måndag, april 12, 2010

Varför försöker Moderaterna låtsas vara Socialdemokrater?

Jag har under lång tid sett och hört hur vår Socialdemokratiska politik kritiseras och fördöms av Moderater. Man angriper Socialdemokratiska företrädare för att vi vill ha en generell och god välfärd som inkluderar också de som är arbetslösa och sjuka. Vi anser att lön och pension ska beskattas lika vilket naturligtvis Moderaterna anser vara felaktigt.

Så därför är det märkligt, rent bisart att se hur Moderaterna på alla sätt och viss ägnar sig åt varumärkseintrång/renommésnyltning i syfte att försöka låtsas vara Socialdemokrater. Det började med Nya Moderaterna som egentligen snoddes från vårt systerparti i Storbritannien, New Labour. Sen kom kampanjen om det "nya arbetarpartiet". På den ena punkten efter den andra har det Moderata partiet och dess ledning konsekvent försökt använda ord som är förknippade med en Socialdemokratisk politik. Det handlar inte om att man vill föra politiken men man har insett att Moderaternas idé om större klyftor och mindre välfärd ogillas av en majoritet av väljarna. Så från att ha haft sänkt skatt på sina valaffischer bytte man till budskapet "det ska löna sig att arbeta". Något som alla kan hålla med om, men jag tror knappast så många hade röstat på Moderaterna om man hade skrivit försämrad ersättning för arbetslösa och sjuka.

Vid Socialdemokraternas partikongress i november 2009 höll partiordförande Mona Sahlin ett tal på temat Möjligheternas land bygger vi tillsammans:
Vi socialdemokrater har en idé om vårt gemensamma samhällsbygge. Jag har kallat det för möjligheternas land. Det är ett Sverige som bygger på insikten att vi är starkare tillsammans. Det handlar om den jämlikhet som skapar likvärdiga möjligheter till frihet. Som ger individen möjligheter att växa, nå framgång och förverkliga sitt livs äventyr. Arbetslösheten hindrar livsprojekt. Den gröper ur Sveriges ekonomi. Vi socialdemokrater står idag för den starkaste jobbpolitiken. En politik för full sysselsättning i en ny globaliserad ekonomi. En starkare arbetslinje. En modern syn på entreprenörskap. Vi viker inte en tum – arbete åt alla!

Och nu så vill alltså Moderaterna försöka sig på att egen variant av samma budskap: ”Tillsammans kan vi göra Sverige bättre och mer rättvist. Ett land som visar vägen. Vi kallar det föregångslandet Sverige".

Är det bara jag som känner mig spyfärdig över denna retoriska fernissa som pr-byrån Nya Moderaterna använder sig av? Är det bara jag som undrar hur länge medierna ska låtsas om ingenting? Är det bara jag som sett att kejsaren springer näck genom både Rosenbad och Riksdagen? Förmodligen är vi fler och jag räknar med att domen mot de billiga kopiorna blir hård från väljarna, riktigt hård.

Andra bloggar om politik, val 2010, jämlikhet, välfärd, Moderaterna, Anders Borg, rättvisa, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Möjligheternas land.

4 kommentarer:

Anders Dahlberg sa...

Fast Socialdemokraterna kopierade hela sidor ifrån moderaternas motioner under er senaste kongress, hittar jag länken hos SVT lägger jag upp den...

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Moderaterna har sett att det är svårt att ändra på de djupa värderingar om allmän välfärd och jämlikhet som varit S signum fram till slutet av 80-talet och sitter fortfarande djupt rotade i folksjälen. Om man förändrar ords betydelse istället så kommer man inte att kunna tala "vänster-språk" i framtiden. Det hela är smart och skickligt och idén är troligtvis hämtad från "1984". Om det lyckas är vi illa ute!

Thomas Tvivlaren sa...

En oumbärlig dokumentär för den som vill få en hyfsad bakgrund till den politiska (med mera) röta vi nu genomlider rekommenderas Adam Curtis dokumentär Century of the Self

I det här sammanhanget så är sista delen av mest intresse men alla fyra avsnitten är oumbärliga.

Anonym sa...

Tummen upp till Eva-Lena!
Kunde inte sagt det bättre själv!

//Poppe