Idag gick Folkpartiet ut och säger sig vilja ha en ny försvarspolitik. Som omedelbart dissas av både Tolgfors och Reinfeldt. Så halt, Björklund! Du har fått order från din överbefälhavare.
Idag skickades följande pressmeddelande ut:
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin kommer med anledning av det rådande arbetsmarknadsläget att på onsdagar besöka orter som berörs av varsel. Vid besöken träffar Sven Otto Littorin representanter för det berörda företaget och gör besök vid ortens arbetsförmedling. Detta innebär att Littorin innan sommaren kommer att ha besökt en arbetsförmedling i varje län.
Nu räcker det inte med att Littorin bara gör besök. Han måste ju agera också. Frågan är om det dröjer till hösten innan regeringen förstår allvaret i det som händer just nu på svensk arbetsmarknad?
Igår besökte jag Athria Lithells i Sköllersta där man gör korv. 50 fast anställda och 4 visstidsanställda är varslade. Korv är ingen "sällanköpsvara" och inte heller någon komponent som efterfrågas av fordonsindustrin. Likafullt varslas det där och fler varsel inom livsmedelsindustrin har skett i andra delar av landet.
För egen del deltog jag vid hearingen om IPRED idag. Samtliga medverkande skulle svara på frågor kopplat till rättsprocessen och hanteringen av den personliga integriteten. Mycket av det som sades idag var känt sedan tidigare men Datainspektionens medverkande var inte särskilt informativt. När man inte ens kan redogöra för den information som delvis tidigare lämnats i remissvar, så är frågan om det var rätt person som deltog.
Utifrån Jan Roséns (professor civilrätt och ordförande i Svensk förening för upphovsrätt) första inlägg, så kan man ju fundera över om han aldrig läser tidningar på nätet. Han gillar inte det som han uppfattar som "gratiskultur" på nätet. Jag förstår att Rosén i första hand syftar på den illegala fildelningen, men jag tycker att han glömmer bort allt som är positivt med internetutvecklingen och all den information som man kan få tillgång genom att andra delar med sig.
Dagens märkligaste antagande kom från medverkande åklagare som anförde att någon som misstänktes för fildelning, och som hade många musik/film-filer i sin dator, sannolikt hade inhämtat dessa illegalt. Vilket jag ansåg var att jämföra med att någon som misstänkts för att ha tagit en bok i en affär, och som har många böcker hemma, skulle ha stulit dessa.
Förutoms dagens hearing så kommer PTS att medverka vid ett kommande utskottssammanträde för att svara på fler frågor utifrån regeringens proposition.
När det gäller interpellationsdebatten med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni så framkom följande: det planeras ingen utbildning för statsråden i jämställdhet, det räcker med att tjänstemännen har kompetens. Det har inte gjorts någon genusanalys av beslutet att inte räkna upp statsbidragen till kommuner och landsting. Hade någon väntat sig det?
Barack Obama, ny president för USA. Äntligen.
Andra bloggar om politik, försvaret, regeringen
ipred, arbetsplatsbesök, jämställdhet, Barack Obama.
7 kommentarer:
När det gäller Roséns uttalande så verkar det som att han är en av de där som inte över huvud taget kan greppa att det kan finnas andra motiv till att dela med sig av kunskap och kultur än att tjäna pengar på det. Och som aldrig på allvar använt sig av nätet för att lösa ett problem.
Jag jobbar som programmerare och har hållit på med det i snart 30 år. Idag, genom "gåvokulturen" på nätet är jag minst 10 gånger effektivare i mitt jobb än jag var för 15 år sedan.
Nästan varje problem jag stöter på i mitt jobb hittar jag en lösning på på nätet. Det är folk som har stött på samma eller liknande problem, listat ut en lösning och lagt ut detta på sin blogg.
Någon gång ibland, när jag själv lyckas lösa nåt som varit krångligt och som jag sett att någon annan undrat över, berättar jag om hur jag lyckats lösa det.
På det sättet utvecklas den totala kunskapsmassan på nätet och mitt svar hittas av nån annan och sparar in kanske dagar av arbete för honom, på samma sätt som jag sparar in många timmar dagligen på att söka på nätet och hitta förklaringar som jag hade fått leta efter själv i manualer och programkod om nätet inte funnits.
Det jag är ute efter med den här långa harangen är att det kanske helt enkelt är så att många av de som så dogmatiskt försvarar upphovsrätten och instinkten att INTE dela med sig, inte själva har någon erfarenhet av vilka otroliga vinster det ger för alla när alla delar med sig av information i olika former. De sitter fast i ett tänk om att "det som är gratis kan inte vara något värt". Eller kanske är det att vi i databranschen var tidigt igång med det här sättet att göra det, och bara ligger före?
De som växer upp nu lär sig nyttan med att dela med sig, för en ganska liten insats från var och en så får alla tusenfalt tillbaka, och det ger hopp inför framtiden.
Det är bl.a. därför jag blir livrädd när jag ser sånt som IPRED. Det handlar i det stora hela om att hägna in och göra nätet otillgängligt, att göra det till något annat än det är. Att göra om det till ett enkelriktat och kontrollerat massmedium som TV eller radio, istället för att det ska få fortsätta att vara den plats för massTVÄRkommunikation det är.
Bra insats på näringsutskottets hearing. Jag lyssnade via nätet och tyckte du var en av de få som ställde vettiga och bra frågor!
Lägger till din blogg i min rss-läsare och ser fram emot fler sunda reflektioner i it-frågor :)
I en rapport till holländska regeringen konstateras att nettoeffekten av fildelningen är samhällsekonomiskt positiv:
http://arstechnica.com/news.ars/post/20090120-dutch-government-study-net-effect-of-p2p-use-is-positive.html
Ytterligare en länk till en viktig artikel i ämnet immaterialrätt:
http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_2353475.svd
Tack Jörgen och Johanna för era kommentarer. Jag försöker följa debatten om immaterialrätt både på nätet och i det som numera kallas gammelmedia. Och svara på kommentarer på min blogg men ibland har jag svårt att hinna med det när finns annat att prioritera.
Lägger till er båda i bloggar som jag läser.
Förstår att det är mycket att göra, men jag hoppas att du har tid att läsa SvD-artikeln som Jörgen länkade här ovan. Jag läste den just och den tillhör det bättre av vad som skrivits om denna fråga.
"inget är skrivet i sten"
Nej, just det. Om det var fler som tog det som utgångspunkt skulle vi få en betydligt bättre debatt om utformningen av ett system som trots allt ska vara i allmänhetens intresse.
Skicka en kommentar