måndag, juli 30, 2007

Glenn är inte allas vän

Det är inte alla som uppskattar att Glenn Hysén ska vara en av talarna vid invigningen av årets Pridefestival. Petter Wallenberg protesterar genom ett öppet brev i Aftonbladet och Anders Selin, tidigare ordförande i RFSL, uppmanar Glenn Hysén via en debattartikel i DN, att avstå från att tala på årets Pride. Anledningen till dessa starka protester är att Hysén för några år sedan slog ner en kille som tafsade på honom och sedan försvarade sin handling genom att hävda "den jäveln måste ha varit sjuk i huvudet".

Och med ett sådant agerande så är det inte svårt förstå både Selin och Wallenbergs reaktion. Tänk bara tanken om alla kvinnor som går ut på krogen skulle slå ner alla tafsande män med orden "den jäveln måste ha varit sjuk i huvudet". Då skulle kvällstidningarna fyllas av rubriker med rubriker om krogvåldet och kvinnor som slåss.
OBS! Det är inte ok att trakassera någon genom ovälkommen handling av sexuell natur. Och självklart ska kvinnor och män få kunna freda sig från personer som uppenbarligen tror att de är oemotståndliga. Men slå ner någon, dvs underförstått att ta till ett sådant våld att personen i fråga skadas allvarligt, är inte ok oavsett om man är idrottsstjärna eller inte.

Ska för övrigt besöka årets Pride, där jag tänkte lära mig mer om bland annat hatbrotten som inte får finnas i statistiken. Uppdaterad kl 22.37: Polisen vädjar nu om mera resurser för att kunna hantera alla anmälningar om hatbrott. För dig som ännu inte bestämt om du ska dit, här är länken till Stockholm Pride där du hittar program för hela veckan.
Sonja Aldén sjöng sin melodifestivallåt För att du finns på Pride-minglet den 8 juni. Det vore alldeles strålande om hon skulle dyka upp på torsdagkväll då det är schlagerkväll.

HBT-sossarnas hemsida kan du läsa mer om vad som händer i arbetarrörelsens gemensamma tält under Pride-veckan.

Andra bloggar om politik, pride, hatbrott, sport, socialdemokraterna, hbt

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta, vem stod egentligen för brottet här? Skulle man inte ha rätt att freda sig mot sexuella övergrepp?

Ska en kvinna kanske inte ha rätt att sparka en man i skrevet som sticker in handen innanför hennes trosor?

Om man går fram och lägger handen på en främmande människas bara könsorgan är det en brottslig handling som jag tycker man har all rätt att kalla "sjuk".

Att säga att man i det läget inte har rätt att kraftigt freda sin integritet är att spotta alla i ansiktet som någongång utsatts för sexuella övergrepp, vare sig av hetero- eller homosexuell art.

Anonym sa...

Svensk media lägger ned alltför mycket energi på denna s.k. Pride-festivalen.

I ett land där man länge ignorerat barns behov av trygghet och nedvärderat äktenskapet mellan man och kvinna, tycks det vara ren provokation av svensk media att propagera för relationer mellan människor av samma kön.

Lisa sa...

HATBROTT SVENSK MISSHANDLAD AV INVANDRAR GÄNG ÄR DET ETT HATBROTT? NEJ SVENSKAR ÄR INGEN "FOLKGRUPP"

Tur är väll det då hade polisens hatbrott grupp haft fullt upp.

Svenne jävel hör man ju varje dag på stan

brtkrbzhnv sa...

"Tänk bara tanken om alla kvinnor som går ut på krogen skulle slå ner alla tafsande män med orden 'den jäveln måste ha varit sjuk i huvudet'."
Nu tycker jag förvisso att kvinnor gott kunde göra just så mot män som olämpligen tager sig friheter med deras kroppar, men du måste ändå förstå att det är en viss skillnad mellan en person som frivilligen gett sig in på en krog, där sådant är legio, och som dessutom bara blir vidrörd utanpå kläderna eller på offentligt synliga delar av kroppen, och en person som befinner sig på en flygplatstoalett och blir antastad rakt på det blottade könsorganet – i det senare fallet är övervåld enligt i mig i moralisk mening knappt möjligt.

Anonym sa...

Ditt resonemang är helt obegripligt, Eva-Lena. Han är på en toalett och någon går fram och tar tag i hans kuk. Tycker du det är konstigt att Glenn utdelar en fet smäll?

"Han måste vara sjuk i huvudet" tycker jag är ett mycket passande uttryck. Den som gör så har inte alla hästarna i stallet.
Om man kan bete sig på det sättet, vad kan man då ta sig till i andra sammanhang? Det tyder på en uppenbar social/mental störning. "sjuk i huvudet" på vanlig svenska.