torsdag, maj 14, 2009

Om att stå för sin åsikt

Den nästan alltid glada arbetsmarkandsministern Sven Otto Littorin tjurade till i Korseldsdebatten och hävdade att det inte är regeringens fel att människor valt att lämna a-kassan. Littorin menar att alla löntagare har fått skattesänkningar som väl motsvarar den avgiftshöjning som borgarna genomfört. Vad Littorin inte verkar ha tänkt på är att alla löntagare inte har en heltidslön men får betala en hel avgift till a-kassan. Dessutom har höjningen av avgiften blivit högre för dem som har yrken där många redan är arbetslösa.

Men många, trots att man är med i a-kassan, kan inte längre få ersättning från a-kassan på grund av försämringarna i försäkringen. Är också deras egen förtjänst trots att det är regeringens politik som får effekt? Jag förstår varför Littorin blir så grinig när TCOs ordförande Sture Nordh recenserar regeringens politik. Att en representant för en facklig organisation som är partipolitiskt obunden framför stark kritik så tar det hårdare än om det hade varit ett LO-förbund. Naturligtvis blir Littorin så trängd att han måste klämma till med att Nordh är socialdemokrat och därmed inte delar regeringens politiska grunduppfattning.

Vem har då rätt att kritisera regeringen? Urban Bäckström och Svenskt Näringsliv eftersom alla vet att Bäckström är moderat eller vem är tillräckligt borgerlig i sina grunduppfattningar för att Littorin ska bry sig? Läs gärna Katrin Kielos på Aftonbladets ledarblogg där hon ger sin syn på Korselds-debatterna. Och kolla gärna in här när moderaternas partisekreterare Per Schlingman vägrar skriva på svenskkontraktet.

Men tillbaka till Littorins resonemang. Var det a-kasseavgiften man skulle lägga skattesänkningspengar på? Eller det där att man inte längre får göra avdrag på skatten för sin avgift på fackföreningsavgiften och a-kassan så försvinner det ännu mer av skattesänkningspengarna till det. Och om man blir arbetslös så har man alltså en höjd avgift, en sänkt ersättning och får betala högre skatt än de som har lön. Eller om man är sjuk men inte får sjukersättning utan ska leva på socialbidrag, ska man skylla sig själv då också. Nej, det ska man inte. Avsändare är Littorin & den borgerliga regeringen. Som skyller på väljarna. Ska det vara så svårt att stå för er politik Littorin?

Men det finns de som står för sin åsikt oavsett vad priset är. Burmas militärdiktatur fortsätter att kränka oppositonsledaren Aung San Suu Kyi. Efter att hon har suttit i husarrest i flera år ska man nu sätta henne i fängelse för att någon sk "äventyrare" tagit sig in i det avspärrade huset. Det är för jävligt. Kan tyvärr inte uttrycka mig bättre än så här. Blir bara arg & ledsen och undrar hur länge denna starka kvinna ska orka.

Dagens bloggtips: Ilsemarie om hur mycket är ett människoliv värt, Matilda som inte är nöjd med borgarnas politik, John om den borgerliga tystnadskulturen i Örebro, Peter undrar över drömmen om en jämlik hälso- och sjukvård, Frida som befinner sig på gränsen till Burma.

Andra bloggar om politik, moderaterna, Sven Otto Littorin, a-kassan, Aung San Suu Kyi.

Inga kommentarer: