Frågor om vad som är den rätta lönen är något som återkommer i fikarummet på jobben rät ofta. Framför allt när det finns ett nytt avtal och det är dags för löneförhöjning. Men även nu när många inom industrin får kortare arbetstid och lägre lön så dyker frågan upp, vad är rätt rätt lön. När jag drog i gång en diskussion på min ordinare arbetsplats, Posten på Ladugårdsängen i Örebro, om hur mycket en riksdagsledamot skulle tjäna så var de flesta runt bordet överens om att 52 900kr var för mycket (nu har jag 54 500kr/mån). Runt 40 000kr var ok tyckte några.
I Örebro kommun höjdes arvoden för samtliga politiker när den nya kommunstyrelseordförande Staffan Werme bestämde sig för att anpassa sin ersättning efter vad riksdagsledamöter och närma sig den lön som högsta chefen i kommunen har. Nu har Werme nyligen anställt en ny kommundirektör, Staffan Isling, som får en månadslön på 100 000kr. Drygt 35 000kr mer i månaden är vad nuvarande kommundirektören Lena Källström har. Nu blir ju frågan om Werme måste justera politikernas arvode i Örebro kommun så att det hänger ihop med den nya kommundirektörens lön?
En som sakta men säkert håller på att sänka sin inkomst är LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin.Hon har dragit slutsatsen efter alla turer kring AMF att lämna flera av sina styrelseuppdrag vilket jag tycker är bra.
Några frågor som hänger kvar hos mig efter veckors drev mot LO-ordförande är följande:
Nuvarande VD för Svenskt Näringsliv Urban Bäckström har fortfarande inte fått frågan om han sov på styrelsemöten, varför?
Bäckström som varit Riksbankschef har fortfarande inte fått frågan om han inte kan läsa en årsredovisning, varför?
Bäckström som varit statssekreterare på Finansdepartementet har fortfarande inte fått frågan om han har kompetens att sitta i styrelser, varför?
Anledningen till att jag undrar är ju att media ställde dessa frågor till Lundby-Wedin och jag tycker det är relevant att ställa samma frågor till han som var styrelseordförande vid samma tidpunkt. Urban Bäckström. En styrelse har ett gemensamt ansvar.
En fråga till. Göran Tunhammar som numera landshövding har fått hård kritik från Riksrevisionen för att han stoppade internrevisorns granskning av en chef. Numera är Tunhammar statens förlängda arm i Skåne och ska därmed agera på regeringens uppdrag. Gör han det hela tiden?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar