måndag, juni 18, 2007

Den traditionella moderatpolitiken fortsätter

med Fredrik Reinfeldt i spetsen för den borgerliga regeringen som nu lovar fortsätta att sänka skatterna ännu mer. Helst vill Reinfeldt avskaffa värnskatten, en extra skatt på 5 procent som bara betalas av personer med en inkomst på 37 500kr/månaden eller mera. Detta skulle innebära ytterligare skattesänkningar med 4,5 miljarder kr och som bara skulle gynna gruppen högavlönade. Och därmed finns det mindre pengar att fördela efter behov genom den offentliga sektorn.

Är det därför som regeringen också vill införa fler karensdagar i sjukförsäkringen? För på något sätt ska ju dessa ohemula skattesänkningar betalas.

Andra bloggar om politik, skatter, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, sjukförsäkring, karensdag.

11 kommentarer:

Francisco d'Anconia sa...

Varför är det rätt att stjäla människors ihoparbetade pengar och dela ut till icke arbetande "efter behov"? Har du nånsin funderat över det? Gör det i så fall.

Anonym sa...

Dags att vakna och sluta skriva av slentrian. de sänker ju skatterna för låg och medelinkomstagarn, men det är väll inget kul att skriva om.

Jonas sa...

Han säger ju att han först och främst ska sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare och så påstår du att han "helst vill" avskaffa värnskatten. Ren lögn.

A.T. sa...

Värnskatten ansågs vara en tillfällig skatt när den infördes, som var till för saneringen. Den krisen finns inte längre och rättvisan kräver faktiskt att den tas bort. Jag själv skulle inte gynnas av detta (relativt få tjänar över 37500 kr/mån). Riksgälden skriver upp sin prognos till att statens överskott i år blir 138 miljarder kronor och 2008 118 miljarder. Då behövs ingen värnskatt.

Peter sa...

Värnskatten tillkom temporärt efter vad du kallar för "3 år av borgerligt vanstyre under 90-talet".

Här kan man läsa vad socialdemokraterna har att säga om den saken:

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,47004,00.html

Eva-Lena Jansson sa...

Till Francisco: stjäla människors pengar? Omfördelning av vård, skola och omsorg via skatt kan knappast kallas stöld.
Till övriga: Reinfeldt har vid olika tillfällen lyft frågan om värnskattens avskaffande, bland annat i regeringsförklaringen. Min uppfattning är att det är en prioriterad skattesänkning som moderaterna vill göra. Och i det sammanhanget lyfter man upp frågan om ytterligare skattesänkningar även för låg- och medelinkomsttagare. Som ska finansieras med fler karensdagar. Något som drabbar framför allt låginkomsttagare. Vilket är typisk moderatpolitik

Peter sa...

Jepp, vi älskar "typisk" moderatpolitik. Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen!

Här kan ni räkna ut hur mycket skatt ni betalar:

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Rakna_ut_din_skatt/

Francisco d'Anconia sa...

Jo, det är klart att det kan. Om du stjäl något som inte tillhör dig så är det stöld oavsett om du "behöver" det eller inte.

Alexandra sa...

Två karensdagar, bidragsbrottslag, avskaffandet av förmögenhetsskatten, fastighetsskatten... De "nya" moderaterna förnekar sig inte. Ordet solidaritet finns uppenbarligen inte i vissas vokabulär (sneglar på franciscos kommentarer),

Anonym sa...

Hej Sverige....sonen var och hàlsade pè mig i en vecka...oj vilka fina bètar de FLESTA àger mamma hàr i Italien. Exakt, här kan du skapa dig din framtid, här kan du utbilda dig och verkligen tjäna på detta....normala inkostskatten ligger på 28 %. Vilket betyder att du kan leva på din lön utan att ansöka om bidrag. Är det inte en mänsklig rättighet att under förutsättning jobba för att leva på din lön? I Sverige har detta tagits bort, helt sopats undan med vinden....in i bidragsberoendet med dig om du är låg eller medelinkomsttaggare. Detta skapar inte förutsättningar till livsglädje, stolthet, eller framtisvisioner för våra ungdomar. För vem sjuttsingen tycker om att ja när jag ska bli stor ska jag bli sjuksköterska, kanske blir jag ensamstående, hmmmm bäst att gå ner i tid annars har jag hög dagisutgift, hmmm var går gränsen så att jag inte förlorar på att arbeta istället för bostadsbidrag. Japp jag har levt i detta, och inte skapar det en stolthet eller vilja att försöka efter 2 år i en ren cirkus. Bort med bidrag, ner med skatten. Bidrag skall endast ges till dem som inte har arbete. Man ska kunna leva på sin lön!!!

Peter sa...

För 25 år sedan när jag växte upp, så uppfostrade mina föräldrar mig och min syster, vi hade en 3 rok lägenhet i Länsmansgården i Göteborg, en sommarstuga, två bilar och jag minns speciellt det jätteakvarium som pappa höll på med. Vi hade det väldigt bra.

Pappa jobbade som snickare och mamma halvtid som sekreterare.

Så bra som vår familj hade det för 25 år sedan på en och en halv arbetarlön verkar mer sällsynt idag.

Socialismen har gjort oss utfattiga, när staten snor 3/5 av folks inkomster så är det klart att de får det sämre. Samtidigt så får man betala högre andel skatt ju mer man jobbar, det är helt enkelt inte värt att jobba 10 timmar extra i veckan för att staten snor nästan hela den extra inkomsten.

Det är väldigt enkelt, desto mer staten snor av folks pengar, desto fattigare och mer omotiverade blir människor att arbeta.

Ändå jobbar jag 60 timmar i veckan, jag hoppas kunna köpa mig en motorcykel till nästa sommar. Då är det jävligt surt att se staten sno 64% av min inkomst.

36% fri, 64% slav åt staten.