tisdag, oktober 07, 2008

Höger- eller vänstersosse?

Varför denna urtråkiga debatt om vem som är mest eller minst socialdemokratiskt, höger- eller vänstersosse?
Arbetarepartiet Socialdemokraterna är ett vänsterparti vilket betyder att dess medlemmar också befinner sig på den politiska vänsterskalan. Att ha en intern debatt om var man befinner sig på skalan verkar vara lika viktigt som att pilla sig i naveln.

Jag blev aktiv i partiet först vid 31-års ålder och har därför ingen egentlig bakgrund i SSU. Där var jag visserligen medlem i flera år, men inte en aktiv sådan. Och därför så har jag heller inte koll på vilka som anser sig vara "vänster" eller "höger", utifrån den tidiga gruppering som sker på SSU-utbildningar och kongresser. Vid den första SSU-kongress som jag besökte, Umeå 2001, så hade jag förmånen att höra Åsa Westlunds tal till kongressen. Åsa var vid denna tidpunkt ordförande för S-studenter och passade på att påminna kongressens deltagare att deras egentliga politiska motståndare inte befann sig i lokalen. Vilket man kunde förledas tro när man hörde debatten och såg hur kongressombuden förhöll sig till olika yrkanden.

När jag träffat partikamrater på kongresser, möten, i fackförbund, eller som nu i riksdagen, så kan jag på ett sätt vara glad över att jag inte har ett förflutet i SSU. För om jag hade varit fd SSU:are så hade jag förmodligen haft en hel del fördomar om vissa kamraters åsikter just utifrån deras "vänster- eller högertillhörighet". Vilket förmodligen dessutom påverkat umgängeskretsen och vilka som man ska hålla med eller inte.

Jag ska villigt erkänna att även jag trillar dit ibland och sätter vänster- eller högeretiketter på partikamrater. Men jag tror faktiskt blotta faktum att det just den här indelningen gör att vi alltför ofta inte lyssnar på kloka kamrater enbart av gammal ovana att inte lyssna på den som tillhör "fel sida".

Så istället för att skriva om vilka som mest höger eller vänster i partiet så listar jag tre flippar och tre floppar:
Flippar
1. KIF Örebros hejarklack som igår kväll sjöng och hejade så att hela publiken blev lika glada som tjejerna. "KIF äger!" (KIF Örebro vann med 3-1)
2. Ylva Johansson, som höll ett agitatoriskt anförande om vår budget, åldrande och äldreomsorgen i framtiden på Örebros Socialdemokratiska Kvinnoklubbs öppna möte.
3. Trångt i kistan (Death at a Funeral). Engelsk film som är väldigt rolig!
Floppar
1. Den ekonomiska krisen som sprider sig över hela världen
2. Den borgerliga regeringen som inte tar rekordvarslen på allvar. - 99,8 procent är inte varslade, sa Littorin i fredagens riksdagsdebatt.
3. I´m not there. Filmen om Dylan var inte särskild underhållande även om musiken är bra.

Andra bloggar om politik, budget, socialdemokraterna.

12 kommentarer:

Bo Widegren sa...

Så klokt.
, eller...
Flipp och flopp är väl också etiketter, eller ...
Bättre än vänster och höger?
Det finns ju vänsteråsikter och högeråsikter även inom Socialdemokratin. De finns ju skulle man inte få använda den del av sina observationer. Och jag begriper inte att man mindre skulle lyssna på Mona därför att hon enligt mitt sätt att se är en högersosse. Eller mer lyssna till Marita därför hon enligt mitt sätt att se är en vänstersosse. Sedan kan det ju vara farligt att trycka för hårt på denna etikettering därför att vi alla slinker litet till höger och vänster då och då.
Men begreppen finns och svarar mot något i verkligheten. Varför i hela friden skulle vi tveka att använda dem?

Daniel sa...

Om vi nu ändå är inne på floppar... Till den listan kan utan tvivel riksdagsgruppens in blanco-check för Lissabonfördraget fogas. Och det med en större bedrövelse, på sätt och vis än de andra, för detta hade vi verkligen kunnat göra annorlunda.

Hur röstade du?

Reza Javid sa...

Hej Eva-Lena!
Jag förmodar att du läst den otrevliga bloggväxlingen mellan några, däribland jag, på s-bloggar.se.

Diskussionen eller snarare grälet började med min och Bengts kritiska inställning till Jonas Morians nya anställning. För mig är det verkligen motsägelsefullt och antagonistiskt att som sosse vara informationschef på ett vårdföretag som Attendo Care vars huvudägare är en skattsmitare och drivs av riskkapitalism. Visst får alla ha den anställning de vill, men det på något sätt undergräver partiets trovärdighet när vi själva gör det vi i debatter så hårt fördömer.

Att säga det tydligt eller i smyg smutskasta är samma sak. eller det senare alternativet är värre. Jag säger rakt ut när jag ser hur de smutskastar mig i smyg för att jag tillhör vänstern inom partiet. Att vissa blir sura eller upprörda över det måste jag leva med. Men kampen för socialdemokratins ideologiska förankring går före. Vi kan helt enkelt inte både avsky och omfamna riskkapital på samma gång, det skadar partiets trovärdighet.

Det är förresten inte något fenomen tillhörande SSU, det finns även i partiet vilket är olyckligt. Men ännu olyckligare är att "vänstersidan" bör vara tyst när "högersossar" i smyg anfaller medan så fort vi öppnar munnen kallas vi för flummiga som för en fånig debatt, av de som annars smutskastar oss. Om vi vill bli fria från denna debatt bör alla ändra sig, inte bara vi.

Vänlig hälsning
Reza

Bengt Silfverstrand sa...

Hej Eva-Lena,

Denna fixering på "höger-vänster-sossar" är egentligen ett sidospår.
Vad jag med mitt inlägg utifrån konkreta exempel vill peka på att uppslutningen bakom vårdidéer som bygger på vinstmaximeringsprinciper och spekulation med skattemedel (Attendo Care) knappast är förenligt med socialdemokrati.

Att sedan andra drar i härnad mot att jag Reza Javid m fl.har mage att kritisera detta utifrån Morians dubbelmoralagerande kan väl ur socialdemokratisk synpunkt knappast vara oförsynt.

Stig-Björn Ljunggren sa...

Vad är det som får dig att tro att socialdemokratin är en vänsterrörelse? Egentligen? För att de administrerat en kapitalistisk nation? För att de är det största arbetsköparpartiet (via kommuner och landsting)? För att de har "folkhemmet" som sin stora vision?

En del av den här diskussionen kommer ur den förvirring som råder med en socialdemokrati som har en vänsterliknande söndagsskolepredikan kombinerat med ett fotarbete som är pragmatiskt och siktar på att reproducera maktinnehavet genom att också locka till sig medelklassen.

Kanske vi borde klara ut detta i en luftig ideologisk diskussion!

Björn Sundin sa...

Du är klok du, Eva-Lena. Jag störtgillar ju dig, trots att du är "vänstersosse" ;-)

/ Björn Sundin (legitimerad "högersosse" som konstigt nog ofta är överens med Eva-Lena... Kan det vara för att vi båda är sossar?)

Alex sa...

Det finns uppenberligen en djup klyfta inom SSU (och inte SAP med för den delen). Stämningen är på sina håll ganska tryckt. Folk kommer inte att börja "respektera varandras åsikter" eller något sådant.

Vad ska SSU då göra? Jo, man måste som Stig-Björn säger "klara ut detta i en luftig ideologisk diskussion", annars så kommer det titt som tätt att pysa ut okonstruktivt gnäll från högern såväl som vänstern.


(personligen så är jag tämligen övertygad om att socialdemokratin inte kommer att kunna återhämta sig från en ytterligare högervridning)

Bimpa sa...

Ehrm. Nja, med all respekt för Bengt och Reza så var mitt inlägg (och som utlöste delar av den här diskussionen just nu) inte ett sidospår utan ett huvudspår - för mig iaf. Jag hade inte ens noterat att ni diskuterade en partikompis anställning, och lämpligheten i detta.

Jag vet att det kan anses provocerande att säga att det inte finns några egentliga höger- eller vänstersossar, då denna indelning i fack är väldigt viktiga för vissa.

Men innan ni dömer ut min tes, får ni gärna mitt inlägg på bimpa.blogspot.com, och den efterföljande debatten.

Jocke sa...

Nu är vi väl högersossar allihop!?

Tänker på igår när jag fick hjärtinfarkt över presentationen av ett närmare samarbete med miljöpartiet och faktumet att dörren slogs igen för vänsterpartiet.
Situationen kommer ju att bli lite speciell i Örebro eftersom Mp här ingår i högerkoalitionen. Det är ju inte så att man springer benen av sig för en gemensam valrörelse.

Fler med mig tycker att läget känns lite uppgivet. Tror jag ställer mig en en rosa flagga bredvid Gudrun Schyman istället, för det känns lika meningsfullt.

Hannah Bergstedt sa...

Jag kan inte annat än hålla med dig Eva-Lena, mycket klokt inlägg. Jag har ju varit SSU aktiv i många år och alltid avskytt just detta med höger och vänster diskussionen.

Med det menar jag inte att vi ska strunta i den ideologiska debatten, men problemet men läger och ektiketter är att då är det redan förutbestämt hur diskussionen ska gå, och hur besluten ska bli. Vi lär och utvecklar inte av varandra utan stagnerar i att skapa våra egna "gäng" där man är ok eller inte. Så tack för det.

Hörde att du fått ett smakprov av min skönsång till Fredrik. Det behövs ganska lite för att förgylla varandras vardag ibland.

Vänligen Hannah som tydligen tillhör den sk "skogshögern"

Eva-Lena Jansson sa...

Till Jocke: ingen har slagit igen några dörrar till vänstern. Allra minst jag. Men. Om vi ska ha en regering ihop så måste vi vara överens om spelreglerna innan vi börjar. I fotboll så har man 11 spelare i vardera lag på plan. Tänk dig faktum att ett lag helt plötsligt skulle komma ut på plan med 13 spelare. Det skulle inte funka. Och har vi under åtta år samarbetet i riksdagen med vänstern och miljöpartiet utifrån ett budgettak så borde det funka i regeringsställning också. Eller hur?

Tomas W. sa...

Hej Eva-Lena

Nu satte du huvudet på spiken igen. I din senaste kommentar skriver du något om budgettaket. Jag måste lära mig mer om det. Men, är det inte just det som hindrar den socialistiska utvecklingen. Att vi ger tillit till ett budgettak framtaget av en borgerlig hegemonisk nationalekonomi? Varför skulle vi inte kunna ändra budgetaket om det gagnar välfärden?
Jag kanske måste lära mig mer där, men då ska jag leta efter socialistiskt skolade nationalekonomer.
Undrar om det räcker med att vara sosse om man vill vara vänster? Kanske det får bli Fi - trots allt?