onsdag, augusti 01, 2007

Äntligen!

Nu går äntligen skolminister Jan Björklund ut och kräver förbud mot religiösa friskolor. Och i den här frågan har han mitt fulla stöd. För är det något som dessa skolor bidrar till så är det ökad segregation. Och nu menar jag inte bara de muslimska friskolorna utan också de övriga friskolor, ofta med kristendom som utgångspunkt, som helt och hållet utgår från religionen i sin utbildning av elever. Den demokratiska fostran och förmågan att kritiskt granska samhället och sin omgivning hamnar på undantag när fundamentalister istället satsar på indoktrinering av barn. Morgonbön med tvång, bristande sexualundervisning, stereotypa könsroller eller "intelligent design" är bara några exempel som skolverket lyft upp i sin kritik mot flera religiösa friskolor.

Så Björklund, vi sossar hejar faktiskt på dig och din partikollega Nyamko Sabuni som vill få bort religiösa friskolor. Se nu till att övertyga era regeringskollegor också. Jag inser att Hägglund, Larsson och Odell kommer att vara svårövertalade, men om ni saknar argument så har jag ett ganska starkt att dela med mig av: den tidigare skolan som dessa KD:are, du och jag har gått i lyckades faktiskt ganska bra med att få oss att tänka själv . Men vad händer med barnen vars undervisning helt och hållet styrs på order av Ekman i Livets ord eller imamer i Saudiarabien? Vad händer med synen på alla människors lika rätt och lika värde när religiösa texter används för att t ex förminska kvinnor eller människor med annan sexuell läggning?

För även om det idag inte är någon lysande utbildning i jämställdhet eller HBT-frågor de kommunala skolorna , så är jag ganska säker på just de religiösa friskolornas syn på HBT-frågor och HBT-personer inte ens finns med mer än i hårda fördömande ordalag. Och vad det gäller synen på kvinnors roll i samhället så lämnar den också mycket övrigt att önska. För att uttrycka sig milt.

Andra bloggar om politik, regeringen, Jan Björklund, folkpartiet, friskolor, hbt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, religiösa friskolor gör knappast samhället till ett bättre ställe.
Sen, Anna-Lena, TACK för att du har mod att högt säga att GP måste lämna sitt rum i Riksdagen. Vad har han där att göra, han har ju avgått?

vmm sa...

Håller med om att religiösa friskolor borde förbjudas. Det verkar ju inte otroligt att det finns en majoritet för ett förbud i riksdagen, så när ska något hända?

När ni ändå håller på så tycker jag också att religiösa partier ska förbjudas, och att sekularismen ska få något slags grundlagsskydd.

Anonym sa...

Jag har tagit upp det för tredje gången med TT idag att de mi9ssbrukar sin monopolsituation när de vägrar ta med nyheten. PåSVT kände de en journalist från TT, som brukar skryta med att han är en "gatekeeper", dvs att han som journalist kan avgöra vad som ska komma ut i Sveriges tidningar eller inte.

Men nu i eftermiddag ska riksdagens utbildningsutskotts ordförande för Centerpartiet intervjuas av Aktuellt om även hennes förslag att stoppa religiösa sekter i skolan. Så TT kommer inte att lyckas hålla nyheten borta från debatt. Se pressmeddelandet från Sofia Larsen som kom runt kl. 14 idag: http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/161005

Anonym sa...

Efter Aktuellts inslag kl. 21 ikväll och Politikerbloggen som enda nyhetsmedia att gå ut med Sofia Larsens och Centerns pressmeddelande i frågan, så är det dödstyst. Varför? Jo, TT vägrar ta med denna nyhet och även gårdagens där Björklund också kräver hårdare lagstiftning. Debatten kommer att dö ut, för det står inte i några tidningar eftersom TT inte vill förse dem med Björklunds eller Larsens utspel. Deskchefen och några till på TT är överens om att detta inte är någon nyhet säger de. Dags att Konkurrensverket ytterligare en gång granskar TTs monopol, och denna gång inte utifrån politisk snedvridning utan i sättet de kan skada politisk debatt. Tidningar behövs för demokratin, men om inte tidningar får viktiga nyheter från TT, så måste ju demokratin skadas, eller?

Nineve sa...

Den fruktansvärda syn du har på andra människor och alla dessa fördomar du publicerar i ditt inlägg....har du fått dem från den kommunala skolan?