fredag, augusti 21, 2009

Det handlar om jobben och välfärden

Idag presenterar TCO en opinionsundersökning som visar att en förkrossande majoritet av de tillfrågade vill ha mer pengar till välfärden framför nya skattesänkningar. Man anser inte att regeringen gjort tillräckligt för att bekämpa arbetslösheten. Och jag är inte förvånad. Vid flera tillfällen, så sent som den 22 juni, har jag debatterat med kommunminister Mats Odell om behovet av mer pengar till kommuner och landsting för att stoppa varsel och uppsägningar. Igår var det min partikamrat Patrik Björck som återigen tog upp kommunernas ekonomi. Runt om i landet tvingas man säga upp personal inom skolan och äldreomsorgen, samtidigt som socialbidragen ökar när inte arbetslösa inte får ersättning från a-kassan. Nu gissar jag att inte ens regeringen Reinfeldt kan säga nej längre. Istället kommer man att anslå några miljarder kr i ökade statsbidrag i budgeten 2010, men behovet finns redan detta år. Så frågan är om regeringens pengar kommer att räcka till annat än lite plåster på såren?

Och för de arbetslösa är det tufft att klara av större utgifter. Den här veckan har det kommit uppgifter att allt fler lämnar facket alternativt inte går med för att anser det vara för dyrt. På DNs ledarsida erkänner man att regeringens höjning av avgiften till a-kassan varit en bidragande faktor, men anser att facket behöver förändras. TCO visar konkret hur regeringens löfte om sänkning av avgiften till a-kassan varit en ren bluff. Reinfeldts oförmåga eller ovilja att se konsekvensen av sin egen politik när det gäller just a-kassan beskrivs av Ingvar Persson på Aftonbladet.

Att många förlorar på dagens politik men också på att stå utanför facket är uppenbart för mig. Läs gärna LO-tidningen där Martin Lindblom skriver om vilka som är de stora förlorarna när allt fler avstår från fackligt medlemskap.

Nu har det snart gått 3 år sedan Sverige fick en Moderatledd regering. De lovade jobb, och nu har vi en arbetslöshet på nästan 10 procent. Regeringen stänger dörren till industrijobb, man vill inte satsa på besöksnäringen, man stänger ambassader och konsulat som skulle kunna vara till hjälp för exportnäringen. Regeringen har vägrat se krisen i kommuner och landsting trots desperata utspel från borgerliga kommunpolitiker. När ska regeringen Reinfeldt ta frågan om jobben på allvar? Och hur kan regeringen säga sig värna om välfärdens kärna när människor blir utförsäkrade från våra socialförsäkringar?

För övrigt finns några som inte bara talar om facklig förändring utan agerar också.

Bloggtips: Peter Andersson om hur svenska folket dissar Timbro, Johanna Graf om Bagdad Borg.

Andra som bloggar om a-kassan, tco, jobben, politik, regeringen, välfärd.

Inga kommentarer: