söndag, juni 06, 2010

När Centern låtsas att Moderaterna är Socialdemokrater

I spelet vem vinner valet har borgarna klurat ut att man inte kommer att vinna valet genom tradidtionell borgerlig kannibalism, dvs att stjäla väljare från varandra. Så varför gör då Centerpartiet ett utspel att Moderaterna är fackets bästa vän?

Svaret är så klart att både Centern och Moderaterna hoppas vinna på ett sådant utspel. Planen är att Centerpartiet framställer sig som det "riktiga" högerpartiet och Moderaterna ger sken av att vara Socialdemokraterna light. Att Centern ligger till höger stämmer bra men där hör faktiskt också Moderaterna hemma. Om man driver en politik som ökar klyftorna och gör rika rikare samtidigt som fattiga blir fattigare är man inte en progressiv rörelse. Att sänka skatter har varit Moderaternas paradgren under 100 år tillsammans med att vilja försvaga fackföreningarna. Och det som både Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna har varit överens om denna mandatperiod är ju att gemensamt och i samförstånd bedriva en i högsta grad fackföreningsfientlig politik. Sänkt ersättning för arbetslösa, chockhöjda avgifter, ökad visstidsanställningar, passiv jobbpolitik, Laval-lagen, utförsäkring av sjuka mm är bara några av de försämringar som genomförts och som definitivt har fått hård kritik från LO, TCO och SACO.

Så mitt tips till väljarna är följande: vill du ha en politik som är rättvis, solidarisk och som står upp för fackliga värderingar, rösta på Socialdemokraterna. Vill du däremot ha mer av ökade klyftor, lönedumpning och försvagade fackföreningar ska du rösta på nåt av de borgerliga partierna.

Andra som bloggar om politik, val 2010, jobb, arbetslöshet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern, fackföreningar, solidaritet, skatt.

Inga kommentarer: