onsdag, juli 25, 2007

Vem har råd att betala 57 000kr per kvadratmeter?

Inte så många vanliga löntagare, studenter eller pensionärer. Och är man ensamstående så är nog chansen ytterst begränsad. För även om inte Mats Odell har förstått att det är få personer som har råd att köpa en bostadsrätt så finns det andra som gjort det. Och kanske kan Odell ta intryck av vad Lars Oscarsson, professor i sociologi på Örebro universitet, berättar i SvD. För det är uppenbart att finansmarknads- och bostadsministern inte lyssar på vare sig oppositionen eller hyresgästföreningen som redan kritiserat Odell för hans planer på att omvandla allmännyttans hyreslägenheter till enskildas egennytta.

Men troligen bryr sig inte Odell alls. Hans mål verkar vara att sälja det mesta som ägs gemensamt oavsett om det är en dålig affär för det svenska folket. Och med tanke på att Odell är en av tre som varit med och regerat i en tidigare borgerlig regering så vet han också att väljarnas förtroende inte brukar räcka längre än en mandatperiod.

Andra bloggar om politik, Mats Odell, kristdemokraterna, regeringen, bostad.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Laila Freivalds hade i alla fall råd när hon satt i regeringen.

(jag vet. Jag borde SKÄMMAS för att jag påtalar det)

Alexandra sa...

Ja, de säljer ut hyresrätter och allmännytta... men de har inte mandat för sin politik. Det här handlar inte om pengar - det här handlar om ideologi

Anonym sa...

Om man kollar på byggstatistiken de senaste 15 åren kan man se att byggandet av flerbostadshus i Sverige har varit 25-50% lägre än jämförbara länder i Europa. Orsaken är att det inte lönat sig att bygga p g a skatter och hyresreglering. Som man bäddar får man ligga....

Anonym sa...

Ingen social rättighet att bo i Stockholms innerstad!!!

Vad är riktiga priser för en bostad - det beror på vad man är beredd att avstå för att bo i den.

Vem har rätt att bo i en viss bostad? I en marknadsekonomi måste vi acceptera marknadens regler och därmed den som är mest villig att betala för bostaden - dvs avstå mest för att bo i bostaden.

Om vi inte accepterar marknaden - vem skall då bedöma vem som skall bo i en viss bostad? Kommunen? Efter vilka regler skall de bedöma behovet? Vem skall diskrimineras? Vad säger att en viss individ har mer rätt till en viss bostad bara för att den inte har lika mycket pengar som en annan individ med större förmögenhet? Var kommer nyttan in i avvägningen?

Socialistisk reglering av bostadsmarknaden är en styggelse - avskaffa hyresregleringen - låt marknadsmekanisn´merna sköta prioriteten - då vägs fördelar/nackdelar ihop på det mest effektiva sättet!!! Allt annat är en förstig mot Gulag...

Los Angeles sa...

Svaret på frågan du ställer i rubriken är att tydligen har väldigt många råd, eftersom bostäderna säljs till det priset.
Till och med i ett socialdemokratiskt samhälle brukar principen vara att mer attraktiva varor och tjänster kostar mer pengar. Lika lite som alla kan gå och köpa sig en ny Porsche (eller Volvo för den delen) så har alla råd med en lägenhet på Norr Mälarstrand.
Eftersom du säkert är smart nog att inse detta simpla faktum undrar jag vad du egentligen vänder dig emot, och framförallt vad du tycker borde göras?

Att inte sälja ut Allmännyttans lägenhetsbestånd torde inte göra någon som helst skillnad, särskilt om man betänker att det i princip varit komplett omöjligt att hitta en billig lägenhet i innerstan i flera årtionden.
Den socialdemokratiska bostadspolitiken är vad som har orsakat den nuvarande trasiga bostadsmarknaden i Stockholm, där pengar under bordet (eller kontakter i den politiska eliten) i princip är enda sättet att finna en hyresrätt. inte heller byggs det nytt, eftersom regleringarna inte tillåter fastighetsägare att få någon återbetalning på sin investering.

Det bästa S kan komme med i det läget är tydligen "mer av samma", möjligen med lite löst formulerade löften om att avleda ännu mer av skattebetalarnas pengar till nybyggnationer.

S har gjort nog skada på bostadsmarknaden, nu får ni vara tysta ett tag medan andra försöker reparera skadan.

Förresten, att du ens kan antyda i din text att studenter borde ha råd att köpa bostadsrätter i innerstan får mig att tvivla en aning på din förmåga att resonera logiskt. Jag hoppas att du inte menade det?

Anonym sa...

Eva-Lena

Du måste förstå marknadsekonomins principer! Det blir dyrt för att folk har råd att betala mycket. Och det blir dyrt när utbudet är dåligt. Utbudet blir dåligt när man manipulerar marknaden med regleringar och subventioner till höger och vänster. Det är socialdemokraternas naiva tro på att socialpolitik kan bedrivas genom hyrestak som ligger bakom den konstiga boendemarknaden. Förhoppningsvis kan vi nu få marknadshyror som hjälper till att dra igång byggandet så att alla kan få någonstans att bo!

Flytta ALL socialpolitik till skatteuttaget och välfärden! Sluta peta och pilla i varenda del av samhället!

Anonym sa...

Vänta nu. 57.000 per kvadratmeter blir för en liten lya, 20 kvadrat, faktiskt riktigt lågt - 1.140.000 SEK. Med avbetalningar etc är du då antagligen på en kostnad av 6000 i månaden, om du inte jämkar bort ränteavdraget.