bloggar om politik, Fredrik Reinfeldt, SVT, regeringen, ETC.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Norrskensflamman är säkert också "fri och oberoende" så länge man inte precist kan definera vad dessa ord i praktiken betyder och innebär. Men jag tror inte att jag skulle vara ensam om att det skulle kännas konstigt att bli tvingad att betala en "tidningsläsningslicens" till norrskensflamman bara för att till vardags läser tidning. Men det är så det känns när man betalar tv-licensen.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tobias E, Stockholm sa...

Man sparkar väl in öppna dörrar, men visst måste även du förstå att det är just Kina-TV som Skytte inte vill ha. Han vill ha partipolitiskt neutral bevakning, något vi inte har i dagens statstelevision.

Och hur ställer du dig till det faktum att journalisterna inte bemödar sig att överhuvudtaget titta på de som SÄLJER de svarta tjänsterna? Känns det inte lika intressant? I så fall, varför då?