Idag skriver lokaltidningen i Örebro, Nerikes Allehanda NA att bloggarna inte avgör valet. Det är forskaren Annika Bergström som konstaterar att dagstidningarna har en starkare ställning i Sverige än i USA och därför kommer inte bloggarna få samma påverkan i våra val. Jag tänker inte överdriva betydelsen av vare sig mitt eller andra politikers bloggande för särskilt märkvärdigt är det inte. Men för de som inte tycker att bloggarna spelar någon roll så tål det väl att påminna om Piratpartiets framfart i väljaropinionen de senaste månaderna. Utan aktivt bloggande skulle inte frågan om vare sig FRA och IPRED blivit en så stor fråga i det som av bloggarna lite vanvördigt kallas "gammelmedia". Utan aktivt bloggande skulle inte massor av ungdomar veta att Piratpartiet ställer upp i EU-valet.
Det som jag tycker är en stor förtjänst med att läsa bloggar är att man får så många olika perspektiv på dagens verklighet. Allt är inte mainstream eller rent av passande men många gånger garanterat läsvärt.
Och för alla oss som tycker att NA gjorde ett av sina största misstag när man gjorde sig av med den fantastiska kåsören Marie Carlsson, har nu möjlighet att följa henne på bloggen Alla dessa texter. Fast jag hade föredragit att läsa henne i tidningen.
Så visst är vi säkert tråkiga och navelskådande i vår politiska vardag om man jämför oss med exempelvis Marie Carlsson. Men det hindrar oss inte från att blogga. För helt plötsligt är det en kusin som hör av sig med en fråga om ett inlägg. Eller så är det en arbetskamrat från Posten som undrar varför jag inte bloggat på några dagar. Kanske får jag en debatt med Kent Persson om något som vi tycker helt olika eller rent av tycker lika.
Sen måste jag bara påtala att NA missat John Johanssons eminenta blogg. Visserligen är John partikamrat med mig och därför är jag kanske lite partisk. Men John bloggar om allt från att få sina ögonbryn noppade till tunga politiska analyser. Och oftast med mycket glimt i ögat. Så rättelse tack, NA. Det förtjänar John.
För övrigt så ser jag att det är nåt som påverkar väljaropinionen. Vad det är som ligger bakom oppositionens ökning har jag mina aningar om. Men nu tänkte jag faktiskt fråga bloggens läsare vad ni tror att det beror på? Kommentera gärna.
Till sist. Trots att jag inte gillade en hobbits äventyr med Fairytale så varvas den med Islands fantastiska ballad i mitt huvud. Är det sånt som kallas nordisk kombination?
Andra bloggar om bloggar, politik, schlagerfestivalen, Alexander Rybak, Eurovisionsongcontest.
söndag, maj 17, 2009
Får man blogga lite även om man inte har läsarrekord och inte avgör valet?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Från dn.se:
"Så här fördelar sig väljarsympatierna i maj enligt Sifo: V 5,8 procent (+ 0,5), S 34,8 (+ 0,2), MP 8,1 (— 0,5), C 5,8 (+/— 0), FP 6,4 (— 0,4), M 28,8 (— 1,8), KD 4,1 (+ 0,8), SD 3,0 (+/— 0) och övriga partier 3,3 (+ 1,8)"
Den stora förändringen är att moderaterna minskat med 1,8 procentenheter samtidigt som "övriga partier" ökat med 1,8 procentenheter.
Rimligtvis är det ipred-lagen som lagt krokben för m och gynnat piratpartiet.
Det är märkligt att dom lägger fram en massa lagar som närmast lyfter in piratpartiet i EU-parlamentet. Hade regeringen avvaktat ett halvår eller så hade inte nuvarande situation uppstått.
Med tanke på att varje EU-parlamentariker kan spendera ett par miljoner kronor per år av skattebetalarnas pengar så kommer PP att få ekonomiska muskler.
Antag att dom får två platser i parlamentet. Det ger under en fyraårsperiod ca 16 miljoner kronor att bekämpa ipred-lagen...
Tack Eva-Lena! :)
Om Ipredlagen. Socialdemokraterna röstade för lagens införande. I en kommande röd-grön regering är det en absolut omöjlighet att Ipred-lagen rivs upp. Av flera skäl. Ett: Ipred är ett EU-direktiv. Två: en stark upphovsrätt är ett måste för socialdemokratin. En taburettfråga för socialdemokraterna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har inte en chans att rubba socialdemokratin i den frågan.
Piratpartiet kommer inte att få en vågmästarroll. Piratpartiet blir en isolerad riksdagsgrupp.
En framgång för Piratpartiet är ett forum där cyberslagsmålen är rena Vilda Västern. Det beror på att undertecknad är motståndare till Piratpartiet samt samtidigt den som leder antalet inloggningar på Forumet. Mitt senaste bidrag:
Som socialdemokrat och som sådan är öppen med min syn på en stärkt upphovsrätt blev rädd för Mona Sahlins brist på klarhet i frågan. För mig är fildelningsfrågan en fråga om upphovsrätt.
Jag räknar dagar när Thomas Bodström blir partiledare. Kanske efter EU-valet eller efter valet 2010. Möjligen kan Mona Sahlin vara kvar om hon bryter upp samarbetet med Vänsterpartiet/Miljöpartiet.
Jag får lobba allt jag kan mot Eva-Lena Jansson som är ansvarig inom socialdemokratin.
Jag tror däremot att NA har flera poänger i sin artikel. För det första var det inte NA som hade dålig koll på vilka S bloggar som finns, då deras lista var utifrån de bloggar som partierna själva hade koll på att de hade. Så det är vi sossar som har dålig koll.
För det andra behöver S bloggare lära sig att använda bloggandet på det sätt som bloggvärlden förväntar sig. Till att kommunicera. Jag säger inget om längden på inläggen, för de tycker jag är lagom långa. Men däremot är det många S bloggare som censurerar kommentarerna innan de läggs in. Som kommentatör vill man se sitt inlägg inne direkt och sedan checkar man gärna in lite senare för att se om man fått en reaktion. Får man aldrig någon tröttnar man.
Om vi sossar lär oss att använda bloggandet så tror jag visst att det kan bli ett bra verktyg och visst kan det hjälpa oss att vinna valet 2010. Och vi har ju försprång framför de andra partierna som hade det riktigt illa ställt. ;)
Hälsning Maja Stopek
Till John: det var du värd:)
Till Minata: när det gäller Ipred-lagen så verkar den ha blivit förbisprungen av teknikutvecklingen. Jag försvarar upphovsrätten men den kommer att förändras i takt med tiden. Och jag är helt övertygad om att dagens distributionsled måste förändras. Samarbetet med V och Mp har pågått sedan 1998 på riksdagsnivå, och håller på att fördjupas.
Till Maja: visst har NA flera rätt i sina påståenden. Men när det gäller faktaunderlaget så hämtade man s-bloggarna från John Johanssons blogg, en länklista, utan att ta med Johns. Inte s fel alltså. På min blogg finns ingen förhandsgranskning. Jag försöker besvara kommentarerna i den mån jag anser att de riktar sig till mig och företrädesvis när kommentarerna har ett namn.
Och visst kan vi bli mycket, mycket bättre på att använda våra bloggar som verktyg i valrörelsen. Men jag fick den uppfattningen av NA-artikeln att det var just delen som de inte trodde på;)
Skicka en kommentar