måndag, februari 08, 2010

Kollektivavtalskramarna på Rosenbad

Sällan eller aldrig har väl vi haft ett så kollektivavtalskramande från Moderata Samlingspartiet, det där partiet som går under alias "Nya Moderaterna", som under den senaste mandatperioden. Gunilla Carlsson, Sven Otto Littorin och Fredrik Reinfeldt har vid upprepade tillfällen uttryckt sin tilltro, ja en tom kärlek, till den svenska kollektivavtalsmodellen. Nu hör det till saken att jag aldrig någonsin trott på att så skulle vara fallet. Jag är både misstänksam och konspiratorisk till min läggning och när Moderater helt plötsligt säger sig vara vän av en ordning som man tidigare bekämpat så blinkar alla varningssignaler hos mig.

Och varningssignalerna har blinkat och tjutit sen oktober 2006. Det ena förslaget efter det andra har fogats i en rad av beslut i syfte att undergräva fackföreningsrörelsen och därmed försvaga den enda organisation som agerar för att priset på arbete inte ska dumpas. Alla försämringar av a-kassan, införlivandet av tjänstedirektivet där regeringen valde att gå arbetsgivarnas väg, och nu Lavalpropositionen som dessvärre inte stärker den svenska kollektivavtalsmodellen. Något som tre representanter för den rödgröna oppositionen skriver om i dagens SvD. Bara tanken på ytterligare 4 års Moderatkramande av kollektivavtalsmodellen ger mig rysningar. Valet 2010 kommer inte bara att handla om jobben utan också om arbetstagarnas ställning på arbetsplatsen. Att tvingas bjuda under varandra för att få ett jobb är att flytta oss tillbaka till en tid där arbetstagarna skulle vara tacksamma till vilket pris som helst. Dit vill jag inte.

Läs vad TCO anser om Lavalpropositionen

Bloggtips: Åsa om Afghanistan, Ilsemari om myten världens högsta sjukfrånvaro, Mark Klamberg som anser att de rödgröna är protektionister, Annie Johansson som tycker det är osolidariskt att kräva lika lön för lika arbete oavsett nationalitet, Kulturbloggen om pressekreterare som sätter stopp för debatt.

Andra bloggar om politik, Moderaterna, Fredrik Reinfeldt, kollektivavtal, regeringen, Laval, jobb, Rödgröna, Val 2010.


2 kommentarer:

L.Ljung sa...

Arbetstagarna skall inte vara tacksamma, de skall vara ovärderliga. Med rätt kompetens och inställning kommer arbetsgivarna att bjuda över varandra.
Jag som arbetsgivare betalar gärna myket mer än kolektiveländet säger, om jag får en motiverad och hängiven medarbetare som strävar mot samma mål som jag. Tyvärr har socialismen, genom facket, indoktrinerat svenskarna (generaliserar) till att göra så lite som möjligt för så mycket som möjligt.

Eva-Lena Jansson sa...

@L.Ljung: vad menar du med "kollektiveländet"? Att som du påstå att svenskar är lata pga facket känns bara fånigt.