onsdag, september 17, 2008

Har du koll på Reinfeldts regeringsförklaring?

Hörde den igår och tog tillfället i akt och läste den idag för att se om jag verkligen hört rätt för det var en hel del märkligheter. Jo, tyvärr, jag hade hört rätt. Citaten som är rosa kommer från regeringsförklaringen. De citat som är mörkblå är från 2005.

Apropå att borgarna vann valet och därmed regeringsmakten: "Vi gör det med människan som utgångspunkt och värderingar som grund. Med ödmjukhet inför det förtroende vi bär."
Någon glömde att tillägga borgerliga värderingar. Och vem är det som är ödmjuk? undrar vän av ordning...

Det här är moderat logik när den är som tydligast med vad politiken ska åstadkomma: "Skatteintäkter behövs för att trygga välfärden. ..Från den första januari nästa år sänks skatten ytterligare för alla som arbetar. Mest betydelsefullt blir det för dem som tjänar minst. Totalt omfattar förslaget 15 miljarder kr."

Med andra ord, regeringen skriver att sänkt skatt äventyrar välfärden, för att sedan föreslå sänkt skatt, dvs sänkt välfärd, till ett pris av 15 miljarder kr. 15 000 000 000kr. Det är mycket välfärdssatsningar som inte blir av. Dessutom har man mage att kalla det reformer. Någon som kommer ihåg vad Göran Hägglund sade 2005? "Socialdemokraterna har hjärntvättat en stor del av folket att tro att det finns ett direkt samband mellan skattenivån och välfärd." Uppenbarligen tror även Hägglund på det idag, men hans handlande skiljer sig ganska markant från vad en socialdemokratisk socialminister skulle göra.

Men den sista delen gick mig förbi när Reinfeldt läste innantill. Kanske berodde det både innehållet, kanske att det varit en stressig dag, kanske för att det var urtråkigt. Så läs detta stycke extra noggrant: "Sverige är ett land där värden som frihet, ansvar, gemenskap, trygghet och rättvisa står djupt rotade. Dessa värden är sprungna ur vår historia och formade av våra erfarenheter och möten människor emellan. Vi ser dem som viktiga för att vi ska kunna leva ett gott liv, men också för att känna att vi kan göra andra rättvisa."

Om nu den borgerliga regeringen verkligen tycker att det är viktigt med trygghet och rättvisa, varför försämrar man för de sjuka och arbetslösa? Varför sår man split mellan de som har arbete och de som inte har?

Kommer nån ihåg vad Reinfeldt tyckte så sent som 2005? “Däremot vill jag vara ärlig mot dig och säga att vi moderater vill sänka skatten och strama åt bidragen, det kan innebära att din fru får sänkt ersättning.” Det svaret fick en man som undrar om hans fru, som lider av multipel skleros (MS), skulle få sämre sjukersättning om Reinfeldt skulle vinna valet. Och nu är det genomfört. Är det så kan man gör andra rättvisa?

Jag har tjatat om det massor med gånger men jag tar det en gång till. Bara för att man fått tag på en ordlista med spännande uttryck, så kan man inte strö ut dessa ord om man inte menar något med dom. Då blir det som nyspråket i 1984: Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka.

Och nu försöker alltså moderaterna använda ordet trygghet när man gör våra välfärdssystem otryggare. Eller när man genomför skattesänkningar som tillför de rikaste mest och kallar det att göra rättvisa. Sluta upp med detta omgående, ni har inte fattat vad orden betyder!

För övrigt så är det slående hur deppade en del borgerliga ledamöter verkar vara angående deras agerande kring FRA-frågan. En som inte är deppig men desto mer arg är Birgitta Ohlsson (fp). Hennes tal vid tisdagens demonstration borde göra hela den borgerliga regeringen gråhårig. Socialdemokraterna var representerade av Anders Karlsson som är ordförande i Försvarsutskottet, Jytte Guteland från SSU och Erik Laakso från Sossarmotstorebror som alla höll bra tal.

Andra som bloggar om politik, regeringen, Fredrik Reinfeldt, FRA, Socialdemokraterna, demonstration

Dessutom: Krassman skriver bra om skattesänkningar. Och Alliansfritt avslöjar "hålen" i regeringens tandvårdsreform.
Slutligen. Reinfeldt är enligt SvD orolig för att folk inte ska våga köpa hus eller tordas byta jobb. Och tror att människor söker efter en ledare, en landsfader. Ok, säger jag bara. Fortsätta leta. För en statsminister som i ena stunden säger att den vikande konjukturen beror på omvärlden men i samma andetag menar att de nya lediga jobb som uppstår beror på hans politik, är inte att lita på.

2 kommentarer:

Tingeling sa...

Jag satt också och blev helförbannad när jag lyssnade på regeringsförklaringen. Men blev desto gladare av att höra Sven-Erik Österberg gå hårt åt Sven Otto Littorin i SVT i morse.

ilse-marie sa...

Vilka formuleringar de lyckats få till! Det skulle nästan vara komiskt om hyckleriet inte hade fått så förödande konsekvenser för så många. Träffsäker bloggpost! Tack för underhållningen, "min" brevbärare i riksdagen ;-)