torsdag, mars 20, 2008

Visst har jag varit sjuk

och dessutom sjukskriven.

För några veckor sedan så dök det upp ett filmteam i riksdagen. Något som inte är särskilt ovanligt. De kom från Strix Television och berättade att man skulle göra ett reportage om hur politiker använde sig av friskvård. Men när man väl blivit insläppt på vattengympa, innebandy, bodybalance (där jag brukar delta), och fått filma både personal och riksdagsledamöter så berättade man om det egentliga syftet. Programmet Insider skulle göra ett reportage om sjukskrivningar. Jag kan berätta att vi ledamöter som deltog vid det filmade passet av bodybalance, var på det klara med att filmen skulle kunna komma att användas på ett helt annat sätt än vad som sades. Och vi fick rätt.

Så till ämnet. Jag har varit sjukskriven en gång sedan jag kom in i riksdagen hösten 2006. För de som undrar när så är det bara att läsa min blogg från januari 2007. Och jag gjorde min anmälan till kammarkansliet. Men jag har inte fått något samtal från TV3 och Robert Aschberg. Än.

För visst har det hänt att jag har varit halvseg & småförkyld utan att vara sjukskriven. Vilket jag gjort även när jag arbetat på Posten. För vi är rätt många som går till jobbet/uppdraget, trots att vi inte alltid är hundra procent friska.

Sen kan man ju fråga sig hur många gånger Robert Aschberg var sjuk förra året. Och om han anmälde det till sin arbetsgivare...

Andra bloggar om politik, sjukförsäkring, riksdagsledamöter, Insider.

5 kommentarer:

Havsglimten sa...

Det är skrämmande att vi har politiker som fuskar, men skapa lagar som förgör sjuka människor går bra.

Vad har vi för ledning här i landet?

Det är dags att få i hederliga sossar som lyssnar på folkets behov och inte den egna plånboken.

Robert sa...

Men du måste ju endå hålla med om att det är märkligt att riksdagsmän är minst sjukskrivna av de flesta "yrkesgrupper", gud vad jag ryser när jag måste använda ordet "yrke" över ett förtroendeuppdrag. Ni har det så otroligt bra i det där riksdagshuset, ni har dagis, resebyrå, läkare, gym, simhall och en fet hög lön. Ni ska vara ett föredöme, inte sko er.

Anonym sa...

Eva-Lena Jansson, sluta med navelskåderiet! Var istället med och stöd Påskupproret mot utförsäkringen av sjuka!

http://resurs.blogg.se/1206039140_pskuppror_mot_utfrskr.html
http://resurs.blogg.se/

MvH
anna andersson

Björn sa...

Att en journalist inte sjukskriver sig hos sin arbetsgivare innebär inte att du har rätt att låta bli!

Politikerna fårn vänster till höger har anklagat sjukskrivna att fuska. Har de då utgått ifrån sina egna förehavande?

Eva-Lena Jansson sa...

Robert: Jo, det stämmer att det finns en träningslokal, ett bad samt en gymnastiksal i riksdagshuset. Och dessa lokaler är tillgängliga för alla riksdagsledamöter, all personal som är anställd av de politiska partierna, men också för all personal anställd av riksdagen. Det vill säga informatörer, utskottspersonal, stenografer, lokalvårdare, sekreterare, utredare, administratörer, vakter med flera. Personalen som är anställd av riksdagen, och som är kvar oavsett majoritet efter ett val, omfattas av det kollektivavtal som i dagligt tal kallas statligt avtal. Och precis som övriga i offentlig sektor så har man fler semesterdagar (kopplat till ålder och tjänsteår) än vad flertalet inom den privata sektorn har (oftast 25 dagar men det finns naturligtvis undantag). Att det finns dagis är en förutsättning för att även småbarnsföräldrar ska kunna vara riksdagsledamöter. Du menar väl inte att det är fel med det?
För övrigt så finns det gym och träningsmöjligheter på Postterminalen i Västerås. Flera privata företag sponsrar sina anställdas träningskort på olika gym och badhus. Vilket är jättebra för folkhälsan.

Att jag har en lön på 52900 kr i månaden och att det är bra betalt har jag aldrig gjort någon hemlighet av. Inte heller att jag idag inte har någon reglerad semester eller utpekad ledighet eftersom jag förväntas vara i tjänst 365 dagar om året. Däremot vänder jag mig mot ditt påstående att jag skulle vara politiskt aktiv för att ”sko mig”. Jag valde att engagera mig politiskt förra gången Sverige styrdes av en borgerlig regering. Och jag ogillar den förda politiken idag lika mycket som jag ogillade det som Bildt & co pysslade med 91-94.

Björn: Jag har ju redan skrivit att jag varit sjukskriven. Vilket flera av mina kollegor också har varit. Om journalister på TV3 är sjukskrivna eller ej bryr jag mig egentligen inte om. Vad jag försökte beskriva är att det finns yrken/uppdrag som gör att du kan välja att utföra dem fast du inte är hundra procent frisk. Men om du jobbar inom vården, barnomsorgen eller med livsmedel så är det direkt olämpligt att gå till jobbet och vara förkyld. Med vissa arbetsuppgifter, som är fysiskt ansträngande, kan det vara direkt skadligt att jobba. Därför tycker jag att karensdagen är orättvis och borde tas bort. Den drabbar grupper med lägst inkomst och minst inflytande över sina arbetsuppgifter.