måndag, april 27, 2009

Arbetslösa har rätt till ett socialt liv vid sidan av sitt jobbsökande och det där med IPRED

Arbetslösa måste ha rätt att göra mer på sin vakna tid än att söka jobb. Något jag framförde vid dagens interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin angående arbetslösas rätt att få blogga utan att riskera avstängning från a-kassan.

Nu tänkte ministern inte göra några förändringar av regelverket. Men däremot så gillade (!) Littorin mitt förslag om att ta ett initiativ till en träff med SO, A-kassornas Samorganisation, för att gå igenom de olika tolkningar som verkar göras av samma regelverk. Jag utgår från att denna träff leder till en schysst tillämpning av reglerna utifrån vad lagstiftaren har menat. Det har aldrig varit avsikten att arbetslösa skulle betecknas som livegna, utan rätt till meningsfull fritid, utan rätt att vara politiskt aktiv eller idrottsutövande. Och rätten att få uttrycka sin åsikt, att bilda opinion kan inte vara förbehållet ett visst skikt i samhället. Så släpp bloggandet fritt, det är vår!

Och nu till något helt annat som de säger på TV. IPRED.
När det gäller IPRED-lagen så verkar det bli som några av oss trodde, tekniken springer förbi och bredbandsoperatörerna hittar nya vägar och sätt att ta sig förbi det man uppfattar som hinder för sin kundoptimering. Oavsett om upphovsrättsägare anser det vara ett lagbrott.

En upphovsrättsrättsägande som person provar en otraditionell väg att förmedla sina böcker via "gratis fildelning" är Unni Drougge. För henne verkar det ha funkat bra, men skulle det gå lika bra i stor skala med alla typer av böcker, skivor och film och ett betalnr vid sidan av så där? Eller är det för att visa sin goda vilja mot en enskild författare som gör något oväntat som pengarna trillar in? Hur som helst verkar Drougge tycka att det fungerar för henne. Har för mig att flera kända musikband har gjort liknande grejer, känner någon av bloggens läsare till nåt exempel och eventuellt resultat av "gratisutgivning" i större skala?

Dagens bloggtips: Anna och fyra look a likes, Erik efterlyser s-kandidater mot storebror, Thomas om vems verklighet som gäller och Karin om vad som verkligen oroar

Andra som bloggar om politik, a-kassan, bloggar, fildelning, Tele2, Unni Drougge.

10 kommentarer:

Christoffer sa...

ar i vanliga fall ingen av bloggens lasare (hittade lanken fran svd) men kan tipsa om stora band som lagt upp sina skivor gratis i alla fall hoppas jag :) dom 2 basta exemplen skulle nog vara Radiohead och Nine Inch Nails. Radiohead la upp sin skiva "In Rainbows" pa sin hemsida for gratis nerladdning och lat de som laddade ner skivan sjalva valja ett pris mellan noll och obegransat (tyvarr sa har jag kompisar har i Japan dar jag bor som ar Radiohead fans men som inte ens vagade ladda hem gratis-skivan p.g.a radsla for att ladda hem nagot fran natet) det hela blev en succe och skivan lyckades toppa en o annan lista om jag inte missminner mig

vad galler Nine Inch Nails sa la dom upp sin senaste skiva under en creative commons licens (fri att anvanda for privat bruk) en licenstyp som Harvard-professorn (f.d. Stanford) Lawrence Lessig har varit med och skapat och lyckades trots att skivan var gratis for nedladdning bli det mest salda albumet pa amazon.com

tar dock detta ur minnet sa det ar nog bast att faktakolla det men jag tror att det jag sagt ska stamma ratt bra med verkligheten

Anonym sa...

Rätt? Vaddå rätt. Här gäller bara 1 sak: rättslöshet. DET HAR MAN JU SETT.

Sverige ut ur EU!

Anonym sa...

Baen Books, ett av USA:s större sciencefictionförlag lägger ut en del av sina böcker på nätet, och har gjort så i ett antal år, så jag förmodar att de inte anser sig förlora på det. Deras kommentar om fildelning kan vara värd att ta del av:

"Online piracy — while it is definitely illegal and immoral — is, as a practical problem, nothing more than (at most) a nuisance. We're talking brats stealing chewing gum, here, not the Barbary Pirates"

Fnagge sa...

Matt Mason har en intressant föreläsning på "The Pirates dilemma". se länk (ca 40 minuter)

Fnagge sa...

Glömde länken :)
http://video.google.com/videoplay?docid=-6483543718966313073

minata sa...

Här vill jag markera en mer aktiv roll bland riksdagens politiker saknas. Vi ser nu ett agerande utanför riksdagen bland operatörer, advokater, journalister, upphovsmän. Men riksdagens ledamöter har bara att komma med länkar, inte ett eget agerande (tiden efter 25 februari då IPRED-lagen röstades igenom.)

I det parti som jag är en bland valboskapen (S) minns jag SSU-tiden och valrörelserna där kulturarbetaren (S) och partiarbetaren (S) arbetade tillsammans.

Således - S valde väg i IPRED-röstningen. Ställde upp på kulturarbetarna.

Vad jag läser nu i S-bloggar är ett mullvadarbete. Egentligen är dessa S-bloggare Piratpartister i hjärtat men vill förgifta socialdemokratin med sitt förakt för kulturarbete.

Om du inte tror mig kan jag i ett senare inlägg bevisa genom länkar.

Mats Einarsson(V) och Mats Pilhem(V)
citeras nedan i reservationen av fildelningsmotionen som vann majoritet på
Vänsterpartiets partikongress sommaren 2008.

citat
...
"Visserligen kan gratisspridning via nätet ibland vara till
upphovsrättsinnehavarens fördel som en del i marknadsföringen, men beslutet att sprida
gratis måste fattas av den som har upphovsrätten till materialet, inte någon annan."

slut på citat

Eller hela resevationen

"Vänsterpartiet stod och står bakom de förändringar av upphovsrättslagstiftningen
som gjordes under den förra mandatperioden. Upphovsrätten, såväl den ideella som
den ekonomiska, är helt avgörande för att kulturlivet ska kunna utvecklas.
Dess viktigaste funktion är inte att skydda multinationella mediaföretags intäkter,
utan att göra det möjligt för upphovsmännen – musikerna, författarna,
konstnärerna osv. – att behålla kontrollen över sina verk och tillgodogöra sig det
värde de skapar.

Den tekniska utvecklingen, i synnerhet internet, har medfört nya förutsättningar
för upphovsrätten, men har inte minskat vikten av att den upprätthålls. Genom
fildelningsprogram kan stulet upphovsrättsskyddat material (musik, filmer, spel m.m.)
snabbt och kostnadsfritt göras tillgängligt över hela världen.

Även om det inte sker i kommersiellt syfte skadar det utan tvekan upphovsrättsinnehavarnas
ekonomiska intressen. Visserligen kan gratisspridning via nätet ibland vara till
upphovsrättsinnehavarens fördel som en del i marknadsföringen, men beslutet att sprida
gratis måste fattas av den som har upphovsrätten till materialet, inte någon annan."

cnab sa...

Vad det gäller socialdemokraters olika inställning till IPRED, tror jag du glömde nämna författaren Anders Widén som skriver mycket i på sin blogg http://djingis.blogspot.com/.

För övrigt anser jag inte att socialdemokratiska partimedlemmar och S-väljare bedriver undergrävande verksamhet eller mullvaderi genom att öppet debattera olika intressanta samhällsfrågor.

minata sa...

Ljuv Musik - en plats för aktiva musiker - diskuterar IPRED livfullt.

Upphovsrätten är ett måste för kulturarbetaren!

Och den socialdemokrat som samarbetar med en Piratpartist är en USEL socialdemokrat.

Riksdagsman - ställ upp på kulturarbetarens sida.

Detta gjorde Tage Erlander, Olof Palme! Och i våra dagar - Thomas Bodström.

http://ljuvmusik.se/forum/viewtopic.php?t=1812

Anonym sa...

Klart de har rätt till fritid. Detta är inte 1800-talet, då kungar och andra rika bestämde och folk utan pengar/arbete bodde i fattighus i många länder.

Thomas Tvivlaren sa...

@Eva-Lena: "Gratisutgivning" i stor skala bedrivs av Jamendo. Det bästa med den siten är att det dels går att streama och dels att ladda hem låtarna samt att de underlättat för fans att donera pengar till de artister man uppskattar. De har också intressanta modeller för licensiering etc.

Radiohead och Nine Inch Nails har redan nämnts i kommentarstråden.

Författaren Pauolo Coelhos rejält ökade bokförsäljning i Ryssland grundlades genom fildelning.