onsdag, april 25, 2007

Seger för KIF!

KIF Örebro som är Örebros lag i allsvenskan för damer vann hemma i på Eyravallen, hrm Berhns Arena ska det ju vara, när man slog Kopparberg/Göteborg med 3-0. Emilia Erixon gjorde en hattrick under de 25 minuter som hon spelade. Undrar hur det hade gått om hon varit med hela matchen.

En reflektion som man kan göra med anledning av medias bevakning av matchen. Redovisade ens sportnyheterna att det spelats en match i allsvenskan för damer? Varför välja att visa sk "fans" som bara är intresserade av bråk, när man kan visa bilder från en fotbollsmatch där publiken garanterat inte kommer att storma plan eller gå till handgripligheter?

En annan reflektion är att när ÖSK, som är Örebros lag i allsvenskan för herrar, har spelat så brukar det finnas text och/eller bild på framsidan av NA samt på framsidan av del 2. När KIF spelat får man leta sig fram till sidan 12 av del 2 för att få reda på resultatet. Båda lagen spelar alltså i allsvenskan och borde därmed ha högt nyhetsvärde för alla sportintresserade oavsett kön. För det kan väl inte vara så att kvinnors idrottsutövande är mindre intressant än mäns?

Andra bloggar om fotboll.

4 kommentarer:

Eva sa...

Tyvärr är det precis så man kan tolka publiksiffrorna också. På ÖSK:s hemmapremiär var det 12 000 i publiken och på KIF:s dito var det 1000... Efter att ha delat flygblad (om första maj) utanför gårdagens match har jag ingen anledning att tro att premiärpubliksiffran hade stigit till gårdagens match. Snarare tvärtom.

NA:s webbtv toppar i alla fall med ett inslag om Emelia och KIF-matchen. Alltid något.

Eva-Lena Jansson sa...

Jag har nämnt det förut men vill upprepa det igen: under fotbolls-vm i USA, där damlaget tog silver, hade TV4 tittarrekord. Eftersom TV 4 hade bestämt sig för att satsa på dessa sändningar var det många påannonser inför varje match, och övriga media hängde på. Skulle NA, Tvärsnytt, Radio Örebro ha en annan bevakning av KIF skulle publiken vara betydligt fler.

Andreas sa...

I vanliga fall stämmer ditt resonemang, dock inte denna gång. Emelias glada ansikte mötte åtminstone mig när jag tog tidningen ut brevlådan. Dessutom var dett ett rätt omfattande repotage med stor bild på Emelia och Sandra Linder på sportsidorna.

Eva-Lena Jansson sa...

Eftersom jag uppenbarligen inte har tillgång till Örebro-upplagan så är det NAs upplaga till sydnärke-Karlskoga som jag refererat till. Och den hade inte Emilia på framsidan. Men reportaget på sidan 12 och 13 var bra.