onsdag, augusti 29, 2007

Leijonborg blir kvar till nästa höst

Läste på SRs hemsida att Lars Leijonborg har nu bestämt sig för att sitta kvar i regeringen. Han har enligt Ekots "säkra källor i regeringskansliet" informerat sin partikollega Jan Björklund och statsminister Fredrik Reinfeldt har godkänt beslutet.
Om nu de "säkra källorna" inte är helt korrekta så blir det ändå svårt för Reinfeldt att peta Leijonborg ur regeringen om Folkpartiet vidhåller att han ska få sitta kvar. Detta trots att statsministern enligt regeringsformen är den person som både utser och entledigar statsråd. Inte Folkpartiets landsmöte vilket man möjligtvis kunde tolka av deras partisekreterares pressmeddelande.

För egen del så gissade jag att Leijonborg skulle få lämna regeringen redan nu i höst. Att ha en medlem i regeringen som varit partiordförande under en av de större politiska skandalerna under modern, det så kallade dataintrånget, borde vara en belastning i vilken regering som helst. Men om man kan ha Carl Bildt som utrikesminister, trots hans både kända och okända ekonomiska intressen i olja och vapen, så sätter det på något sätt ribban för vad som är acceptabelt i den borgerliga alliansregeringen. En borgerlig allians som för övrigt gick till val på hårdare tag och strängare straff...

Mer om Leijonborgs framtid i SvD och i Dn.

Andra bloggar om politik, regeringen, folkpartiet, Fredrik Reinfeldt.

Inga kommentarer: