På den frågan har jag hittills aldrig träffat en person som svarat ja. Och andra som får frågan om man är beredd att sänka sin lön när hela arbetsmarknaden träffar nya avtal med löneökningar svarar naturligtvis nej. Alla vill ha den lön man har rätt till och helst ännu högre. Om man nu vet vilken lön som man har rätt till enligt avtal. Vilket inte alltid arbetsgivaren har berättat...
För att inte skänka bort pengar till sin arbetsgivare så är det självklart viktigt att se till att det finns kollektivavtal som garanterar en likvärdig lön med övriga inom samma bransch. Kollektivavtal som vissa arbetsgivare motsätter sig att teckna.
Man borde inte bli förvånad. Kampen om en rättvis fördelning av det värde som skapas på en arbetsplats, i ett företag, har pågått så länge det funnits värde att fördela.
Om arbetstagarna får mindre får arbetsgivaren mer.
Ska det vara så svårt att förstå?
Andra som bloggar om facket, kollektivavtal, arbetsmarknad.
2 kommentarer:
När jag jobbade på De Kungliga Hovstaterna som museilärare, ansåg min arbetsgivare att det var självklart att vi skulle lägga in lite "gratistimmar" för att det var "sååå fint att jobba där". År 2000 var ingångslönen 76.40 i timmen (för oss med fil.kand och fil.mag, de andra fick 65) och vi var alla säsongsanställda (trots att vissa av oss jobbade alla fyra årstider). Jag var "säsongsanställd" i över två år. Till slut sade jag upp mig. Det är vansinne att arbetsgivare inte respekterar avtal, lagar om arbetsrätt etc.
Lägre lön än du har rätt till?
Den lön man har rätt till är den man i avtal träffar med sin arbetsgivare. Och nej, jag vill inte jobba till en lägre lön än den jag i avtal med min arbetsgivare har kommit överens om.
Låter man facket företräda en i löneförhandlingar så är det ju det avtal som de förhandlar fram som gäller, svårare än så är det inte.
Är man inte med i facket så finns det en anledning till det, frågan är om du respekterar människors rätt att inte bli företrädda av facken? LO+SAP tycker uppenbarligen inte det.
Skicka en kommentar