fredag, november 07, 2008

Tänk längre än ett år

Det tycker Anna Larsson som skriver krönikor i Svenska Dagbladet även om hon uttrycker det annorlunda. Och jag kan bara hålla med henne. Rätt ofta är jag ute på fackliga utbildningar och pratar om jämställdhet. Och det argument som nästan alltid kommer upp från de som inte vill ha en individualiserad föräldraförsäkring, är att kvinnor tjänar mindre än mannen och därför har familjen inte råd att dela ledigheten. Detta fast samma familj har haft en plan när man ska ha barn, hus och bil. Räntekostnader, amorteringar på lån, inköp av möbler planeras utifrån inkomster under ett längre perspektiv men inte ledigheten med barnet.

Alltför många missar det faktum att just under det år som många kvinnor tar ut större delen av barnledigheten så uppstår en löneskillnad till de som jobbar. Och den där "lilla" löneskillnaden slutar efter ett arbetsliv med att kvinnan har tjänat ca 300 000kr mindre (under förutsättning att hon inte jobbat deltid för då är skillnaden ännu större). Vilket får taskiga konsekvenser för hennes pension. Så tänk lite längre än ett år, det tjänar alla på. Störst stöd för en individualiserad föräldraförsäkring möter jag hos unga män, störst motstånd hos kvinnor som har vuxna barn...

För övrigt så är jag glad över att jag bor i ett land där vi har en väl utvecklad sjukvård som ges efter behov och inte efter betalningsförmåga. Och som dessutom jobbar förebyggande. Förra veckan blev jag "mammograferad". Och den här veckan har jag lämnat ett cellprov. Syftet bakom detta cellprov är att upptäcka tidiga cellförändringar som kan utvecklas till cancer. Kostnaden för dessa prov är betydligt högre än de 80 kr som jag fått betala i kassan vid besöket.

Såg att även fotbollsfrun Malin Wollin har gett sig in i debatten om kvotering till bolagstyrelser. Malin Wollin menar att vi inte kan hävda vår kompetens om vi hamnar i styrelser på grund av våra tuttar. Så nu undrar jag hur män i dessa styrelser kan hävda sin kompetens? För uppenbarligen sitter dom där på grund av sina snoppar enligt samma resonemang. Hur kul kan det vara? - Tur att man är född med snopp annars hade man ju inte platsat i denna styrelse.

Läser man JÄMOs yttrande över mansdominansen i bland annat styrelser så får man klart för sig att kvotering förekommer redan idag, till exempel till riksdagen men då utifrån geografisk tillhörighet. Och att det dessutom förekommer en informell kvotering av män till bolagsstyrelser. Så mer kvotering tack, men inte bara av män eller på grund av geografi.

Och här kommer lite fakta om ett av Sveriges mest kända företag: Volvo Group Sveriges styrelse består av totalt 14 personer varav 12 är män och 2 är kvinnor. Av de 9 stämmovalda är 8 män och 1 kvinna. Volvo Cars Management Team består av 13 personer, 12 är män och 1 är kvinna.

Mer fakta: fordonsindustrin befinner sig i kris.

Andra som bloggar om politik, jämställdhet, vård, föräldraförsäkring, kvotering

.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hur menar du när du säger att män kvoteras till styrelseuppdrag? Du försöker argumentera lite, men det hållerinte, utveckla.

Anonym sa...

Jag är själv egen företagare och har inte möjlighet att vara ledig från jobbet under flera månader. I vårt fall skulle en kvotering av föräldraförsäkringen bli att min sambo skulle ta ut sin del och vårt barn börja på dagis redan från nio månader. Om man har möjlighet att dela är detta givetvis att föredra men en kvotering kan drabba många som inte har möjlighet att dela den väldigt hårt.

Anonym sa...

Anders: Dagis tar inte emot barn som är yngre än ett år så antingen får du lov att ta ut dina dagar eller så får din sambo vara hemma gratis.

Ida sa...

Eftersom kvinnor inte väljs till tunga maktpositioner just för att de är kvinnor så betyder det att män kvoteras dit, de får jobbet just för att de är män/inte kvinnor, är du med anonym?

Jag tror att ibland tvingas man välja mellan arbete och barn, vilket är viktigast? Vad händer om både mamma och pappa är egna företagare och ingen "kan" ta ut föräldraledighet?

Tack för en bra blogg Eva-Lena!

Eva-Lena Jansson sa...

Normalt brukar jag inte svara på anonyma kommentarer men ingen regel utan undantag: det jag avser är det faktum att i den valberedning som ska föreslå ledamöter till en styrelse så ingår ofta sittande ordförande i styrelsen också i valberedningen, t ex i Investor. Och rätt ofta är dessa ordförande män. Män som sedan (nu generaliserar jag) väljer in andra personer som är förvillande lika de övriga i styrelsen, gärna med liknande bakgrund och erfarenhet. Då blir det vita heterosexuella män i övre medelåldern.
Till Anders:
Varför är det oftast bara ett problem för män som har företag mellan sällan ett problem för kvinnor som har företag?
Och skulle du verkligen inte ha möjlighet att vara hemma en-två dagar i veckan och jobba med företaget resten av veckan under en längre tid?
Till Anna: Du pekar på något som är viktigt att komma ihåg. Jag tycker att vi borde bygga ut föräldraledigheten så att den omfattar 15 månader med 80 procent av inkomsten, och att den ska vara tre-delad.
Till Ida: tack för din kommentar:)