söndag, maj 13, 2007

Sverige skippar hockey-VM nästa år efter förlusten mot Ryssland?

Det tror väl ingen, men med tanke på att laget fick stryk av ett land från öst så borde landets kvällstidningar vara eniga i den slutsatsen efter resultatet i en annan tävling.
För det finns personer som på fullaste allvar menar att Eurovision
Song Contest inte är på riktigt när Sverige hamnar på en sämre placering och dessutom får se sig slagna av artister från öst. Fanns det någon som tyckte att England, Irland eller Frankrike förtjänade att vinna? Nej, just det. Om vissa länder väljer att ta schlagerfinalen på fullaste allvar medan andra länder betraktar den som ett obskyrt arrangemang som ingen bryr sig om så kommer dessa resultat att stå sig.

För det var inte bara grannländer som röstade på varandra. Vad jag kunde utläsa av röstningen så fick både Serbien och Ukraina poäng av både öst- och västländer. Förmodligen för att folk gillade låtarna och/eller scenshowen.

Jag trodde faktiskt vi hade kommit längre i vår europeisering än vad som uppenbarligen har skett. Istället så säljer svensk media lösnummer på unken nationalism som förmodligen får företrädare för Sverigedemokrater och Nationaldemokrater att jubla. Själva tanken med Eurovision Song Contest är ju att vi ska hitta gemensamma arenor där vi kan mötas och ta del av varandras musikkultur.

För övrigt så finns det andra som hävdar att det inte går att tävla i musik. Nu har det begreppet fått en ny dimension.
Det går inte att tävla i musik om "östländer" vinner. Fast det var det ingen som tyckte förra året när Finland, vårt grannland i öst, vann med en rocklåt och ett band utklätt i gummimasker. Det är skillnad på öst och öst.

Andra som bloggar om schlager, Eurovision Song Contest 2007, musik.

3 kommentarer:

ilse-marie sa...

Läste reportaget i SEKO. Håller med, politik är blodigt allvar. Bra att det finns såna som du som vill och orkar ta ansvaret. Stå på dig!

Eva-Lena Jansson sa...

Tack! Har idag debatterat med Anders Borg om den moderata politiken som leder till ökade klyftor. Borgs svar, förövrigt hela regeringens svar, är att när arbetslösa får det sämre så blir det fler jobb. I morgon ska jag få svar från Littorin om regeringen tänker höja avgifterna till a-kassan ännu mer. Svaret blir nog förmodligen att en del kommer att få höjd avgift medan andra får sänkt. Och fördelningen kommer nog att påminna om skattesänkningarna, dvs sänkt för de som tjänar mycket, och höjd avgift för de som tillhör a-kassor med många arbetslösa, de lågavlönade. Man kan ju undra hur någon kan låta bli att ta en sådan politik på allvar.

Anonym sa...

En av de bästa blogginlägg jag sett som handlar om Eurovisionen och röstandet. Mycket relevant när smygande "rasism" smyger sig in på stora nationella tidningar.