onsdag, mars 05, 2008

Våldet mot kvinnor ökar igen

På lördag den 8 mars är det den Internationella kvinnodagen. Något som många brukar fira men idag möts vi av nyheten att våldet mot kvinnor ökar igen. Det är inte bara dystert att höra att trots att vi lever i ett av världens mest jämställda land, så ökar återigen trycket hos landets kvinnojourer. Det är rent ut sagt för jävligt. Bara den här veckan har det rapporterats om två mördade kvinnor. Dels är det en ung kvinna som mördats i Uppsala. Det har framkommit att kvinnan vid två tillfällen polisanmält sin make , men att anmälningarna dragits tillbaka

Igår mördades en kvinna i Askersund. Polisen rapporterar att mannen som misstänkts för mord, tidigare har dömts för misshandel av kvinnan vid två tillfällen.

Och nu rapporterar forskare att polisen brister i kompetens, bland annat vid sitt bemötande och ingripandesituationer.

Den borgerliga regeringen har i november 2007 via jämställdhetsminister Nyamko Sabuni presenterat en Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Bra och välkommet med en handlingsplan men var är egentligen åtgärderna som riktar in sig på själv huvudproblemet? I handlingsplanen finns det 56 åtgärder, varav 2 åtgärder är inriktade på männen som misshandlat, våldtagit, dödat eller dömts för brott där kvinnor eller barn är brottsoffer. Den ena åtgärden handlar om att männen inte ska få tillgång till porrtidningar eller liknande när de sitter i fängelse. Den andra åtgärden är att den dömda mannen ska erbjudas att delta i adekvat programverksamhet. Erbjudas betyder frivilligt. Men det behövs förebyggande arbete för att ändra attityder. Och något måste göras nu för att inte fler unga pojkar ska växa upp med den föreställningen att det är ok att kränka tjejer i skolan genom ord eller handling. Risken är annars uppenbar att dessa pojkar senare blir män som då tar till grövre våld bara för att de anser sig ha rätten att göra det.

För dig som behöver stöd och bor i Örebro län: Kvinnohuset i Örebro eller
Kvinnohuset i Karlskoga och Degerfors.

Andra bloggar om kränkning, politik, kvinnofrid, mäns våld mot kvinnor, jämställdhet.

2 kommentarer:

Alexandra sa...

Jag skriver under på allt! Det är skrämmande! Bra skrivet Eva-Lena!

vmm sa...

Våldet mot kvinnor ökar tydligen (även om det fortfarande är mycket mindre än våldet mot män). Ja, folk är upprörda. Med rätta. Men folk har ju så olika syn på könen, tragiskt nog. Det är ruggigt tragiskt.