söndag, september 06, 2009

Blåa skattesänkningar eller rödgrön välfärd?

När resurserna inte räcker till så tvingas landstingspolitiker att skära i verksamheten trots att det finns omfattande behov. Eftersom regeringen har valt att sänka skatterna, så räcker inte pengarna till i år. Först nästa år, när det är val, skickar regeringen ut några miljarder som inte kommer att vara tillräckligt för att kompensera landstingen. Frågan är varför regeringen Reinfeldt föredrar att viktiga välfärdsarbetare blir arbetslösa? Handlar det om att skapa ett misstroende mot den offentliga sektorn och sjukvården och öppna upp för fortsatta privatiseringar av sjukvården?

En majoritet av väljarna tycker att Socialdemokraterna är mer trovärdiga när det gäller att ha ansvar för sjukvården. Något som visar sig genom att många landsting styrs av S tillsammans med andra partier. Och vikten av att stå upp för en skattefinansierad välfärd av hög kvalitet blir därför ett av flera politiska ställningstagande som jag tror kommer att avgöra valet 2010. Mer om vilka vägval och prioriteringar som Socialdemokraterna kommer att göra kan man läsa här.

För övrigt kan jag inte låta bli att bli lite road över de politiska kommentatorerna som försöker jämföra den borgliga alliansen med det rödgröna samarbetet. Man verkar helt glömma bort att S, V och Mp har haft politisk majoritet i Riksdagen under 8 år. Samarbetet är inte helt nytt med andra ord.

Till sist: Attackerna mot Mona Sahlin kommer att fortsätta från de borgerliga partierna och deras företrädare samt landets ledarsidor med sympatier hos det blåa laget. Anledningen till att man nu väljer att misskreditera Sahlin är utifrån kunskapen att väljarna ogillar den borgerliga politik som nu förs från Rosenbad. Så istället för att diskutera politik ska väljarna via media lockas bort från granskningen av den orättfärdiga politik som regeringen Reinfeldt genomför.

Men oavsett borgerlig mediestrategi. Vi kommer att skriva historia när en av landets mest erfarna och kompetenta politiker, partiledare för Socialdemokraterna, blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Och vi kommer att göra det för att politik gör skillnad. Det vet varenda väljare.

Dagens bloggtips: Rödgrön

Andra bloggar om politik, rödgrön, oppositionen, rödgrönt samarbete, val 2010, Mona Sahlin, välfärd, Socialdemokraterna, regeringen, Fredrik Reinfeldt, Moderaterna.

2 kommentarer:

Olah Örtengren sa...

Göran Hägglund sa en gång:

"Socialdemokraterna har hjärntvättat en stor del av folket att tro att det finns ett direkt samband mellan skattenivån och välfärd". Det är så sant!

Men nog är det väl också hjärntvätt att ett så löst sammanhållet gäng som De rödgröna - som aldrig lämnar konkreta politiska besked och som har en oppositionsledare som inte ens har stöd av hälften av sina egna väljare - fortfarande innehar ledningen i diverse opinionsundersökningar!?

Det är vad jag anser vara det som är mest skrämmande i detta sammanhang!

August Palm sa...

Jag tycker att det är ännu mer märkligt att vår statsminister de få gångerna han lämnar besked om vad som gäller allt som oftast gör precis tvärtemot vad han lovade.
Är det det som kallas väljarförakt och då krävs det lite mer bearbeting av massorna så att de ser det nyliberala ljuset?