tisdag, mars 25, 2008

Maud ger sin partikamrat utredningsuppdrag

Förra veckan berättade näringsminister Maud Olofsson att hon utsett Jan-Olle Folkesson till särskild utredare för utredningen om statliga finansieringsinsatser för nya, små och medelstora företag.

På regeringens hemsida kan man bland annat läsa följande: Folkesson har lång erfarenhet av näringslivet och har tidigare haft ledande befattningar inom ICA koncernen. Den senaste tiden har Folkesson framförallt ägnat sig åt styrelsearbete och har bland annat haft uppdrag som ordförande i Sjätte AP-fonden.

Vad som inte framgår är att Jan-Olle Folkesson är centerpartist och han bland annat kandiderade till riksdagen så sent som 2002. Inget fel i det men jag måste erkänna att det är märkligt att just Maud Olofsson fortsätter att göra den här typen av utnämningar. Hon som så sent som hösten 2006 sade följande: "Det är inte bara ett socialdemokratiskt parti som styr landet utan det är en maktapparat. Vi ser också en socialdemokrati som använde hela statsapparaten för att ge förläningar dem som har partibok. I andra länder skulle detta kallas korruption." Jag tvivlar inte på att Folkesson har andra meriter än partibok men inser att Olofssons tidigare uttalande kan komma att användas mot honom.

När ska Maud Olofsson erkänna att hon blandade in sin egen motvilja mot socialdemokrater när ovanstående uttalande gjordes? För trots att till exempel Curt Malmborg på Försäkringskassan och Bosse Bylund på AMS var oerhört ifrågasatta av både Olofsson och Reinfeldt, just för deras socialdemokratiska bakgrund, så har dessa personer kvar sina jobb. Sen antar jag att regeringen har ett grundmurat förtroende för både Folkesson och Odenberg. För de har väl inte ha fått sina uppdrag utifrån partibok?

Om man kastar sten när man sitter i glashus så är det stor risk att man får ett och annat skärsår, eller hur Maud?

Andra bloggar om politik, Maud Olofsson, Försäkringskassan, AMS, utnämningspolitik, regeringen.

2 kommentarer:

Mario Matteoni sa...

Men är det inte litet skillnad på att utse en utredare och en myndighetschef? Mauds uttalande gällde väl de senare.
När det gäller utredare har hon t.ex. också utsett det centerpartistiska kommunalrådet i Enköping, Åke Hedén, att utreda bredbandsutbyggnaden i små orter och på landsbygd.

Mario Matteoni, sosse
http://matteoni.blogspot.com/

Martin Tunström (s) sa...

Maud Olofsson, samma person som gjorde sig av med Lars-Olof Pettersson - som av den förra regeringen hade givits i uppdrag att utreda trygghetssystemen - då hon av misstag (nog så roande) ansåg att hans bakgrund var belastande.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1345922.ab

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=718068