lördag, oktober 03, 2009

Kommer verkligen Moderaterna att säga nej till stöd från Sverigedemokraterna?

Efter statminister Reinfeldts famösa uttalande i SVTs Godmorron Sverige, så har allt fler börjat ställa frågan om Moderaterna kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna vid en eventuell framgång för det främlingsfientliga partiet i riksdagen. Både på Twitter och på Facebook dyker frågeställningen upp med jämna mellanrum och det är ganska uppenbart att ledande Moderater inte tar avstånd på så tydligt sätt som en del önskar.

När jag för några veckor sedan var på Örebro Universitet och deltog i en debatt med Moderaten Oskar Öholm så var det flera studenter som efterfrågade ett tydligt ställningstagande från Reinfeldt i frågan. För merparten av väljare är det klart och tydligt att vi Socialdemokrater inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna, vi kommer inte heller göra oss beroende av deras eventuella stöd för en rödgrön regering. Därför blir det lite märkligt att Moderaten
Kent Persson antyder motsatsen. Kanske beror det på att han inte vill att Reinfeldt ska ge besked, kanske beror det på att han insett varför Reinfeldt inte ger besked, eller kanske beror det på att Persson är orolig för att det gynnar det rödgröna samarbetet om Reinfeldt inte ger besked.

För jag är ganska säker på att Fredrik Reinfeldt och Moderaterna på riksnivå aldrig kommer att ge samma tydliga besked som Mona Sahlin och Socialdemokraterna. Senaste gången Sverige hade en borgerlig regering 1991-1994 så tog Carl Bildt stöd av Ny Demokrati, ett populistiskt parti med klara inslag av främlingsfientligt inslag, för att klara en politisk majoritet i riksdagen. Då som nu ingick Bildt, Beatrice Ask och Mats Odell i regeringen.

Och vid debatten på Örebro Universitet så beskrev Oskar Öholm, som jag uppfattade det, att Sverigedemokraternas viktigaste frågor handlade om vård, skola, brott och sen kom invandringspolitiken. Så jag kan höra hur Reinfeldt kommer att argumentera vid ett eventuellt valresultat där Sd blir vågmästare. Alltså, vi har tagit del av de olika förslagen och på många områden har vi liknande tankar (läs vårdnadsbidrag, försämras LAS, sänkta skatter, mer poliser) så där kan vi komma överens. Men när det gäller invandringspolitiken är vi inte överens. (inte som man kan säga högt, bara antyda).

Och Sverigedemokraterna är ett ju ett parti på högerkanten, längst ut visserligen, men deras partiordförande har ju gett ett tydligt besked om vilka man helst vill samarbeta med. Sd kommer aldrig att stödja en regering där statsministern heter Mona Sahlin.

Så motbevisa mig nu alla Moderater, få er partiordförande att ge lika tydliga besked som min partiordförande gjort: Vi Socialdemokrater kommer aldrig, aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång att göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Det är bara att byta ut ordet Socialdemokrater mot Moderater. Så slipper ni skämmas. Eller vill ni verkligen att Moderaterna går samma väg som sina partikamrater i Danmark, Venstre? Vill ni verkligen det?

Dagens bloggtips: Alliansfritt ger Kent Persson svar , Ilsemarie väntar på blommor från Mr Borg, Peter om ett kallare Sverige, Anna som vägrar ta skit.

En läsvärd krönika hittar man i Icakuriren, där Åsa Lundegård ger sin syn på att Anders Borg fyller på i fel glas. För mig är det uppenbart att val av samhälle handlar om politik. Vilket jag egentligen tror att Lundegård också vet.

Andra bloggar om politik, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, Sverigedemokraterna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ni samarbetar i Trelleborg med SD
Hyckleri.

Göran Eriksson sa...

Tycker du ska läsa gårdagens ledare i Hälsingekuriren.

GMorfeldt sa...

Är också helt övertygad om att Moderaterna kommer att ta stöd från SD!

Kalla det gärna hyckleri ni men varje gång detta kommer på tal är det någon som kommer dragande med: Läs här och här men i direktsändning kommer inte ett ord från herr Reinfeldt.

Ni kan väl inte mena att alla som ska välja måste googla fram några gamla artiklar för att få svar? Vore det då inte mer rakryggat att tala om att vi tänker ta hjälp från SD men inte regera med dem?

Ni kan väl inte på alvar tro att det är sossarna som ställer frågorna via media?

Jag tror att det var det sanne sure Reinfeldt som visade sitt ansikte i rutan och inte den maskerade kolugna statsmannen han så gärna vill vara.

Dennis Nilsson sa...

Med tanke på (s) och (m)'s historik så gör ni vad som helst för att bibehålla makten.

Därför kommer både (s) och (m) att bjuda över varandra för att samarbeta med (sd), ifall de kommer in riksdagen.

Givetevis kommer man att formulera sig annorlunda, men resultatet blir densamma.

Att leva som man lär, finns det inga politiker, som varit vid köttgrytan, som klarar av.

Det går fort när makten och härligheten berusar och korrumperar omdömet.

Därför är en reformering av riksdagen angelägen. Ingen riksdagsledamot skall kunna sitta längre än två valperioder.