torsdag, mars 29, 2007

Postens bolagsstämma gav inga klara svar

Var på Posten ABs bolagstämma idag. Eftersom infrastrukturminister Åsa Torstensson under tisdagens interpellationsdebatt inte ville medge att staten behöver ta en del av kostnadsansvaret för den föreslagna nedläggningen av Svensk Kassaservice så hoppades jag på svar på stämman av regeringens utsände ägarrepresentant.

Personalen på Svensk Kassaservice förtjänar visserligen tapperhetsmedalj för sitt arbete, men framför allt ska dom få en rejäl pensionsersättning från företaget. Och det kommer att kosta. Nu blev det VDn Erik Olsson som fick lämna det bleka svaret att det hade avsatts pengar men idag visste man ju inte om det räckte, och riksdagen har ju inte fattat något beslut, och förtidspension kunde bli akuellt...

För att klargöra några saker:
Majoriteten av de anställda är kvinnor och +58år.
Flera befinner sig på orter med en starkt begränsad arbetsmarknad.
Det krävs schyssta avgångsvillkor för de anställda så att de får en rimlig pension vid 65 år. Det räcker som sagt inte med medalj för en personal som varit otroligt lojala med sitt företag trots ständiga omorganisationer, ofrivillig deltidsanställningar och nedläggningshot under de 15 senaste åren.

För personer i ledande befattning fastställdes otroligt bra villkor vid pension och dessutom rätten att gå vid 60-62 år. Men det är inte den gruppen som har höga sjuktal eller de som är i störst behov av anpassade arbetsuppgifter och rehabilitering. Och när det gäller förre VDn Lennart Grabe så lämnade han Posten med ett antal miljoner kr i bakfickan efter ett mindre väl utfört arbete.

Om styrelsen får något arvode? Ja, ordförande får 400 000kr/år och ledamöterna får 200 000kr/år vardera, arbetstagarrepresentanterna får ca 40 000kr/år.

För övrigt var SSU representerade på stämman genom Kalle Larsson som ställde två bra frågor om Postens miljöarbete, men fick dessvärre intetsägande svar på en mindre miljöengagerad Erik Olsson.

Andra bloggar om Posten, Svensk Kassaservice, regeringen, arbetsmarknad.

1 kommentar:

Kalle Larsson sa...

Riktigt kul att partiet och riksdagsgruppen fanns på plats genom dej :)

tack för sällskapet... och vi gjorde båda vårt för att bredda debatten.MEN, det verkar som att postens ledning inte vill ta ansvar för obekväma saker..