söndag, augusti 24, 2008

Är det nåt fel på att politiker förbättrar sina språkkunskaper?

Uppenbarligen retar det en del personer som valt att kommentera politikerbloggens "otroliga" nyhet om att flera riksdagsledamöter åkt på språkresa. Det finns dock en miss i nyheten. Det är betydligt fler ledamöter som varit iväg i år än vad som redovisas på bloggen. Man har förmodligen missat de som var iväg vecka 33, då bl a jag var iväg till London, vilket jag bloggat om tidigare.

Jag har vant mig vid att det finns personer som tycker att vi ledamöter har en alldeles för hög ersättning, också att samma personer förväntar sig att vi ska arbeta helst dygnet runt och året runt för denna ersättning. Dessutom tycker dessa personer att vi inte vet hur "vanligt" folk har det, samtidigt som man förväntar sig att en riksdagsledamot ska veta mer om det mesta än vilken annan person som helst. Kort sagt, en riksdagsledamot är fel just för att personen är riksdagsledamot. Antingen är man polititruk eller så kan man ingenting och då har man inget i riksdagen att göra, men har man lång politisk erfarenhet eller är ovanligt rik så är man inte representativ och då ska man ut från riksdagen.

Och visst skulle det vara billigare om antalet riksdagsledamöter vore färre. Varför inte införa diktatur på en gång. Kanske som i Kina där man får rösta men bara på ett parti, eller kanske som i Egypten där man har presidentval men bara en kandidat. Eller varför inte strunta i val över huvudtaget? Kostar bara en massa och tar onödigt med tid. OBS! Detta är ironi. OBS!

Jag anser att vårt valsystem med representativ demokrati har sina brister. Och jag är inte säker på att just 349 ledamöter är det ultimata. Kanske skulle det vara dubbelt så många. Jag tror nämligen att ju fler som är med och diskuterar olika frågor, desto bättre blir besluten. Dessutom så tycker jag att det finns en poäng med att vi i Sverige har en tradition med politiker som kommer ur olika samhällsklasser och med skiftande bakgrund från studie- och arbetslivet.

Och utan att ha evidensbaserad forskning bakom mitt uttalande så tror jag faktiskt att det svenska folkets språkkunskaper i t ex franska och engelska är ganska skiftande. Från de som behärskar språken flytande till de som inte kan ett ord. Jag vägrar skämmas över det faktum att jag inte läste engelska på gymnasiet. Som jag tidigare skrivit om, det är inte alltid de klokaste besluten som tagits när man är 15-20 år. Att jag nu, 29 år senare, förbättrar min engelska, utifrån det som behövs för mitt uppdrag i Sveriges riksdag, är inget jag skäms för.

Andra som bloggar om politik, bloggar, demokrati.

.

16 kommentarer:

Anonym sa...

En betald utlandsresa utan krav på prestation och utan uppföljning?
Det är väl klart att det är en semesterresa, en fringis, en dold förmån, som vi andra skall jobba ihop till.
Engelska sa du?

We shark!
(det betyder: Vi hajar nog vad det handlar om)

Bengt

Anonym sa...

Hej Eva-Lena.

"Uppenbarligen retar det en del personer som valt att kommentera politikerbloggens "otroliga" nyhet om att flera riksdagsledamöter åkt på språkresa."

Är det så konstigt att folk retar upp sig på det då, om jag vill läsa franska så får jag betala det själv för att kunna gå en studiecirkel eller motsvarande.
Missförstå mig inte nu, jag anser att om politikerna behöver bättre kunskaper i t.ex. det franska språket så tycker jag att då ska de få det. Helt gratis också. Men den stora frågan tycker jag är: Måste man lära sig franska i Frankrike? Måste man lära sig engelska i England? Skulle man kanske ställa någon form av prestations-krav? Är 2,2 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar rimligt att använda på språklektioner till 37 personer (eller hur många det nu var)?

Jag tycker inte att det är konstigt att folk blir lite arga när de läser om detta.

Mvh
Robert

Eva-Lena Jansson sa...

Till anonym: du anser att det var en semesterresa jag var på. Jag delar inte din uppfattning. Har du fullständig koll över vilka svenska företag och organisationer som utbildar sina anställda i andra språk för att det är nödvändit utifrån deras arbetsuppgifter? Kan du avgöra att jag inte behöver den här typen av språkutbildning? Finns det någon typ av utbildning som du anser skulle vara motiverad med hänsyn till uppdraget?
Sen tycker jag det är en förmån att vara folkvald politiker på heltid. Men det tar både tid och kraft från annat. Till exempel familj och vänner.
Till Robert:
Det kanske inte är nödvändigt att ha språkutbildning i Frankrike eller England, men är du säker att det blir lika eller högre kvalitet och lägre pris för att man har utbildningen i Sverige? Jag valde som många andra att vara inneboende hos en engelsk familj för att "tvingas" prata engelska mer intensivt. Till skillnad från hur det skulle bli i Sverige. Och på skolan i London så var det deltagare från många andra europeiska länder vilket gjorde att man pratade engelska även på lunchrasten.
Huruvida kostnade är motiverad är det naturligtvis upp till varje enskild att bedöma. 2-4 miljoner kr är mycket pengar som kommer från skattebetalarna. Som samtidigt anser att deras företrädare i riksdagen ska kunna representera landet på ett bra sätt. Finns det någon utbildning som du anser vara motiverad av uppdraget?
Så till båda:
Jag anser att det är oerhört viktigt att granska de kostnader som politikeruppdragen medför. Men jag tänker inte gå klädd i säck och aska eller be om ursäkt för att jag försöker göra mitt bästa för att utföra det uppdrag som jag fått av väljarna i Örebro län. Och jag vägrar ta skit bara för att jag numera råkar vara folkvald på heltid istället för att vara brevbärare på heltid.

Anonym sa...

Hej Eva-Lena

Nej, riktigt anonym var jag inte, du missade mitt namn i slutet. Du verkade också ha missat att en del av kritiken var just brist på granskning, uppföljning och ens behovsanalys av dessa kostnader.

Ta nu utifrån din fackliga backgrund och bedöm följande i stället:
Ett företag betalar absolut minimum till sina anställda och bara rätten till en kopp kaffe på arbetstid genererar oändliga förhandlingar. Men den högavlönade ledningen åker på betalda "språkresor" på sommaren när företaget stängt och myndigheterna har tydligen inga synpunkter. Inte tänker dom gå klädd i säck och aska och framför allt så vägrar dom ta skit från facket bara för att dom råkar vara invalda i ledningsgruppen i stället för att vara brevbärare på heltid.

Nej, du skall absolut inte skämmas för att du utnyttjar en av de "rättigheter" som bara är toppen på ett isberg. Tvärtom; faktum är att ett ohejdat missbruk kommer nog vara enda sättet att få stopp på det.
I stället bör du nog allvarligt fundera på varför just du tillhör dom som försvarar det.

Bengt Svensson

Anonym sa...

Hej Eva-Lena.

"men är du säker att det blir lika eller högre kvalitet och lägre pris för att man har utbildningen i Sverige?"

Ja det är jag säker på, om det är någon med sunt förnuft som fixar kurserna till er vill säga. Det går säkert att hålla fransk-kurser på Sheraton och då kommer det att kosta mycket, men om man istället går in i en studiecirkel så kommer det inte att kosta så mycket.

"Finns det någon utbildning som du anser vara motiverad av uppdraget?"

Som jag skrev i mitt inlägg tidigare så anser jag att det är bra att politiker vill bättra på sina språk-kunskaper, jag skrev även att jag unnar er att göra detta helt gratis. Så man kan väl säga att jag tycker att språk-utbildning är motiverat för uppdraget.

"Men jag tänker inte gå klädd i säck och aska eller be om ursäkt för att jag försöker göra mitt bästa för att utföra det uppdrag som jag fått av väljarna i Örebro län."

Jag har inte begärt att du ska vara klädd i säck, jag unnar politikerna bra betalt och bra förmåner. Men jag står fast vid min åsikt om att 2,2 miljoner kronor är väldigt mycket för att lära ut ett språk till 37 personer. Vad kostar ett års engelsk-undervisning till en skolklass på 37 personer under ett år?


Mvh
Robert

Eva-Lena Jansson sa...

Till Bengt: bara för att kammaren i riksdagen är stängd betyder det inte att vi ledamöter per automatik är ledig. Och med ett schema från kl 09.00-17.00 varje dag plus vissa hemuppgifter för kvällarna så har jag svårt att se det som en semesterresa, även om veckan var mycket lärorik, intressant och rolig. Om uppdraget i riksdagen innebär att det finns förväntningar att vi ledamöter har en viss språkkunskap, så anser jag att det är riksdagen som bör se till att ledamöter får den utbildning som erfordras. Det som inte framgick på Politikerbloggen är att flera av riksdagens anställda också genomgått samma typ av utbildning på samma ort och med samma utbildningsanordnare. För både anställda och ledamöter får en hel del material på andra språk än svenska, material som exempelvis kan röra en arbetet med en Grönbok från EU.
Och precis som jag skrev i mitt förra inlägg så tycker jag självklart att man ska granska både vårt arvode och de kostnader som vi genererar i form av utbildning, resor etc. Riksdagsgruppens styrelse, talmannen och partierna gör en analys av behov, kostnad och uppföljning.
Och när det gäller din jämförelsen med facket så tycker jag den haltar.
Jag fick inget svar på frågan om du anser det motiverat med någon form av utbildning, och därmed kostnad, för oss ledamöter.
Till Robert: din sista fråga är väl motiverad och jag ska göra mitt bästa för att återkomma med mer fakta kring kostnader etc.

Anonym sa...

Om språkresor hade ansetts som kostnadseffektiva, så borde alla Sveriges vissa skolårskullar få det, gratis enligt devisen "väl använda pengar". Men numera anses inte ens ätlig mat vara det, tro mig, ser jag inte till att mina ungar alltid har pengar med sig, så riskerar dom stå utan näring i halvtid. Dom dagar det råkar serveras ätlig mat så räcker det till att utfodra en tredjedel, resten får bli utan.

Kanske går allmänna medel till något mer behjärtansvärt, som att utbilda högavlönade politiker i kärnämnen t.ex. Vi väljare kanske snart bör ta konsekvenserna av detta och alltid kommunicera på engelska med våra riksdagsledamoter.

"Riksdagsgruppens styrelse, talmannen och partierna gör en analys ..." oj då, här förekommer skilda uppfattningar: "Och det är många som nappar när riksdagsförvaltningen lockar med betalda språkresor till Nice och London. Förvaltningen ställer inga krav på ledamöterna över huvud taget."

Jag gjorde ingen jämförelse med facket, jag jämförde med arbetsgivare, men ok, ... visst haltar det ... om du anser dessa vara din arbetsgivare. Om du själv får göra en analys av behov, kostnad och uppföljning och får betala själv, precis som alla andra får, vad kommer du fram till då?

Som svar på din fråga är all behövlig utbildning försvarbar om den är kostnadseffektiv, se ovan. Behövliga kunskaper i riksdagen just nu kan t.ex. gälla vår svenska grundlag och varför den finns, samt dom mänskliga rättigheterna deklarerade på Europa- och FN-nivå.

Bengt Svensson

Bloggerskan sa...

Jag har erfarenhet av studier både i Sverige och utomlands. De första utomlands var tre veckors språkresa i Eastborune när jag var 15. De andra var ett års franskstudier (nybörjare) i Montpellier när jag var 25.

Jag vågar påstå att inga studier i Sverige hade gett mig lika mycket på samma tid. Jag skulle också kunna tänka mig att kostnaden för att skicka Eva-Lena på kurs på en svensk kursgård med en engelsklärare på heltid hade kostat lika mycket som det nu kostat. Jag har inga bevis för detta men jag vet från planering av resor utom och inom riket att de utrikes inte alltid är dyrare.

Sen tycker jag det är jävligt bra att vi kan ha riksdagsledamöter som kommer från alla bakgrunder. Att förutsätta att man bara för att man sitter i riksdagen har en bakgrund med av föräldrarna betalda språkresor, 3 års humanistiskt gymnasium och ett par år på universitet är ju bara... ja, dumt.

På min arbetsplats hyrde vi in en engelsklärare och höll kurs i smågrupper på jobbet under en termin. Jag är inte säker på att det gjorde mer för vår förmåga att uttrycka oss på engelska än om vi skickats på kurs till Newcastle (som är ett annat alternativ inom fackföreningsrörelsen).

Vad jag därmeot är säker på är att svenska riksdagsledamöter behöver behärska engelska. Så jag är gärna med och finansierar Eva-Lenas kurs.

Anonym sa...

Till Anna-Karin.

"Jag skulle också kunna tänka mig att kostnaden för att skicka Eva-Lena på kurs på en svensk kursgård med en engelsklärare på heltid hade kostat lika mycket som det nu kostat."

Menar du på fullaste allvar att det inte skulle gå att anordna detta i Sverige för mindre än 2,2 miljoner sek?
Jag har ganska svårt att tänka mig det.
Efter att ha kollat runt på lite olika kursgårdar på internet så kan jag få fram
hotell med helpension och konferenslokal på ett bra område för 37 personer i 7 dagar för summan: 226625:-. Sen tillkommer lärarkostnader och transport, 37 personer får lätt plats i en buss.

"Jag har inga bevis för detta men jag vet från planering av resor utom och inom riket att de utrikes inte alltid är dyrare."

Vad beror detta på?
Det skulle ju kunna bero på någonting som kallas för låga personalomkostnader och inga sociala avgifter. Detta är väl något som riksdagen borde vara villiga att betala för.

Mvh
Robert

Anonym sa...

Jag hoppas Anna-Karin lika villigt finansierar Fredrick Federlays utbildning i franska. Även dom som har föräldrar som bara har råd med språkresor till ETT land ska ju ha möjlighet att kunna sitta i riksdagen. Det här är ju dessutom en kille som lyckats förändra fackföreningensrörelsens image mer på ett år än hela LO lyckats med på tio.

Det var ju intressant att även Unionen har liknande möjligheter. Byggnads t.ex. tvingades ju skrika engelska slagord vid konflikten med letterna i Waxholm.

Bloggerskan sa...

Bengt Svensson,
Vad Unionen har för möjligheter till utbildning vet jag inte. När jag fick min utbildning fanns inte Unionen.

Förstår inte din liknelse med Federley. Han skall väl omfattas av samma regler som alla riksdagsledamöter. Om han har behov av franska i jobbet så får väl hans arbetsgivare skicka honom på kurs om han inte redan kan språket.

Anonym sa...

Hejsan Eva-Lena.

"Till Robert: din sista fråga är väl motiverad och jag ska göra mitt bästa för att återkomma med mer fakta kring kostnader etc."

Du har haft mer än en månad på dig att återkomma. Vad händer?

Mvh
Robert

Anonym sa...

Hej Eva-Lena.

"Till Robert: din sista fråga är väl motiverad och jag ska göra mitt bästa för att återkomma med mer fakta kring kostnader etc"

Min fråga verkar inte vara så väl motiverad som du vill ge sken av. Att du ska göra ditt bästa för att återkomma verkar inte heller det så rimligt. Om detta är ditt bästa så undrar jag hur det går i riksdagen. Mer än 3 månader har gått sedan du lovade att du skulle göra ditt bästa för att återkomma. Skrämmande.

Mvh
Robert

Eva-Lena Jansson sa...

Til Robert:
Ber om ursäkt för att jag inte återkommit med svar på din fråga. Som jag av någon outgrundlig anledning hade glömt bort. Jag återkommer inom kort med två olika kommunerns kostnad så du har något att jämföra med. Men det kommer att utgå från den budget som riksdagen hade gjort: 2 250 000kr för 70 riksdagsledamöterinklusive förberedelsarbete för lärare.

Anonym sa...

70 st? Det jag läste var att det var 37 personer som åkte på dessa resorna och att den totala kostnaden uppgick till cirka 2,2 miljoner sek.

Gott nytt år.
Robert

Anonym sa...

god start