onsdag, februari 27, 2008

Ogillar Janne Josefsson fackets kamp för kollektivavtal?

I kvällens Uppdrag granskning öppnar arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin för ”en hårdare lagstiftning där oseriösa arbetsgivare som utnyttjar papperslösa utlänningar som arbetar illegalt i Sverige”. Det är bra. Det som är mindre bra är att Littorin tidigare dragit ner stödet till Arbetsmiljöverket som är med och medverkar till en bättre arbetsmiljö, och som skulle kunna upptäcka arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft.

Att vi är många som blir upprörda över att se hur människor blev utnyttjade i vad man betecknade som människohandel är inte så konstigt. Däremot är det mycket märkligt att man valde att ge Sofia Appelgren möjlighet att sitta och beklaga sig över att hon (och hennes kompanjon Serdar Erkan) inte fick utnyttja folk och betala sina anställda sämre löner än de personer som gjorde sallad på en restaurang bredvid Sofia´s. Menar Janne Josefsson att facket inte borde kräva avtal? Är det bättre att facket inte finns där överhuvudtaget? Varför fanns inte Företagarna i studion för att svara på frågor om hur man vill motverka oseriösa företagare?

Vad jag vet har aldrig facket godkänt att folk utnyttjas på det sätt som redovisades i programmet. Men däremot vet jag att det finns många arbetsgivare som inte vill betala avtalsenlig lön eller erbjuda schyssta arbetsvillkor. Själv anser jag att avsett om ett företag ägs av en ung blond tjej eller en äldre mörk man så ska facket kunna vidta blockad och kräva avtal. Och jag är ganska säker på att om Janne Josefsson skulle granska några företag som ägs av unga blonda tjejer så skulle han säkert hitta anställda som har svart lön, säkert papperslösa också.
I Örebro kom en ung tjej fram till Livs blockadvakter och berättade att hon jobbat svart på konditoriet för 45 kr i timmen. Om hennes uppgifter stämmer vet jag inte.
Däremot vet jag att gymnasieskolan som utbildar bagare har slutat skicka dit elever för praktik. Företaget, som blev känt utanför Örebro vid nämnda blockad, ägs av en ung blond tjej. Undrar om hon blir nästa gäst hos Uppdrag granskning?

När den borgerliga regeringen valde att höja avgiften till a-kassan valde många att lämna a-kassan, men en hel del valde också att gå ur facket. Den dolda agendan från regeringen att försvaga facket har redan fått effekter. Att media i detta läge väljer att vinkla facket som ”den onda” verkar vara en av sidoeffekterna. Något för konspirationsklubben att gräva vidare i.

Andra bloggar om politik, Sven-Otto Littorin, facket, salladsbaren, Janne Josefsson, Uppdrag granskning, kollektivavtal.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du verkligen att enbart en sida in konflikt skall ha rätt att göra sin röst hörd? Skall samhällsprogram på SVT ta ställning i sakfrågor genom att bara låta en sida komma fram?

Själv står jag på fackets sida i denna fråga, kollektivavtal är ett fundament som den svenska arbetsmarknaden står på. Men jag tycker att andras åsikter är värda att höra!

Grottolle sa...

Jocke...Jag håller med dej till en viss grad men hade ju varit bättre om någon från arbetsgivarna varit med. Men det fina med att hon med salladsbaren var med är att hon erkände nu helt öppet att hon betalat under kollektivavtalet. Hoppas verkligen att alla nyliberaler i centern hörde det.

Anonym sa...

Josefsson är väl bara intresserad av att få en vinkling där han kan få låta sådär oerhört uppbragd som bara han kan.

Helt klart blev programmet veckans snackis vid fikat på jobbet. När Littorin står och försvarar facket blir det nästan lite surrealistiskt...

Anonym sa...

En svensk imamutbildning: Seminarium och debatt

Pressmeddelande
2008-02-28
En svensk imamutbildning: Seminarium och debatt


Med anledning av diskussionerna kring en svensk imamutbildning är ett seminarium anordnat. Lars Lejonborgs uttal angående en eventuell imamutbildning satte igång en äldre diskussion kring ämnet. Efter åratals av diskussioner verkar det en sådan imamutbildning ligger nära till verklighet. Rubriken ”imamutbildning” rymmer flertals konfliktfyllda ämnen både i samhälls- och i politiskriktning.

Med avsikt för att belysa problematiken har en rad namnkunniga personer/instanser både från förespråkare och från motståndare, tackat jag för att delta i ett seminarium. Tal, debattering och frågestund är inplanerade. Seminarium är öppet för allmänheten och kostnadsfri.

Deltagarelistan består av:
Representant från högskoledepartementet
Othman Al Tawalbeh, projektledare vid studieförbundet Ibn Rushd
Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi
Svenskakyrkan, representant från avdelning för utbildning, forskning och kultur
Soleyman Ghasemiani, Socionom och ordförande i nätverk mot religiösa skolor
Ingwar Åhman-Eklund, Ordförande Humanisterna i Stockholm
Inger Stark från vänsterpartiet

Datum: onsdag 9 april, klockan 16
Plats: Radiohuset, Stockholm

Som värd för seminarium står två föreningar, Iranska Flyktingars Riksorganisation och Kulturella Föreningen för Kurder i Sverige

Ansvarig och kontakt person
Mostafa Assadpoor
2008-02-28


Mer information om de inbjudna deltagarna kan nedanstående länkar vara till nytta:
http://nej-tack.blogspot.com/

Thomas Tvivlaren sa...

@Eva-Lena: "Den dolda agendan från regeringen att försvaga facket har redan fått effekter."

Det finns flera dolda agendor. Att som Alliansdagiset och dess kommunala representanter i exempelvis Stockholm jobba så hårt för utförsäljningen av allmännyttan är en sådan. Hur kan man annars förklara att den för högerfalangen så heliga "marknaden" inte tillåts vara styrande? De facto är det ju så att allmännyttan slumpats bort till allt annat än marknadsmässiga priser.

Tilläggas bör att det är samma taktik (om än i amerikansk version) som Dubya i USA-på-dekis tillämpat och som i varierande mån ligger bakom den extremt oansvariga utlåning som nu skördar sina offer i världsekonomin.