torsdag, oktober 15, 2009

Varför är det så tyst om nazism och främlingsfientlighet idag?

Igår skrev Aftonbladet Kultur om sveket mot Björn Söderberg. Söderberg var fackligt aktiv i Syndikalisterna och avslöjade nazister som försökte infiltrera fackföreningsrörelsen. Ett avslöjande som slutade i mordet av Söderberg och fängelse för nazisterna/mördarna Hampus Hellekant (numera Karl Svensson)och Björn Lindberg Hernlund. Tidningen Arbetaren berättar i en artikel hur Hellekant kartlägger journalister, SÄPO-anställda och poliser med flera och lägger upp personuppgifter på olika nätsajter.

Min bild av dagens samhällsdebatt när den ena förintelseförnekaren efter den andra poppar upp, när främlingsfientliga partier får allt större politiskt inflytande, är att synen på demokrati människovärdet och mänskliga rättigheter inte debatteras i tillräcklig omfattning.

Så jag förväntar mig fler diskussioner, bättre medial bevakning av den grupp nazister som faktiskt är aktiva idag. Artikeln om den avhoppade nazisten Petra är förhoppningsvis inte den enda som kommer att skrivas. För om media och vi som är politiskt aktiva inte tar debatten lika ordentligt som vi gjorde efter mordet på Björn Söderberg så har vi inte bara sviket minnet av honom. Vi sviker också våra demokratiska värderingar och riskerar att ännu fler människor hotas, skadas eller till och med dödas av nazister.

"Det är inte de onda människors ondska som är det farliga, utan de goda människornas tystnad". Martin Luther King

Andra bloggar om politik

14 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ett bra inlägg!
Hampus Hellekant eller Karl Svensson kan inte vara mentalt frisk, men diagnosen är upp till en psykiatriker att fastslå. Det som oroar mig är att denne man inte ställs till svars för sitt ofredande. Om denne terrorist inte kan tas om hand med lagliga medel nu lär ingen FRA-spaning kunna motarbeta några andra terrorister heller.

Eva

roberth sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Johan Kraft sa...

Problemet är att nazisterna lierat sig med islamisterna. Detta sågs senast på al-Quds-demonstrationen i Stockholm. Då blir det PK syntax error hos alla politiskt korrekta journalister som inte vet vilket ben de ska stå på.

Alex sa...

Johan: Va? Det är väl snarare jackpot? Det finns väl inte många andra än just nazisterna som stödjer fanatiska islamister?

Suecae Sounds sa...

Bra kommentar. Söderbergs anda förs vidare bland annat genom priset i civilkurage som är instiftat till hans minne, men även genom blogginlägg som dessa.

Eva Hillén Ahlström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Stefan Jarl sa...

Syndikalisterna hat ju själva en hel del folk i sina led som är dubbel anslutna i AFA och RF. Två av dom tre som dömdes för misshandlen av Sd:s Martin kinnunen var aktiva i SAC i Göteborg. En person från syndikalisterna blev nästan dödad då han attackerade en flygblads utdelning av SMR tillsammans med drygt 40 andra.Det sk frost fallet.Den personen som heter Martin Fredriksson och som nämns flera gånger på tidningen arbetaren.se är ju AFA veteran. Finns en bild på honom på info14 där han sitter med en annan veteran i AFA. När man tänker på extrem vänstern är det ofta SAC man tänker på.Deras ungdomsförbund har klistermärken med texten "det här är arbetarklassens område själ i dom rikas istället" inte så konstigt att många liberala och även röda tidningar inte vill befatta sig med SAC. Dom är inte så populära i (S) heller för den delen.

Roger Svensson sa...

Nu utgör de marginaliserade, fåtal övertygade nazister som finns knappast något större samhällsproblem, möjligtvis ett polisiärt, och det finns knappast någon anledning att ge dem större uppmärksamhet än de förtjänar. Dem de möjligtvis utgör ett hot mot är den minst lika våldsbenägna extremvänstern.

Dessutom, om man nu anser att denna ”Karl Svenssons” agerande är förkastligt så måste man ju faktiskt i konsekvensens namn anse att t.ex. tidskriften Expo:s agerande är lika förkastligt när de ägnar sig åt samma sak, kartlägga och hänga ut människor. Annars är man bara en hycklare! Ungefär som någon som påstår att tortyr är förkastligt bara om det drabbar människor med vilka man sympatiserar …

Eva-Lena Jansson sa...

Till Stefan: jag tar avstånd från alla som använder sig av våld, oavsett politisk färg.
Till Roger: jag tycker inte att det handlar om en marginell skara. Dessutom är ett demokratiproblem om nazister försöker skrämma journalister från att granska deras aktivitet. Att en tidning uppmärksammar att en person, tidigare dömd för mord, fortsätter att följa och ev kartlägga journalister är en lika naturligt som att man granskar andra politiskt aktivas förehavanden.

Roger Svensson sa...

@ Eva-Lena Jansson

Nu rör det sig som max. om några tusental människor som är organiserade nazister. Varför anser du då inte att de är något annat än en marginaliserad skara? Är det för att deras politik har ett brett stöd hos en större allmänhet? Eller är det för att de har stor makt och inflytande över samhällsutvecklingen?

Vad jag menade var att om man ser kartläggning i sig som hot eller försök att skrämma människor, vilket man mycket väl kan göra, så måste man i konsekvensens namn ta avstånd från ALLA som ägnar sig åt detta! Tar du därför, i konsekvens namn, även avstånd från t.ex. Expos kartläggningar?

Eva Hillén Ahlström sa...

Jag har full respekt och all förståelse för att Eva-Lena har tagit bort min kommentar. Jag citerade ett rasistiskt uttalande från Roberth Ström som han skrivit på sverigedemokraten Dragan Klaric blogg. Uttrycket var egentligen helt opublicerbart. Men mitt syfte var att visa på den rasism som Roberth Ström står för. Likaså att Dragan Klaric har låtit den kommentaren stå kvar. Detta har jag också kritiserat i en kommentar på hans blogg.

Ibland blir det svårt med avvägningarna när man genom citat vill påvisa rasism och främlingsfientlighet.

/Eva

Anonym sa...

Vi skall inte glömma mordet på Björn Söderberg.

Vi skall inte heller glömma de
metoder som SAC använde sig av
vid den tiden och även idag.

De har inget i ett demokratiskt
samhälle att göra.

roberth sa...

haha pinsamma kärring!

jonny sa...

du tycker att det "poppar" upp en massa förintelseförnekare , det är ju en sjuk kommentar och det stämmer ju inte heller.Då måste du leta stenhårt isåfall. Men visst ska inte nazister och dylika få en massa utrymme men då tycker du såklart oxå att alla vänsterdrägg och patetiska aktivister med för csn pengarna nyköpta skidmasker oxå ska rensas bort.eller hur?och nog måste väl den kladdiga vänstern med sina låssas "upp till kamp" banderoller bort oxå.det som oroar mig mest är all förnekelse av kommunismens förehavande i världen.precis lika vidrigt som nazism.