fredag, februari 15, 2008

Moderaterna och hushållsnära tjänster

Idag rapporterar NA, Nerikes Allehanda, att man försökt får reda på om det är några politiker eller högre kommunala tjänstemän som gjort skatteavdrag för hushållsnära tjänster i Örebro. Skattemyndigheterna lämnar dock inte ut uppgifter förrän beslut är fattade om vilka som fått sina skatteavdrag godkända. Nyfiken om jag gjort såna avdrag? Svaret är nej.

Sen kan man ju fundera över var just högre kommunala tjänstemän är så intressanta för NA. Det måste väl finnas andra som har gjort avdrag? Varför inte namnge alla i tidningen när det väl är klart? Men då skulle kanske en butikschef, en chefredaktör, en nyhetschef, en stor fastighetsägare eller kanske flera idrottsmän komma med i tidningen. Och sånt kan väl inte vara en nyhet?

Det måste väl vara mer intressant att göra en undersökning där man jämför olika inkomstgrupper och hushållsstorlek. Så man får reda på hur många hushåll med inkomst under 250 000kr/år som gjort avdrag. Eller rättare sagt hur få.

Själv är jag mest nyfiken på att få veta om någon av de tidigare fuskarna med "svart arbetskraft" nu börjat köpa tjänster vitt. Borg, Borelius, Björling, Clase, Cederschiöld och alla andra moderater som tyckt att det varit för dyrt att betala vitt, trots god ekonomi, borde väl vara intresserade av att slippa betala skatt för sin hemhjälp. För om man nu inte drar av för dessa tjänster så får väl jag ta det som intäkt för att man fortfarande föredrar att betala "svart". Alternativet att de skulle ha börjat städa själv verkar alltför långsökt.

Missade SVTs Debatt med Stina Dabrowski igår kväll, men som tur är kan man se programmet via webben. Det var rätt märkligt att höra försvarsadvokaten Per Samuelsson hävda att man äventyrar rättsäkerheten eftersom man lyssnar för mycket på brottsoffren. Detta apropå att allt fler fällande domar i uppmärksammade våldtäktsrättegångar. Vad Samuelsson kanske glömde bort i sammanhanget var att till exempel tingsrätten faktiskt friade de sk "Stureplansprofilerna". Att hovrätten sedan kom till en annan slutsats och dömde de båda männen till 4 års fängelse berodde nog på att man faktiskt lyssnade på den unga kvinnans berättelse OCH att bevisen stärkte åtalet. Dessutom valde man i hovrätten att också lyssna på en inspelning från SOS-alarm dit kvinnan hade ringt och larmat om våldtäkten. Något som faktiskt stärkte kvinnans vittnesmål. Så visst är det viktigt att man lyssnar på brottsoffren.

Som avslutning på debattprogrammet berättade Dabrowski att hon inför programmet hade intervjuat en av "Stureplansprofilerna", på den avdelning där även andra dömda för våldtäkt också avtjänar sina straff. "Stureplansprofilen" hävdade att alla som satt där var oskyldiga, inklusive han själv. Jaså.

Andra bloggar om politik, ekonomi, hushållsnära tjänster, moderaterna, våldtäkt, Stureplansprofiler.

1 kommentar:

Daniel sa...

Hushåll med mindre än 250.000 i inkomst. Det blir nog svårt att hitta särskilt många som kvalar in under den gränsewn!!