onsdag, augusti 25, 2010

Reinfeldt & Moderaternas politik ska krossa facken

Det är ingen hemlighet att Moderaterna i alla tider ansett att facken i Sverige haft för stor makt och inflytande över lagstiftningen. Därför har Moderaterna gång på gång, i val efter val, lovat att försämra anställningstrygghet och andra ingrepp i lagstiftningen på arbetsmarknadsområdet. Vid förra valet insåg man att den taktiken med tydlighet inte skulle gå hem hos väljarna. Istället iklädde man sig förklädnanden "Nya Moderaterna" och kallade sig det "Nya arbetarpartiet". Något som självklart retade gallfebern på mig, ett parti som i alla tider röstat mot förbättringar för arbetare borde skämmas över den typen av nyspråk.

Efter valvinsten 2006, den politiska makeovern lyckades lura tillräckligt många, så påbörjades det Moderata lagstiftningsarbetet för att försvaga facken.

  • Första åtgärd var att sänka ersättning för de arbetslösa samtidigt som avgiften till a-kassan chockhöjdes. Resultat: 500 000 lämnar a-kassan, 200 000 lämnar facken, arbetslösa får söka socialbidrag.
  • Andra åtgärd var att försämra anställningstryggheten. Resultat: antalet visstidsanställning upp till 2år ökar, otryggheten sprider sig på arbetsplatserna. Arbetsgivarnas makt ökar.
  • Tredje åtgärden blev att försämra sjukförsäkringen. Resultat: Personer med fast anställning som är sjuka ska nu söka annat jobb eftersom de varit sjuka för länge, sjuka tvingas söka socialbidrag för att klara sig. Arbetsgivarna får verktyg att snabbt bli av med de som är sjuka.
  • Fjärde åtgärden var att luckra upp arbetstagarbegreppet. Resultat: vem som helst kan få en F-skattsedel och så har man rundat kollektivavtalslöner. Arbetsgivarna kan nu säga upp och sedan ta in samma personer men nu som F-skattare med lägre löner.
  • Femte åtgärden är lägre krav på utländska företag. Resultat: facken får åka runt i EU och försöka hitta en företagarrepresentant att förhandla med, ofta utan resultat vilket leder till lägre löner för de som jobbar på dessa företag.
  • Sjätte åtgärden är införandet av Laval-lagen. Resultat: svårare att strejka och få till stånd kollektivavtal. Arbetsgivarna jublar.

Idag är många fackförbund och därmed deras medlemmar kraftigt försvagade. När många medlemmar hamnar i konflikt med en arbetsgivare som inte följer kollektivavtal eller arbetsmiljölagen, blir det allt svårare för fackförbunden att hinna hjälpa och stötta medlemmarna. När dessutom Reinfeldt och Moderaterna valde att kraftigt skära ned på Arbetsmiljöverket så var det inte med omtanke om arbetarna, syftet var att minska insynen hos de arbetsgivare och företag som bryter mot arbetsmiljölagen.

Det är möjligt att jag och andra som har en arbetsinkomst fått det bättre matriellt men att få det genom att andra måste bli fattigare är så osolidariskt och så långt ifrån begreppet Tillsammans att Moderaterna borde skämmas för sin valslogan. Att miljonärer röstar på Moderaterna kommer med andra ord inte som någon överraskning.

För den som undrar om Reinfeldt verkligen menar allvar med att han gillar den svenska modellen med svenska kollektivavtal kan jag avslöja vad som är sant. Reinfeldt ljuger, han har aldrigt gillat den svenska modellen, hans parti Moderaterna har aldrig stått upp för den. I EU och i Sverige gör Moderaterna sitt bästa för att riva ned det som byggts upp under många decennier. Kejsaren är naken.

PS. Någon kommer säkert att blogga och hävda att jag smutskastar Moderaterna, för egen del anser jag att det är konsumentupplysning och att mina fakta dessutom visar hur rätt jag har i att Reinfeldt ljuger om sin syn på kollektivavtal och den svenska modellen. Att sådan konsumentupplysning behövs i dessa dagar är ganska uppenbart.DS

Andra bloggar om politik, val 2010, arbetare, makt, fackföreningar, Reinfeldt, Moderaterna, svenska modellen, sjukförsäkring, a-kassa, arbetsrätt, Socialdemokraterna

10 kommentarer:

Markus Blomberg sa...

Väl rutet!

Ronny Armgren sa...

Hej Eva-Lena.
Jag kan bara säga att jag älskar det du skriver, jag har oändliga duskussioner på min FB sida och även på jobbet. Ju flera som visar vad dom står för ju bättre är det, jag kommer aldrig att stå och säga att jag stöttar en moderat styrd regering som ständigt försämmrar för den enskilde personen.
Du har dock glömt att ta upp en sak och det är skatte politiken, det blir ju inte flera jobb bara för att man sänker skatten, jag kör efter parollen " en skruv en arbetare" oavsett hur låg skatten än är, Moderaterna och kapitalet vill snarare " två skruvar en arbetare"

Unknown sa...

Jag anser inte att allt Alliansen har gjort är bra, men å andra sidan så sköt sig ju facken i foten rätt ordentligt med salladsbarsfiaskot. Fackföreningsrörelsen som sådan tappade ENORMA mängder förtroendekapital genom de auktioner som utfördes i samband med detta.
Beter man sig som mafiosos så skall man inte förvåna sig över att folk inte upprörs om ens makt minskar.

Anonym sa...

Bra skrivet, varför kan aldrig sådant här tas upp i den offentliga debatten, t.ex. på partiledarnivå? Hur många hittar verkligen dessa argument? Det är ju dessa strukturella och ideologiska skillnader som måste lyftas fram i ljuset! Är sosse-höjdarna rädda för det?

Eva-Lena Jansson sa...

@Markus och @Ronny: tack!
@Avilan när det gäller konflikten i Göteborg så delar jag inte din uppfattning. Rent medialt fick HRF stryk men min uppfattning och lagen ger facken rätt att sätta ett företag i blockad. Läs gärna mer här om sanningen bakom fallet: osanning om de anställdas löner. I Örebro hade vi en liknande konflikt, även i det här fallet skickades en ung blond kvinna fram. Det visade sig att ägaren inte hade rent mjöl i påsen. Sockerbullen

Soffan sa...

Kloka ord Eva-Lena! Det är när man ser mönstret bakom de enskilda förslagen som ideologin blir tydlig.

valresultatet sa...

Gör din röst hörd på Valresultatet
http://www.valresultatet.se

Anonym sa...

Din bloggpost innehåller ett antal (medvetna?) felaktigheter:

"bla bla samtidigt som avgiften till a-kassan chockhöjdes."

Den sänktes för en stor del. Det var endast förbund med felmatchad utbildning eller ingen utbildning som fick sänkt. De yrkesgrupper med utbildning som matchar näringslivet (=låg arbetslöshet) har idag mycket låg avgift. OCH A-kassorna är fortfarande subventionerade av staten.


"antalet visstidsanställning upp till 2år ökar, otryggheten sprider sig på arbetsplatserna. Arbetsgivarnas makt ökar."

Otrygg är man om man inte har ett jobb. Alla dessa med visstidsanställning skulle ha varit arbetslösa om sossarna tillåtits styra. Vad är det för fel på att en som startat ett företag får mer makt att själv bestämma över egna företaget?

"Tredje åtgärden blev att försämra sjukförsäkringen"

vad har det med rubriken att göra? Hålla sig till ämnet kanske?


"vem som helst kan få en F-skattsedel"

Och? Det tycker jag är jättebra. Jag kan köra mitt ordinarie jobb på 100% och sen dryga ut kassan med att konsulta ett par tusenlappar vid sidan av på kvällar och helger. Det hade jag annars antagligen låtit bli eller gjort svart. Resultat: Mer skatteintäkter och högre BNP. Great! Dessutom tar jag mkt bättre betalt som F-skattare per timme än jag får som arbetstagare så du visar bara på S skräckscenario.

"Femte åtgärden är lägre krav på utländska företag. Resultat: facken får åka runt i EU och försöka hitta en företagarrepresentant att förhandla med, ofta utan resultat"

Hur vore det om facket medlemmarnas pengar på att åka omkring och se efter medlemmarnas önskemål istället för att jaga icke fackanslutna som utifrån sina förutsättningar är nöjda med sin lön?

"Sjätte åtgärden är införandet av Laval-lagen. Resultat: svårare att strejka och få till stånd kollektivavtal. Arbetsgivarna jublar."

Det är ju fritt fram att starta företag om du tror att det är guld och gröna skogar... :)

mvh Maj-Britt, Askersund

Anonym sa...

Skrivfel i min senaste post:

Det var endast förbund med felmatchad utbildning eller ingen utbildning som fick HÖJD. Det ska naturligtvis stå HÖJD där.

mvh M-B

Anonym sa...

Eftersom du Eva-Lena gillar det här med konsumentupplysning ang Reinfeldt vill jag upplysa dig lite granna om din egen företrädare.

Så här kommer lite mer "konsumentupplysning": Denna gång om Måna Sahlin, S partiordförande:

http://www.youtube.com/watch?v=HE6VXnScmC4

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/flera-skandaler-kring-sahlins-ekonomi_39100.svd

http://www.youtube.com/watch?v=XgsLbLv5jD0&feature=related

http://www.expressen.se/kronikorer/brittasvensson/1.511241/britta-svensson-nej-det-handlade-inte-bara-om-toblerone...

https://www.flashback.org/t735836

mvh Konsumenten