söndag, september 16, 2007

Unga arga män gör världen farlig

Under helgen har jag och min sambo fått känna på hur livet kommer att bli när tonårsdöttrarna har flyttat hemifrån. 18-åringen hade dragit till Linköping på fredagseftermiddagen medan 15-åringen (16 i december!) hängde med SSU på motståndskonferens i Skåne. Lite tystare och ganska tomt i huset utan telefoner som ringer ideligen och kompisar till döttrarna som hälsar på. Frukost, lunch och middag dukat för två personer vid bordet ser liksom inte färdigdukat ut när man brukar vara fyra. Och just frukosten brukar bli en ovanligt långdragen historia på helgerna med ständigt nya sittningar, ibland så sent att den sista sittningen avlöses av lunchen.

Denna söndagsmorgon fick jag äta frukost helt allena. Sambon som tog grönt kort i juni hade dragit ut på en frostnupen golfsväng med grannen. Så jag blev själv med Dn som idag hade med en ny opinionsundersökning från Sifo. Och på tal om frost så är det iskallt läge för de fyra borgerliga regeringspartierna i undersökningen som visar att oppositionen har ett övertag på 11,4 procent bara 1 år efter valet.

På lördagskvällen hade vi varit och sett filmen This is England. Delar av filmen blev otäckt aktuellt med tanke på den demonstration som Nationalsocialistisk front genomförde i Örebro tidigare på dagen. Något som det rapporterats om i Nerikes Allehanda. Unga arga män med korta frisyrer riktar sin ilska mot personer som inte är tillräckligt lika dem.

Och i ett annat land riktar andra unga arga män sin ilska mot en konstnär och en chefredaktör som tänker olikt dem. Hot som riktats mot Lars Vilks och Ulf Johansson efter publiceringen av en tidningsartikel i Nerikes Allehanda om yttrandefrihet som illustrerades av en rondellhund föreställande profeten Muhammed. Jag antar att det är en avvägning om hur en statsminister ska agera i detta läge och men det tog ovanligt lång tid innan Reinfeldt reagerade. Och när han väl reagerade så är det är det inte genom ett officiellt fördömande av hoten utan snarare i förbi farten till media utanför Rosenbad.

Andra bloggar om politik, This is England, rondellhund, Fredrik Reinfeldt, Nerikes Allehanda

Läsvärt blogginlägg om ett helt annat ämne av en mycket klok partikamrat: Lars Bjurström som sågar Jan Björklunds matematiska kunnande.

Andra bloggar om Jan Björklund.


.

3 kommentarer:

Sara Lindqvist sa...

du skriver så himla bra mamma!:)

Anonym sa...

Du är helt ute och cyklar... som vanligt ;)

Tobias Struck sa...

Du tycks ha misat att ilskan i This is England handlar om att ha blivit sviken av sitt lands regering, som under 70/80-talet ville ersätta den inhemska arbetskraften med billigare import. Något som socialdemokratiska regeringar har gjort ända sedan 70-talet även i Sverige och lika länge hävdat sig göra med solidaritetsanspråk. Men kan du svara på varför bara 7 % av alla invandrare är flyktingar? Nord föder allt färre barn och och det globala storkapitalet vill bredda sin marknad här. Sverige tar emot fler invandrare än hela Europa tillsammans, nära 100.000 varje år. Bara förra året tog vi emot nära 30.000 bara från Somalia och Irak. Men det är alltså övervägande anhöriga till flyktingar. Motivet är att stora familjer med ordnade förhållanden blir bättre kuggar i konsumtionsmaskineriet. Även bidragstagarna är viktiga. De blir ju mutade omväljare av systemet. Men systemet står inte på den svenske arbetarens sida, utan på den rika elitens sida.

Att som du bemöta all nationalism och invandringskritik med att det handlar om unga män med infantila krav på verkligheten, det är att göra det för lätt för sig. Den mångkulturella drömmen är död. Se dig om i verkligheten: Konflikter mellan olika värderingar och folkslag är vardag. Och det handlar inte ens främst om konflikter mellan infödda svenskar och invandrare, utan konflikter mellan olika invandrargrupper. Du har varit med om att bejaka den politik som ledde oss in i det Sverige som det svenska folket nu får leva med. Dina barn må vara stolta över dig. Jag unnar dem det. Men jag är mest av allt ledsen på dig. Män kan känna mer än vrede. Jag känner sorg i detta ögonblick.