måndag, december 08, 2008

Dagens lucköppning, 8, The Right Livelihood Award


Ikväll var det prisutdelning i Riksdagens Andrakammarsal av The Rghtlivelihood Award. Detta pris delas årligen ut i Riksdagshuset och Right Livelihood Award-stiftelsen svarar tillsammans med SÄRLA för värdskapet vid prisutdelningen. Och årets pristagare var fyra fantastiska kvinnor, på bild tillsammans med Jakob von Uexkull som grundat The Right Livelihood Award. SÄRLA, består av riksdagsledamöter från alla partier i riksdagen so arbetar för att främja Right Livelihood Award, även kallat det alternativa Nobelpriset.

Årets pristagare samt motivering till priset:
Krishnammal och Sankaralingam Jagannathan, (Sankaralingam som är Krishammals man kunde inte medverka vid denna priscermoni) samt deras organisation LAFTI (Land for the Tillers' Freedom) (Indien), mottar priset "för sitt hängivna och livslånga praktiska arbete med att förverkliga Gandhis vision om social rättvisa och hållbar mänsklig utveckling, för vilket de har blivit kallade 'Indiens själ'."

Amy Goodman (USA), grundare och prisbelönad programledare för den dagliga nyhetssändningen Democracy Now!, får priset "för att ha utvecklat en innovativ modell av oberoende politisk journalistik som ger miljoner lyssnare möjlighet att ta del av de röster som ofta försummas av kommersiella medier".

Asha Hagi (Somalia), hedras "för att, trots allvarliga personliga risker, envist fortsätta att leda kvinnors deltagande i freds- och försoningsprocesserna i sitt krigsdrabbade hemland".

Monika Hauser (Tyskland), gynekolog och grundare av medica mondiale, får priset "för sitt outröttliga arbete för kvinnor som utsatts för sexualiserat våld av värsta slag i några av världens mest problematiska länder, samt för kampen för deras rätt till socialt erkännande och kompensation".

Alla tal var oerhört talande för dessa kvinnors kamp men Monika Hausers berättelse om hur våldtäkt har använts och fortfarande används som en del i arméers krigsföring fick alla i lokalen att känna vämjelse över hur mänskligheten kan bete sig som mot sina medmänniskor.

Vem bryr sig om vad fyra partiledare i en Allians och kvällstidningars politiska kommentatorer vill kalla den samlade opinionen en sådan här kväll? Det finns viktiga saker och så finns det trivialiteter.

Om du inte lyckas hitta något om detta alternativa pris som verkligen värdesätter personer som gör skillnad, så beror det förmodligen på den likriktade media vi har idag. Vilket Amy Goodman gav oss ett bra exempel på ikväll. Och om du tror att jag har fel, hur kan det komma sig att de två största morgontidningarna, de två största kvällstidningarna, TV4, SVT och SR har nästan identisk nyhetsrapportering? Vad kan det finnas för nyheter i Sverige som och i övriga världen som man missat? Kolla här, häe, här, här, här och här här för att ta några exempel.

Andra som bloggar om politik, de rödgröna
.

Inga kommentarer: