måndag, juni 01, 2009

Jag ska rösta, det kan man väl göra på internet...

Så svarade en man i 20-årsåldern när jag frågade om han skulle rösta. Och han hade bestämt sig för rösta på Piratpartiet. Jag tyckte det var lika bra att berätta hur valet går till på riktigt och redogjorde för var man kan förtidsrösta också. Men det är inte första gången den här valrörelsen som jag möter i huvudsak unga män som tror att de kan, eller till och med tror att de redan har röstat, via internet. Vad det beror på ska jag låta vara osagt.

Gårdagens debatt i Agenda var ganska tydlig i flera avseenden. Reinfeldt och Moderaterna vill framstå som "nästan-Socialdemokrater" trots den uppenbara skillnaden i synen på både skattepolitik och svenska kollektivavtal på svensk arbetsmarknad. Bra av Sahlin att direkt avfärdade Reinfeldts påstående att han tycker likadant som Socialdemokraterna. Får jag påminna Reinfeldt om hans uttalande som gjordes när Byggnads satte Laval i blockad för att få fram svenskt kollektivavtal: "Byggnads agerande är en skam för svensk fackföreningsrörelse". Nej, vi tycker inte likadant. Det är lika uppbart som när man granskar Christoper Fjellners uttalande apropå Lavalkonflikten: "Om man bara kan konkurrera med låga löner så måste man ju få göra det".

Dagens bloggtips: Johan Westerholm om valfrågor och taktik, Ullis Sandberg om valrörelse när festivalsommar gjorde entré i Örebro.

Idag blir det 4 interpellationer och en valrörelse. Samtidigt och separat. Här är dagens debatter i Riksdagen.

Andra som bloggar om Piratpartiet, politik, Socialdemokraterna, Agenda, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, kollektivavtal, EU-valet, Byggnads

2 kommentarer:

Tor sa...

Tror folk att de kan rösta via internet? Vilka konstiga människor. Nästa steg är kanske att folk inbillar sig att de kan rösta bara med tankekraft.

Det är förresten synd att inte socialdemokraterna tar avstånd från datalagringsdirektivet och tydligt tar ställning mot mjukvarupatent (det låter som en detaljfråga, men den är faktiskt väldigt viktig och påverkar fler än vad man kan tro).

Anonym sa...

I framtiden när alla fått chip inopererat i hjärnan (för att stoppa det värsta av alla brott, lyssna på delad musik!!! eller läsa böcker från olagliga bibliotek) så kan vi säkert rösta bara med tankekraft.

Och om man skulle tänka fel så kan de lätt korrigeras.