måndag, september 17, 2007

Därför ogillar folk den borgerliga regeringen

Det är rätt märkligt när erfarna politiska journalister som K-G Bergström inte förstår varför det svenska folket ogillar den borgerliga regeringen. Precis som moderatledaren Fredrik Reinfeldt uttrycker det i dagens Dn verkar Bergström tro att det bara är mer pengar i plånboken för folk som gäller. De verkar inte ha tänkt tanken att flertalet inte tycker det känns särskilt bra att få mer pengar om någon i ens omgivning samtidigt får det mycket sämre. Och rätt många förstår också att barnomsorgen inte blir bättre bara för att borgarna vill införa vårdnadsbidrag. Eller att försämrad anställningstrygghet inte är en förbättring, oavsett vad Sven-Otto Littorin säger.

Och många frågar sig säkert varför man röstade på en borgerlig regering som verkar ha tagit som huvuduppgift att försämra ekonomin för arbetslösa, sjuka och pensionärer samtidigt som man gynnar förmögna genom flera skattelättnader. Var det de rika som Reinfeldt som avsåg när han pratade om utanförskap i valrörelsen? Förmodligen var det där med utanförskap något som hörde ihop med den röda slipsen. Undrar om inte Reinfeldt kommer att ha på sig den vid Rikdagens öppnande i morgon...

Läs mer på Brännpunkt i SvD där Mona Sahlin skriver om den orättvisa politik som moderaterna & co nu genomför.

Andra bloggar om politik, K-B Bergström, regeringen, Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eva-Lena:
Det är ju snarare tvärt om. Folk verkar inte uppskatta att antalet arbetslösa sjunker. Om man verkligen bryr sig om de arbetslösa ska man väl inte ösa pengar över dom utan se till att de får en chans att vara med att jobba.

Oron för minskad egen trygghet vid sjukdom eller arbetslöshet är tydligen viktigare än glädjen över att andra får jobb. Vi svenskar är INTE så osjälviska som du vill låta påskina.

noctivagus sa...

Så klart det är politik för dom som har jobb. Och politiken skall vara strävande att alla ska ha jobb. Detta otroligt korkade uttalande från Monsa visar att sossarnas politik endast går ut på att göra folk bidragsberoende.

Anonym sa...

Svenskarna har blivit folket som tänker så långt näsan räcker.. Och får detta fortgå, kommer vi att bli kända som folket utan näsa..
Just nu är det inne att både slå och sparka på den som av någon anledning inte har jobb..
Dessutom skiter folk fullkomligt i om grannen svälter eller inte har råd med tandläkarräkningen.. "Bara jag har, så får "bidragsparasiterna" klara sig bäst de kan.."
Och visst tar man från de fattiga.. Se bara det Stockholmska förslaget, att låta gamla och sjuka "leasa" sin rullstol, till en kostnad av 1200:-/år?(de har knappast fått några skattelättnader)
Och som du skriver Eva-Lena, mår man så bra, när man upptäcker att det lilla extra man fått i plånboken är på bekostnad av att gamla mamma/farmor etc, inte längre har råd med hemhjälp?
Min fd svärmor, fick nyligen tacka nej till att hemtjänsten skulle komma och hjälpa henne på med stödstrumpor, för kostnaden tog för mycket av hennes lilla fattigpension! Det innebar att hon hade blivit tvungen att välja bort fotvården, som hon verkligen behöver!
Själva klarar vi oss hyfsat, fast jag är sjukpensionär. Det beror inte på att jag har så himla mycket i pension, eller att min sambo tjänar så otroligt bra eller fått denna "gudabenådade" skattesänkning!
Nej hans skattesänkning, har ätits upp av höjda kostnader för mina behandlingar (nej, de är INTE gratis!) höjda kostnader för mina hjälpmedel och mediciner! högre räntor på våra huslån (Nej, vi har ingen "mångmiljonvilla" på gräddhyllan, så det blev ingen sänkt fastighetskatt!) Ökade kostnader för bilförsäkringar och bensin... Och snart så ökar matpriserna igen..
Och ja, jag kan jobba en timme om dagen, men då behöver jag en personlig assistent.. och vem betalar den? (för själv har jag inte råd..)/ Kvasthilda

Francisco d'Anconia sa...

Om människor tycker att det är så hemskt att få pengar så kan de väl skänka bort dem till bättre behövande, vad är problemet? Tvingar regeringen folket att behålla en större del av sin lön? Vilket nonsens, tänk till lite.

Peter W sa...

Ja visst blir man lite ledsen när man får lite mer pengar över. Att man kan skänka överskottet har ju aldrig slagit en? Varför inte till fattiga i adra länder? Eller sträcker sig Eva_Lenas solidaritet endast till andra svenskar?
Hur vore det med solidariteten om vi sade att alla skattepengar som idag går till socialbidrag, bostadsbidrag mm gick till bistånd?
Hur vore det då med solidariteten?

Anonym sa...

Med sorg i hjärtat ser jag nu hur borgarna smular sönder välfärden bit för bit.. De deltidsarbetslösa, ska endast få stöd i 75 dagar.. Vad ska de göra sedan? Säga upp sig och bli arbetslösa på heltid, för att kunna söka ett heltidjobb?
Och de som är långtidssjukskrivna, ska inte längre få tillgodogöra sig några inkomstförsäkringar. Alla ska minsann ha lika dåligt.. dvs 75%ersättning efter ett år..
Vi arbetare (även om jag idag är en före detta!) Har avstått LÖNEUTRYMME för att få en viss trygghet, om vi blir skadade sjuka eller arbetslösa!
Ge oss GENAST tillbaka våra inbetalade pengar! Höj gärna pensionerna, för det har vi minsann slitit ihop till! Det var vi som stod på golvet och fick ta "ansvaret" förra gången när de rika herrarnas "lekstuga" rasade som ett korthus..
Låt dom rika ta ansvaret själva denna gång! Och vad ni gör, ni som är friska och har arbete, SÄNK INTE LÖNEKRAVEN! Ni kommer att behöva vartenda öre en vacker dag!/ Kvasthilda