tisdag, juli 06, 2010

Rödgrön skolpolitik och en statsminister som kommer undan svåra frågor

Idag presenterade de rödgröna sitt gemensamma förslag till skolpolitik. Fler lärare i skolan, skirftliga omdömen från årskurs ett och betyg från årskurs 7 är en kort sammanfattning av förslaget. De som jag tror uppskattar dagens tydliga besked är de som jobbar i skolan, både personal och elever. Ska bli intressant att se hur Jan Björklund tar emot det beskedet. Men jag gissar att han får stryka en hel del i sitt tal...

För mer information om skolöverenskommelsen och andra gemensamma förslag, läs på rödgrönas hemsida här.

Sedan Reinfeldts tal i söndags är jag fortfarande så förvånad över mediernas hantering av den nuvarande statsministern. Ska man gå på rapporteringen från Reinfeldts tal så valde han att nästan enbart kritisera de rödgrönas politik. Moderatledaren lovade att inte sänksa skatten och samtidigt så lovade han också att inte höja skatten. Centerpartistiska twittrare skrev att Reinfeldt sänkte ungdomarna. Men ändå väljer medierna att förhålla sig till statsministern som om han vore oantastbar, närmast kunglik. Inga tuffa frågor om exempelvis jämställdhetspolitiken där de fyra borgerliga partierna har olika uppfattning. Inga tuffa frågor om varför RUT-avdragen är så högt på agendan utifrån det faktum att flera högavlönade Moderata ministrar och politiker avslöjats som köpare av svarta tjänster. Inga tuffa frågor om det faktum att Reinfeldt hävdar att ungdomsarbetslösheten är en "synvilla". Inga fortsatta frågor om utredningen kring folkrättsbrott kopplat till utrikesminister Carl Bildt och den norm som Folkpartiet valde att lägga fram inför förra valet, vid en inledd brottsundersökning ska folkvalda/ministrar ta time-out.

En sista notering, när Reinfeldt hade talat i Almedalen hade samtliga storstadstidningar stora bilder på Moderatledaren på förstasidan. När Vänsterpartiets Lars Ohly hade talat var det inte riktigt samma utrymme. När Borg upprepar sin presskonferens från veckan före midsommar här i Almedalen blir det huvudnyhet i SVTs Aktuellt. Samma kväll som Ohly pratat. Jaha ja.

Andra som bloggar om politik, val 2010, Almedalen, Socialdemokraterna, Mona Sahlin, skola, rödgröna, medier, Moderaterna, Fredrik Reinfeldt.

3 kommentarer:

Nemokrati sa...

Jag tycker att det är precis lika märkligt som du. Att SVT-journalisterna inte ställer några kritiska frågor om Carl Bildts utrikespolitik och Sudanaffären är helt och hållet oacceptabelt. Men å andra sidan har det varit så ända sedan EU-frågan började. Journalister har inte ens informerat folk om EU-politiken - allraminst Lissabonfördraget och ratificeringen av det. All EU-kritik har tystats ner. Här ser vi resultatet. Men att vi licensbetalare har rätt till opartisk (båda sidor får lika utrymme och att kritiskt granskande frågor ställs när en utrikesminister är under granskning i samband med åklagares undersökning av folkrättsbrott) det är ostridigt. Så jag anser att SVT - inte följer avtalet med staten - och vi är deras uppdragsgivare, för det är vi som betalar licens.

Så SVT:s journalisters agerande tycker jag är det märkligaste. Jag har ändå twittrat och påmint Mats Knutson m fl om att ställa kritiska frågor angående Carl Bildt - både beträffande utrikespolitiken och Lundin Oil samt förundersökningen om folkrättsbrott. Ändå är det ingen som gör det. Till och med Janne Josefsson tycks vara relativt inställd på att mjäka med i Debatt direkt från Almedalen t ex. En sak som jag då lade märke till var att man tillätt någon talesperson - Niklas Svensson var det väl - utförligt beskriva vad en socialdemokrat gjort sig skyldig till när det gällde att vilja "ta livet av" Reinfeldt (rätt märkligt ex förresten, med tanke på att de politiker som i verkligheten råkade ut för att någon vill en sån sak - är socialdemokrater, det blir därför ganska makabert att ta upp det som ex). I nästa sekund förtigs "avsändaren" bakom det här e-post-angreppet om "Tobleroneaffären" på Mona Sahlin - att det faktiskt var en moderat politiker det handlade om .
När då Janne Josefsson som programledare på SVT (som skall vara opartiskt och fördela jämnt s a s) hör detta, så tar han inte upp den självklara jämförelsen, och ställer t ex en följdfråga om Tobleroneaffärer kontra Sudanaffärer.

Jag börjar snart undra om SVT:s undergivna agerande - intervjuer med Reinfeldt efter talet i Almedalen kunde nästan jämföras med en hovreporters fjäskande - göra med detta - att regeringen nu föreslår att ålägga SVT att lämna in till r e g e r i n g e n om förhandsprövning av programutbud - dvs regelrätt censur av public-service-media. Vi får Berlusconi-tv och Videocracy i svensk tappning.
http://www.medievarlden.se/nyheter/2010/03/forslag-till-svensk-modell-sr-svt-och-ur-far-inte-starta-nya-tjanster-utan-provning

Anonym sa...

Vad jag då också ville säga var, att jag tycker att programledaren skulle ha plockat upp det här - att det inte kom fram tydligt vem som hade skickat runt falska mejl om "Toblerone" i syfte att smutskasta Mona Sahlin. Niklas Svensson utsa ju inte det tydligt - vilket han däremot gjorde när det gällde det andra. Det tycker jag programledaren skulle ha plockat upp och förtydligat, så att det förklenande intrycket blev jämnare fördelat.

Dessutom sägs ingenting om Carl Bildt i sammanhanget, som faktiskt är under granskning för Lundin-Oil-affären - just bristen på proportioner - att stirra sig blind på Toblerone och förtiga detta. Det tycker jag hade varit en självklar sak att ta upp av programledaren i det här sammanhanget.

Verkligen konstigt att han inte gjorde det.

Och en annan sak som också var märklig i den här debatten var att man gavs det tydliga intrycket att opinionsmätningarna var helt och hållet till alliansens favör - och man sa absolut ingentin om den stora SCB-mätningen med 9000 respondenter som var helt till de rödgrönas favör - istället framlägger man en "egenundersökning" om personer som folk skulle vilja satt i en framtida regering. Varför sa man ingenting om SCB-undersökningen i det sammanhanget? Den har ändå avgjort alla valresultat hittills. Konstigt då att programledaren förbigår den när man pratar om saken. Och istället vrider debatten mot att handla om personers popularitet i nån liten egen undersökning man gjort.

På det viset hjälper man Alliansen att vinna valet. För såna här program har mycket stor genomslagskraft och påverkar hur folk röstar. Särskilt de som knappt vet något om vad som händer bakom kulisserna - t ex om Carl Bildt då det knappt nämnts - endast oerhört överslätande. Inga kritiska frågor till Reinfeldt osv, precis som du tog upp.

Medielandskapet är redan helt och hållet dominerat av Alliansen iom de borgerliga morgontidningarna DN, SVD, Sydsvenskan, GP, och så Expressen.

SVT borde se till att jämna ut det hela - när vi betalar licensen. I ljuset av det bara, borde de rödgröna istället få mer utrymme att lägga fram sin sak - för att opinionsbildningen skall kunna likna något som kan kallas demokratiskt.

Nemokrati sa...

Det var alltså Nemokrati som skickade den där andra kommentaren också - vet inte varför det inte kom med.