lördag, januari 31, 2009

Sökes: hembiträde

I onsdags träffade jag arbetslösa ungdomar i Karlskoga som är inskrivna i den så kallade jobbgarantin. På arbetsförmedlingens hemsida hade ungdomarna bland annat hittat ett ledig jobb som hembiträde. Ett yrke som jag trodde var utdött. Av ungdomarnas synpunkter så kan man nog ha goda grunder för att det inte ses som ett framtidsyrke av den yngre generationen.

Hembiträde verkar visserligen påminna ganska mycket om det där som kallas barnflicka eller hemhjälp.

Det som är slående med dessa uppdrag är att det aldrig hänvisas till kollektivavtal eller en facklig organisation. Lika slående är det att när lön redovisas i annonserna, för "heltidsjobb", så låg den högsta lönen som redovisades på hela 1000kr/veckan. För ett heltidsjobb, där man helst ska ha en barnskötarutbildning, man ska vara en ansvarsfull och initiativrik person. Dessutom förväntas man ha körkort. Och helst prata svenska. Kost och logi kan diskuteras...

För övrigt så skriver Ilsemarie om hur väljarna håller med de rödgröna till 99 procent. Får man anta att regeringen tillhör den där gruppen på 1 procent?

5 kommentarer:

Anna-Karin sa...

Nej, och vid arbete i arbetsgivarens hushåll så gäller väl inte LAS heller. Och hur och vem kontrollerar att arbetsmiljölagen följs?

Ida sa...

Hembiträde?! Man tror inte det är sant...

Anna-Karin sa...

Husa är ju en annan titel Djursholmarna kan använda, för hon som skall öppna deras mahognyport när dom får fint besök.

Eva-Lena Jansson sa...

Anna-Karin: poängen är väl att ingen ska hålla på och tjafsa om arbetsmiljö hit & dit.
Ida: Jo det är sant. Men ansökningstiden gick ut den 30 januari så det är för sent att söka...

Anonym sa...

Många inneboende barnflickors arbetsuppgifter är inte bara passa barn. Många av flickorna fungerar som en form av hembiträde, kanske ett något gammaldags ord, men så fort arbetsgivaren har barn har arbetsgivaren alltid kunnat kalla flickan kallas "barnflicka". Vissa har ändå sagt "hembiträde", även om det finns barn. En samlingsterm borde väl vara "tjänsteflicka", kanske också något gammaldags, men kanske "hushållsflicka"?

En person jag känner var under 1950- och 60-talen som ung flicka en inneboende barnflicka/hembiträde hos en rik arbetsgivare (det var då många barnflickor/hembiträden fortfarande skulle ha "uniform", som blus, kjol och förkläde, niga och säga "Ni"). Hon kallades ofta för "barnflicka", men barnen var ganska stora och hon fick ändå jobba hårt och göra mycket annat, som städa, diska, tvätta, stryka, damma, skura, laga mat och servera.