tisdag, september 29, 2009

Att vara jävig eller inte jävig, det är frågan. Del 2

Jag har tidigare bloggat om det där med att vara jävig och nu kommer kommer del 2. För idag meddelade Svea Hovrätt att nämndemannen Fredrik Niemelä anses vara jävig och kan därför inte delta i rättegången mot The Pirate Bay. Både Svenska Dagbladet och Aftonbladet väljer att kalla Niemelä för Piratnämndeman utifrån det TT-telegram man citerar direkt ur men vad jag vet har Piratpartiet inte utsett några nämndemän. Än.

Det som blir märkligt i hela den här diskussionen om jäv är ju att domaren Tomas Norström (för övrigt benämnd Piratdomare), som dömde i Tingsrätten, inte ansågs jävig trots att han är medlem i organisationer som är anhängare av starkt skydd för upphovsrätten. Och när det gäller hovrättsförhandlingarna har försvarsadvokaten Per Samuelsson, som företräder en av de åtalade i Pirate Bay-målet, anfört att två av tre domare är jäviga genom medlemskap i upphovsrättsorganisationer.

Hovrätten framhåller att det för den verksamhet som bedrivs av Spotify uppenbarligen är av visst intresse hur utgången i målet blir. Är inte den verksamhet som bedrivs av upphovsrättsorganisationernas av visst intresse hur utgången i målet blir?

Frågan man ställer sig är om det är möjligt att en åsikt är mer tillåten än en annan i den här typen av mål? Konspirationsteorierna kommer knappast bli färre efter det här, den saken är klar.

Andra bloggar om politik, TPB, internet, jäv, upphovsrätt, fildelning, Spotify

.

2 kommentarer:

Tor sa...

"Både Svenska Dagbladet och Aftonbladet väljer att kalla Niemelä för Piratnämndeman utifrån det TT-telegram man citerar direkt ur"

Det var verkligen inte snyggt gjort, men SvD verkar ha rättat det nu.

Lyssna gärna på SR:s intervju. Här är ett citat: "se'n är det också så att det här bolagets verksamhet avser tillgängliggörande upphovsrättsligt skyddat material på internet". Ska det verkligen kunna ligga till grund för jäv?

Ett annat citat: "då föreligger det jäv även om man inte har någon anledning att tro att domaren vid dömandet skulle låta sig påverkas av det här förhållandet"

Jag har svårt att uppfatta det som ett "det är jäv även om det inte är jäv".

Jonas Sandberg sa...

Synnerligen intressant att så fort en sida ropar jäv så är det just jäv. Men om Peter Sunde och co ropar jäv så är det aldrig jäv. Fast det är betydligt värre att en dommare är med i sådana föreningar. Känns som att rättsstaten redan har förhands dömt och bara lyssnar på ett öra :)